Emisjoner

Én runde dominerte blant 15 selskaper som hentet penger i mars

Etter en heftig start på året med 56 emisjoner og 4,5 milliarder kroner i de to første månedene av 2022, ble det en litt roligere mars i emisjonsmarkedet for startups.

Engleinvestorene Birger Magnus og Trond Riiber Knutsen var ute og handlet i mars.
Publisert

Etter en heftig start på året med 56 emisjoner og 4,5 milliarder kroner i de to første månedene av 2022, ble det en litt roligere mars i emisjonsmarkedet for startups.

Shifters oversikt over offentlig kjente emisjoner viser at det ble hentet om lag 1,36 milliarder kroner i 15 runder av en viss størrelse. Det tar totalen for kvartalet opp til nesten 6 milliarder kroner, og markedet er fortsatt foran et skjema på 23 milliarder for året- som var det som totalt ble investert i unoterte startups og nynoteringer i 2021.

At mars ble litt roligere enn januar og februar skyldes delvis at en del av nyhetene på begynnelsen av året egentlig var runder som ble avtalt mens markedet var rødglødende på slutten av 2021, men som ikke ble offentliggjort umiddelbart.

Utviklingen gjenspeiler trolig også at investorene trapper ned mens de venter og ser på hva som skjer med tech-selskaper på børsen. Og så langt er det få tegn til at tech-krasjet har nådd bunnen - i hvert fall på Oslo Børs.

Tibber fikk mest

I den aller største runden i mars var det Tibber som hentet 900 millioner kroner. Selskapet tjener penger på et abonnement som skal gi den laveste spotprisen på strøm. Verdsettelsen gikk de ikke umiddelbart ut med, men den er anslått til rundt 6 milliarder kroner. Schibsted Ventures var blant investorene som bidro med kapital også i denne runden.

Bak Tibber er det et langt sprang ned til IT-selskapene Bricks Software (Unleash) som skalerer programvare og Iterate som er et konsulentselskap som investerer i startups gjennom tjenester og penger. Selskapene hentet 120 og 100 millioner hver.

Bookd og Breyta hentet også kapital i mars som løftet totalen for IT/SaaS-selskapene til 250 millioner kroner.

CO2-fangst-selskapet Ocean Geoloop ble notert på Euronext Growth og fikk inn 55 millioner kroner gjennom transaksjonen som verdsatte selskapet til 1,9 milliarder kroner. Selskapets verdi har siden falt med 25 prosent.

Tre store industrier skiller seg ut med store emisjonsbeløp

Så langt i år har selskaper innen klima og miljø hentet 1,1 milliarder kroner fra private investorer på og utenfor børs. Det samme har selskaper innen energi, mens programvareselskapene har hentet 1,6 milliarder kroner. Bak disse tre største kategoriene følger fintech med 800 millioner og helse med 250 millioner kroner.

Hatteland fortsetter å investere

Autostore-gründer Jakob Hatteland fortsetter å investere deler av formuen i oppstartsbedrifter. Etter å ha plassert for ham relativt beskjedne summer i Vicotee og Energi.ai tidligere i år, ble det i mars kjent at han også har investert i Ably Medical.

Antler har heller ikke latt seg skremme bort av børsuroen og gikk i mars inn i Chris Moens siste prosjekt Breyta sammen med en lang rekke engleinvestorer.

NRK-styreleder Birger Magnus fant tid i jakten på ny kringkastingssjef til å gå inn med kapital i Videocation og Vilmer, mens Skyfall Ventures har begynt å plassere pengene i sitt ferske fond med en inngang i fintech-selskapet Presail.

Knut Riiber Knudsen tok et lodd i Rebil sammen med Møller Mobility.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*