Psykisk helse

Mener mer penger må på bordet for gründeres psykiske helse

6AM-profil, Marcus Nickelsen, etterlyser flere tiltak mot utbrenthet og stress blant startups.

Marcus Nickelsen og Thor Richard Isaksen i 6AM
Publisert

Forrige uke rapporterte Statistisk Sentralbyrå at sykefraværet i Norge nådde samme nivå som under svineinfluensaen i 2009 i forrige kvartal. 

Fraværet som skyldes psykiske plager, var det som økte mest, uttalte NAV-direktør Hans Christian Holte. 

Gjennom kampanjen #ikkealene, som Shifter lanserte i fjor høst, ble mentale utfordringer gründere gjerne møter avdekket – da en rekke startup-profiler delte sine erfaringer. 

For å adressere problemene må mer penger på bordet, mener leder for startups og investeringer i Trondheims-inkubatoren 6AM, Marcus Nickelsen. 

– Flere tiltak som reduserer terskelen for å oppsøke kompetanse, gjerne tilbud tilpasset gründere som ikke har all verdens tid eller penger, bør på plass, sier han. 

Blant de han mener bør satse mer på psykisk helse er først og fremst lignende aktører som Trondheims-inkubatoren og andre som jobber med startups i Norge. 

Mye press og stress

6AM-profilen mener psykisk helse generelt har blitt oversett i samfunnet.

– Vi har flyttet mye fysisk arbeid inn i hodet, men ikke gjort nok for å tilpasse hvordan vi tar vare på oss selv. I tillegg foregår stadig mer digitalt. Det ser vi i økningen av ensomhet, depresjon og utbrenthet, påpeker han og fortsetter: 

– Samtidig tror jeg ikke vi har endret så mye hvordan vi tar vare på hodet. 

Nickelsen, som gjennom 6AM har jobbet med mange gründere, peker på at gründerlivet på toppen gjerne innebærer ekstra høyt press og usikkerhet.

–  Man har ofte en «runway» som fungerer som en deadline for når man går tom for penger. Det skaper konstant press på å lykkes her og nå. Teamene er også gjerne små, som betyr at mye ansvar hviler på hver enkelt, sier han. 

Spesielt i små team er det nettopp kritisk, understreker Nickelsen: 

– Da er man ofte veldig avhengig av hverandre. Om man da mister en til utbrenthet, forsvinner kanskje en tredjedel av verdiskapingen. 

En annen «uheldig mekanisme», spesielt blant gründere, er at man heller ikke tørr å være åpen om hvordan man har det, i frykt for å for eksempel miste investorer. 

– Generelt liker vi at folk er åpne og ærlige med oss, forsikrer Nickelsen. 

Selv opplevde han å bli utbrent og måtte sykemelde seg etter å ha jobbet som gründer, før han startet i 6AM i 2021. Nickelsen har tidligere fortalt om dette i podcasten «Baksiden av Medaljen». 

Tester tilbud

Siden han begynte i akseleratoren har han altså sett flere som sliter med de samme problemene, som har gjort at akseleratoren har valgt å teste ulike tilbud for å hjelpe gründere. 

Nylig havnet 6AM på toppen av en inkubator-rangering, der kriteriene var aktivitet, kundetilfredshet, måloppnåelse, programutførelse, bærekraft, eksport og internasjonalisering, i tillegg til verdiskaping.

Blant annet er psykisk helse en viktig del av programmet 6AM-kullene hvert år går gjennom. 

– Mental helse er en viktig satsing for oss og kanskje noe som skiller oss fra andre, understreker Nickelsen. 

I tillegg tilbyr de flere ressurser til startupene som deltar. 

– Vi har blant annet hatt et psykolog-tilbud der man får en time gratis, pluss 75 prosent avslag på de neste fire timene. Det tilbudet har blitt tatt godt i mot, forteller Nickelsen. 

Nettopp dette mener han er viktig at flere akselerator-programmer tilbyr. 

LES OGSÅ | Trondheims-inkubator 6AM med nytt tilbud til ferskt kull: – Én utbrent gründer er én for mye

Dropp de ekstra timene 

Selv om det ikke finnes noen fasit, har Nickelsen et par tips for å unngå å bli utbrent som gründer. 

Spesielt under hektiske perioder, som under kapitalinnhenting, er det viktig å ikke nedprioritere søvn, kosthold og sosialt liv. 

– Flere timer på jobb betyr ikke nødvendigvis mer produktivitet. Kanskje er det bedre å lage en god middag eller gjøre noe hyggelig etter jobb, foreslår han. 

Videre anbefaler han å logge helt av etter arbeidsdagen, også i andre kanaler. 

– Å hvile hodet betyr ikke å sitte fire timer på «Instagram reels». Det handler litt om informasjons-inntaket. For når man går av jobben som gründer har man kanskje brukt opp den kapasiteten, og bør gjøre noe annet enn å skulle lære noe nytt. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.