Forskning
Noen engler er bedre enn andre - mye bedre faktisk
Basert på kanskje «verdens beste datasett» har et forskerteam kartlagt den norske engleinvestoren. At noen gjorde det såpass mye bedre enn andre, overrasket forskerne.
Er noen engler bedre enn andre? Det er tittelen på en forskningsartikkel som bruker data fra Skatteetatens registre til å gå i dybden på avkastningen til engleinvestorer i det norske startupmiljøet.
– Det er viktig å dokumentere hvor risikabelt dette faktisk er, sier førsteamanuensis ved NHH Aksel Mjøs.
I artikkelen går det frem at rundt 36.749 identifiserte engleinvestorer har en sentral funksjon i økonomien, men også at de tar svært høy risiko. De fleste taper en stor del av midlene de gikk inn med.
Men for de få som treffer blink, og det handler ikke bare om flaks, kan avkastningen bli eventyrlig.
Daler ned i skjul
Artikkelen, som ikke er fagfellevurdert ennå, men har blitt presentert blandt annet i Oxford og på Columbia Business School,er forfattet av Mjøs sammen med Johan Karlsen ved BI, Katja Kisseleva ved Frankfurt School of Finance and Management og David T. Robinson ved amerikanske Duke University.
– Med de fantastiske dataene fra skatteregistrene har vi en helt unik innsikt i hele markedet for aksjetransaksjoner og lån, sier Mjøs som også ledet Kapitaltilgangsutvalget under forrige regjering (NOU2018: 5).
Han forteller at et problem når man studerer engleinvestorer, er at de gjerne med og uten hensikt skjuler investeringene som ikke går så bra. Med registerdataene kan forskerne se dem i kortene og regne på både realiserte og ikke-realiserte gevinster i alle nystartede selskaper med innovasjonspotensiale.
– Her har vi kunnet lage et troverdig bilde av hvordan det faktisk har gått for disse investorene, sier Mjøs.
Mange taper alt
Og sannheten er at engleinvesteringer har generelt dårlig avkastning, med en høy andel total tap.
Mens gjennomsnittlig avkastning er på 2,3 ganger innsatsen, resulterer omtrent en tredjedel av engleinvesteringer i et fullstendig tap av kapital, og kun en fjerdedel genererer positiv avkastning uten diskontering, altså at man får minst pengene man investerte tilbake selv om det kan være flere år etterpå.
Norges mest aktive engleinvestor de siste årene, Trond Riiber Knudsen, er kjent med forskningen.
– Medianen gir bare 30 prosent av pengene tilbake. Hadde du satt pengene i indeksfond og beholdt dem i 12 år, ville du fått tre ganger pengene igjen, sier han i dette intervjuet med Shifter om resultatene til Mjøs og co.
Erkeengler slår flere homeruns
Avkastningen er imidlertid langt fra jevnt fordelt. 11 prosent av realiserte investeringer gir mer enn tre ganger investert kapital tilbake.
De 1 prosent beste engleinvesteringene har gitt en realisert avkastning på over 53-gangen, dette øker til 65-gangen for de beste når også urealiserte gevinster tas med.
Analysen viser at de beste har en tendens til å oppnå høyere avkastning ved å sikre seg flere muligheter til høy avkastning. Med andre ord skyldes suksessen større sannsynlighet for å oppnå ekstremt gode resultater og ikke nødvendigvis evnen til å minimere tap.
Forskerne tyr til en amerikansk metafor. De beste englene slår flere «homeruns», altså baseball-slag hvor ballen går ut av arenaen og laget kan løpe poengene hjem uten fare for å bli tatt ut av spillet.
Nettverk og ikke-observerbare karakteristikker
Bortsett fra det, er det lite å peke på blant dem som faktisk lykkes best. Forskerne konkluderer med at det er noe ikke-observerbart som skiller mellom dem, de gode er faktisk best, men tallene kan ikke avdekke nøyaktig hva det er som er så spesielt med disse investorene.
Noe vet man likevel. Tilgang til bedre informasjon og muligheter gjennom profesjonelle nettverk ser ut til å spille en avgjørende rolle for vellykkede utfall. De beste har et stort og mangfoldig nettverk i startup-miljøet og blant potensielle medinvestorer. Med det kommer det bedre dealflow og kanskje også større interesse fra VC-fond med dype lommer i senere runder.
Investorer med mange styreplasser, har systematisk bedre resultater. De yngre ser også ut til å gjøre det litt bedre enn de eldre.
Tålmodighet er derimot ingen garantist for bedre avkastning. Både eksepsjonelt vellykkede investeringer og totale tap har lange eierperioder.
Viser frem risikoen
– Når politikere fremstiller gründerskap som nærmest en sikker gevinst, så viser tallene våre at det er det langt i fra, sier Mjøs.
Forskeren viser til den nylig fremlagte gründermeldingen med vedlagte analyser på startups.
– Analysene var gjort på et utvalg av selskaper som allerede hadde lyktes med å hente kapital eller støtte. Det illustrerer en del av problemet med å få god nok oversikt over alle som startes med innovasjonspotensiale, sier han.