fintech

Med en halv milliard kroner i «token-investeringer» vil han lage et globalt «vipps» - uten mellommenn

Den norske serie-oppfinneren Frode van der Laak i Reltime gjør det mulig å overføre penger globalt på to sekunder og uten mellommenn, og kaffebønder i El Salvador skal kunne selge direkte til din lokale kafé.

Frode van der Laak demonstrerer Reltime med mobilen.
Frode van der Laak demonstrerer Reltime med mobilen.
Publisert Sist oppdatert

I det stille har det norske selskapet Reltime brukt over 1,5 millioner timer med koding på å bygge en avansert plattform for web3.

– Det tar kun to sekunder å sende penger til en person i El Salvador eller India, sier Frode van der Laak i Reltime og viser med mobilen.

Plattformen er basert på egenutviklet Layer 1 Proof of Authority-blokkjede (se faktaboks).

Det skal også være mulig å bygge tjenester på selskapets rammeverk som inneholder dApps, en form for applikasjoner som kjøres på blokkjeden, og smarte kontrakter, slik at partnere kan bygge sin egen tilgang til Web3.

Det siste skal Reltime kunne hjelpe kunder i gang med på tre uker gjennom en ny tjeneste som ble lansert i august (se faktaboks om Web3).

Proof of authority

 • Reltime utvikler sin egen protokoll basert på «proof of authority» og Layer 1 blokkjede som er en algoritme brukt på blokkjede som gir raske transaksjoner gjennom en identifiseringsmekanisme.
 • Proof of authority skiller seg fra andre blokkjede-løsninger ved at alle pengene som settes inn på en konto også skal kunne tas ut. Det har nemlig ikke alltid vært slik.
 • Med proof of authority, som Reltime bygger på, er det en DAO, en desentralisert autonom organisasjon, som velger nodevalideringspartnere, altså noder i nettverket som bidrar med datakraft til å styrke og bygge nettverket videre. Som valideringspartnere kan bankene kan gjøre jobben med å validere nodene i systemet, og få trygghet at de som er validerings partnere er ‘godkjent’

  I klarttekst betyr dette at man skal få et ekstra lag med sikkerhet.

 • Løsninger baserer seg på at banker og andre som har tillit i markedene, kan opprette sine egne noder og bli sin egen valideringspartner i Reltimes økosystem.
 • Samtidig skal alle partnere få nytte av tjenester som er utviklet i systemet. Det kan for eksempel være at banken i Barbados som fokuserer på valuta-handel, vil kunne tilrettelegge dette til sine partnere i Japan.

– Reltime har bygget lagring av digital valuta som en del av teknologien istedenfor å bruke for eksempel Metamask eller lagre dette på en sentralisert børs. Dette sikrer at brukeren blir helt uavhengig av andre når det gjelder å sikre egne verdier, sier van der Laak for å forklare nøyaktig hva det er som gjør dette til et gjennombrudd.

Kobles til mobilnummeret

Kryptoverden har fremstått som nokså utilgjengelig for ikke-tekniske brukere som har liten tro på egne evner til å huske lange remser med koder og tall.

For å bøte på dette kobler Reltime brukerens mobilnummer, som tildelt identifikasjon, mot et Web3 økosystem og smarte kontrakter. Dette skal sette brukerne i stand til å sende, dele, låne ut og fra, med og uten sikkerhet, og mellom 150 land - helt uten mellommenn og transaksjonskostnader.

– Vipps er bygget på bankenes nettverk, der du må ha en bankrelasjon for å bruke denne, og det er bunnet opp i lokal tilhørighet. Det slipper du med oss, sier van der Laak.

Oppfinnerhode og pioner innen IP-telefoni

Shifter møter en ekte oppfinner-type i kontorene ved Lysaker i Oslo. van der Laak har skrevet 16 patenter der flere er patent-godkjente og var blant pionerene innen Ip-telefoni i sin tid.

På 90-tallet var han med å bygge opp mobilselskapet Site i Norge. Selskapet ble solgt for 120 millioner kroner rett før dotcom-boblen sprakk tidlig i år 2000. Betalingen var i aksjer som nokså raskt mistet 40 prosent av verdien, men van der Laak satt likevel igjen med en pen gevinst for sine 20 prosent.

Med mastergrader fra Oxford University og Kings College og en pågående doktorgrad i distribuerte nettverk og web3 ved Kings College, har van der Laak lenge levd utenfor Norge, i likhet med Reltime-teamet på rundt femti personer som er spredt rundt i El Salvador, Nederland og India.

I Sverige var han med å bygge opp mobilselskapet Tre der han jobbet fra Investor ABs kontorer i Stockholm. Før han vendte tilbake til Oslo for noen år siden, var han basert i Gøteborg der han jobbet med Geely sitt selskap Lynk & Co og Polestar på Advanced Display Key for å styre mer av bilen remote.

Milana Bjelogrlić, Frode van der Laak, Cornelia S. van der Laak og CEO Peter Michel Heilman
Milana Bjelogrlić, Frode van der Laak, Cornelia S. van der Laak og CEO Peter Michel Heilman

Fikk økende interesse for desetraliserte løsninger

Oppfinneren ble etter hvert stadig mer interessert i desentraliserte løsninger. Han ønsket å bygge noe på dem.

Problemet var at løsningene som fantes der ute, som Bitcoin, Ethereum og andre, ikke var gode nok til å takle de mange tekniske kravene han helst ville kaste på dem.

Transaksjonene var også for dyre. Såkalt «gas-fee» gjorde det tungt å lage brukbare løsninger for eksterne aktører som vil inn i feltet.

I 2018 startet han Reltime med mål om å bygge en blokkjede fra scratch uten transaksjonskostnader, men med «de mange fantastiske løsningene som var mulige å lage med teknologien».

– Det er nå realisert, og det fungerer. Arbeidet har vært utrolig tungt i perioder, med flere tusen bugs, men nå er det ferdig, sier han.

– Tanken er at alle i verden skal kunne bruke teknologien og sende digitale verdier mellom seg uten å måtte betale det som ofte er høye skjulte kostnader.

Skal selge tjenester

Reltime skal ikke tjene på transaksjoner, token eller coin. Som med telefoni forventer van der Laak at det vil bli gratis på sikt, ikke bare mellom norske brukere, men mellom alle brukere i verden.

– Vi skal tjene på å selge tjenester og plattformen til de som vil bruke systemet mot egne kunder og løsninger i eget navn. Vi tar oss av nye utviklinger, nye tjenester, oppgraderinger, deployment og vedlikeholdet - mot månedlige avgifter for partnere, ikke sluttbruker, sier han.

– Vi ønsker at folk skal tjene på å bruke plattformen.

Frode van der Laak
Frode van der Laak

Han viser til at andre tilsvarende løsninger gjerne tar flere euro for en enkel KYC (Know Your Customer), og identifikasjonssjekk.

– Vi har også utviklet egen eKYC, der vi også selvsagt autentiserer og godkjenner alle brukere i henhold til regulatoriske krav, som en bank, men vår tjeneste er mulig til 10 prosent av prisen.

Hvis noen låner ut penger via plattformen, er tanken at Reltime skal ta andeler av renteinntektene, med automatisk sikkerhet som utløses om låntager ikke betaler tilbake til långiver.

– Reltime er ikke en bank, men vi kan gjøre slike tjenester mulig for våre partnere som kan tilby det i eget navn til deres kunder.

Banker i Barbados

Reltimes teknologi vekker oppmerksomhet i land hvor det finansielle fundamentet ikke er like sterkt som i Norge.

– Etter lansering fikk vi forespørsler fra tradisjonelle banker i Barbados om å jobbe med valuta-handel. Det har vært henvendelser fra banker i Afrika som opererer i 13 land, teleoperatører med flere millioner brukere i Sør-Afrika og «neobanker» som vil knytte seg opp til Metaverset.

Flere større afrikanske banker, som Access Bank og Eco Bank med millioner av kunder, har nylig tatt kontakt for å lære hva systemet kan gjøre for dem.

– Vi har avtaler med afrikansk bank med tilstedeværelse i 10 land i Afrika, en bank i Barbados og en bank i Latin-Amerika. De fleste vil være custodian bank, som holder verdiene for kunder, og har stor interesse i å koble seg opp mot metaverset og web3-løsninger gjennom Reltime.

Reltime har signert med flere av disse. Men målet på noen års sikt er veldig mye større: 100 millioner brukere og bedrifter.

Desentralisert markedsplass lanseres straks

Kan fungere som finansielt økosystem

 • Reltime Web3 økosystem er et finansielt økosystem som gir nær umiddelbare finansielle tjenester kontrollert av sluttbrukerne og uten mellommenn. Løsningen er bygget på Reltimes egenutviklete blokkjede.

 • Løsningen åpner for en-til-en og mange-til-en lån og utlån, gratis innskudd og felleskontoer med støtte opp mot finansaktører globalt. Tanken er at banker og andre finansielle aktører skal bruke teknologien til å tilby sine tjenester til sine brukere.

 • Målet er at Reltime økosystem vil bli en av de første plattformene hvor sluttbruker kan tjene på banktjenester og hvor de selv kan bestemme renten på penger de er villige til å låne ut.

Som en del av løsningen står Reltime på trappene med en desentralisert markedsplass (DEX) hvor alle leddene mellom kaffebonden i latin-amerika og din lokale kafé kan kuttes ut.

Den nyansatte lederen i Reltime, nederlandske Peter Michel Heilmann, ser muligheter i markedsplassen utenfor kryptoverden, blant annet innen råvarer.

– Reltime DEX vil liberalisere og revolusjonere måten handel utføres i verden. For eksempel kan løsningen bli brukt som en enkel handelsplattform for lokal fairtrade kakao. Systemet oppretter automatisk smartkontrakter mellom kjøper og selger og beskytter begge til varene er levert, sier han i en kommentar.

Kunde i Mexico

Nylig fikk selskapet en stor kunde i Mexico som vil ta i bruk hele økosystemet i eget navn.

– De ser for seg å bygge en helt ny handelsplattform basert på Reltimes teknologi, omtrent som Firi, men for de som vil inn i Web3. For tiden øker denne kunden med 10.000 brukere hver måned, forteller van der Laak.

Det mexicanske selskapet har også flere eiere som driver innen kaffe, sukker og frukt produsert i Sinaloa-området. I et mobilopptak avspilt for Shifter snakker mexicanerne om mulighetene de ser for seg ved å bruke den nye desentraliserte børsen til å selge frukt og grønnsaker fra Sinaloa-området.

Snarveien til web3

 • Et av tilbudene til markedet er såkalt fastback to Web3, en tre ukers, spesialbygd alt-i-ett B2B2C Web3 Banking as a Service (W3BaaS)-løsning for selskaper som ønsker å gå inn i Web3 Embedded Finance (blockchain)-området i eget navn/varemerke på veldig kort tid med alle nødvendige basis tjenester, support, backup og full eKYC, en form for identifisering av brukerne med scanning av ansiktet.

 • En annen måte å forklare dette på er at Reltime fungerer som den nødvendige kabelen mellom Macen din og det eksterne utstyret du vil ha koblet til når det gjelder Metaverse.

 • Selskapet har et programvareutviklingssett som lar selskaper, utviklere og partnere bruke Reltime produkter fullt ut også på forskjellige Metaverse i eget navn.

 • – Du kan ikke bare koble deg på hos Meta som en bank eller leverandør og så tilby metaverse-tjenester til brukerne dine, du trenger en plattform som støtter det regulatoriske og har en garantert oppetid 24*7*365, og det kan vi bidra med slik at de 1.5 millioner timene kan kuttes til nye tilpassinger, sier van der Laak.

– Sinaloa?! Du frykter ikke å bli involvert i lyssky affærer?

– Nei, de som kommer inn i systemet må alltid identifiseres, og det er smartkontrakter på alle løsningene. For oss har det vært veldig viktig å være gode på regulering og compliance i oppbyggingen av selskapet. Vi ønsker å være en aktør som er regulatorisk korrekt overfor banknæringen, men også andre næringer, derfor er automatiske eKYC løsninger helt essensielt. Kjøp og salg skjer med personer som har gjennomgått KYB og KYC (KYC - know your customer).

– Hva skjer dersom motparten misligholder sin del av kontrakten ved for eksempel salg av råvarer på den desentraliserte børsen?

– Det skal i denne sammenhengen være en kontrollør som godkjenner at varene har riktig kvalitet og som bekrefter at de er på vei og slike ting, dette bygger vi inn i en smart kontrakt.

Omtaler kryptovaluta som en ponzi

Krypto er for tiden nokså upopulært blant investorer. Og da faller også interessen for blokkjede. Men van der Laak er opptatt av å skille mellom spekulasjonen som foregår i kryptovaluta og de faktiske verdiene som skapes med blokkjede.

Da kryptovalutaen Terra (Luna) gikk under tidligere i år, var en av grunnene at folk mistet tillit til det som viste seg å være det van der Laak omtaler som en ponzi-svindel eller en form for pyramidespill. Alles verdier økte så lenge pengene flommet inn, men når brukerne ville ha pengene sine tilbake, ble det raskt tomt, slik at mange mistet nesten hele innskuddet sitt.

Det var ingen støtte for nedsalg i systemet, ifølge van der Laak.

– Verdien vår svinger med token, og det greiene der går sin gang, men vi er ikke en kryptovaluta som har fokus på å spekuleres i, vi skal tjene penger på tjenestene, gjentar han og utdyper:

– Reltime har ingen interesse å tjene på at token skal gå opp eller ned. Det eneste som teller for Reltime, er å bygge en teknologi som vil være fremtidens teknologi der fantastiske applikasjoner kan bygges mye mer sikkert på Web3 enn i en sentralisert løsning. Husk at når hacking skjer, så er det i sentraliserte systemer, ikke hos en enkeltstående bruker.

Han peker videre på at ingen penger rutes gjennom en Web3-aktør, strømmen går alltid direkte, og sluttbrukeren lagrer dette hos seg selv.

– Det er også det fundamentale med Metaverse. Vi har gjort mye for å gjøre dette sikkert. Sluttbrukere skal alltid kontrolleres, og det må stilles sikkerhet for alle lån.

– Hva kan gå galt da?

– Vi har vært veldig påpasselige med å få med de riktige investorene. Så nå har vi god kontroll på investorbasen, som ønsker å se fremover. Vi blir aldri en konkurrent av bankene, mer en mulighet for dem, så jeg ser ikke på det som en trussel, tvert i mot så har vi fått veldig gode tilbakemeldinger fra de bankene vi er i dialog med. De får et par aha-opplevelser, for da først forstår de hva Web3 er og hvordan de kan bruke dette som sin fremtidige teknologi, det er derfor det er mange banker som ser oss som partnere. Vi leverer kun teknologien som gjør at en bank i for eksempel Danmark kan bli global og for eksempel tilby lån til personer i Afrika med sikkerhet.

– Hva tenker myndighetene om at dere bygger systemer som finner vei rundt de eksisterende finansaktørene?

– Reltime er ingen bank, kun teknologileverandør. Vi låner ikke ut penger, det er sluttbrukere som låner ut sin valuta direkte til en annen bruker. Reltime fanger opp i Smart kontrakten, både nedbetaling, sikkerhet og betingelser. Det er fullt legitimt. Hvis en bank vil ha andre ønsker, krav og løsninger, så setter vi opp det sammen med dem, slik at de får det de ønsker.

– I Norge har vi kommet langt med Vipps der over 90 prosent bruker dette, men det krever at du først blir kunde med banken, så med Vipps. Vi kan bygge Vipps globalt sammen med Vipps. Vi leverer kun teknologien og brukere av Vipps kan få en fantastisk mulighet til å nå resten av verden fra Norge med oss. Reltime har også en global digital/krypto lisens.

– Med vår løsning blir du bruker av økosystemet, så kan du «vippse» i vei til alle brukere i alle land, men også med langt flere muligheter allerede nå og med flere tjenester i fremtiden.

Hentet halv milliard - i tokens

I sommer ble det klart at selskapet får GEM Digital som en slags investor. GEM har forpliktet seg til en investering på 493 millioner kroner - ikke i form av aksjer, men i tokens på blokkjeden.

– Det er altså ikke en normal investering vi snakker om her?

– Dette er penger som Reltime kan ta ut gradvis og ettersom de trengs, sier van der Laak.

Det er ikke endelig avgjort hva dividenden på en slik token skal bli, men en form for avkastning er det meningen at den skal gi.

Reltimes token er notert på flere globale digitale børser, inkludert BitMart og CoinTiger. Akkurat nå er disse verdsatt til rundt 250 millioner kroner totalt.

Gjør klart for en 20-30 millioners runde og børsnotering

Parallelt skal Reltime nå hente inn «vanlige investorer» i en kapitalrunde på 20 til 30 millioner kroner.

Styrelederen Marlene Julo som gjennom Julo AS, har totalt investert 25 millioner kroner, er van der Laaks samboer. Julo AS er også største eier i Vopy AB, hvor van der Laak bla annet har laget teknologien.

– Med et så ambisiøst prosjekt er det en umulighet å hente penger i Norge. Ingen VC forstår dette, og her var det kun familie som var mulighet, og det fikk vi til for fullt i August 2021, sier van der Laak.

Aksjonærer finner man også blant flere i ledelsen i Tag Systems - Austria Card som utvikler og leverer kort til Revolut, N26, neobanker og vanlige norske banker. Reltime har også noen investorer i Nederland og Sverige.

– Nye eiere kan gjerne forplikte seg til en avtalt kurs, og selskapet får levere basert på milepæler slik at risikoen blir minimal, sier van der Laak.

Selskapet har datterselskaper i Norge, Conax Technology AS, etablert i januar 2010, og også i Litauen og El Salvador.

Planen er å ta selskapet på børs i London på slutten av 2023. Men først skal det gå i pluss

– Det var for mange startups som gikk på børs og så måtte hente masse penger etterpå. Vi vil sikre inntekter før vi tar det skrittet, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS