Zy Kristoffersen (t.v.) og Tori Pedersen i Lion Healthcare står klar til å bestille i store kvanta fra den kinesiske produsenten, når testen er validert av norske myndigheter.

Nå kommer testene som kan si om du har coronaviruset på 10 minutter

Folkehelseinstituttet undersøker nå flere antistoff-tester som kan øke den norske testkapasiteten. Blant leverandørene er et lite biotech-selskap fra Drammen.

Publisert Sist oppdatert

Først hjalp biotech-gründer Zy Kristoffersen kineserne med smittevernutstyr da situasjonen var kritisk i Kina. Nå importerer hun utstyr til Europa, når episenteret for pandemien har flyttet seg hit. Lion Healthcare er et av flere selskaper som har importert hurtigtester for coronaviruset, som nå går gjennom en klinisk utprøving i regi av Folkehelseinstituttet og NOKLUS (Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser).

Zy Kristoffersen i Lion Healthcare.

- Hvis man har symptomer, kan det være coronavirus, vanlig forkjølelse eller en vanlig influensa. I stedet for å vente flere dager, eller ikke få noen test i det hele tatt, kan man få et svar raskt, påpeker Zy Kristoffersen i Lion Healthcare.

"Test, test, test"

Folkehelseinstituttet har påpekt at slike tester ikke gir svar på om du har coronaviruset før noen dager uti sykdommen, og advart mot at det kan gi falsk trygghet nettopp i den fasen man trolig er mest smittsom.

Likevel kan det bety mye for kunnskapen om spredningen, og avklare om folk faktisk er eller har vært smittet, ifølge det ledende biotech-nettstedet STAT. I Norge er det bare akutt alvorlig syke, helsepersonell, de i risikogruppa med symptomer eller de man med sikkerhet vet har vært i nærkontakt med viruset, som testes. Det er påpekt at en mer utbredt testing kan gi et bedre svar på hvor farlig sykdommen er for ulike grupper i befolkningen, og hvilke tiltak som virker og ikke virker. Både Singapore, Sør-Korea og Kina har brukt slike tester i stort omfang, for å komplementere den ordinære testingen og påfølgende CT-scanning av lungene. Og det er en av flere måter man kan øke testkapasiteten betydelig, og på denne måten kunne følge oppfordringen som WHO har kommet med til alle land:

"Test, test, test"

Et stikk i fingeren

Shifter møtte Zy Kristoffersen på trygg avstand i lokalene hos Lion i Drammen. Der er allerede de første test-kitene på plass, sammen med forsyninger av munnbind.

- Alle normalt intelligente folk vil kunne ta testen selv hvis de bruker litt tid. Men det er ikke meningen at de skal gjøre det selv, men det viser hvor enkelt det altså er for helsepersonell.

Testen tas 10 dager etter en mulig eksponering for coronaviruset. Man får svar ved å ta et stikk i fingeren og dryppe blodet i en liten luke i test-kitet. Deretter løser man opp blodet med en egen væske som følger med, og venter i ti minutter. Da kan du lese av svaret nærmest som i en graviditetstest. Hvis du har gjort testen feil, vil du også få beskjed om det.

- Dette bør være noe som er hos alle fastlegene og ute i kommunene, og et verktøy for å screene pasienter og helsepersonell som tilsynelatende har symptomer, mener Kristoffersen.

Hun beskriver testen som meget spesifikk. Det vil si at den kun vil slå ut dersom det dreier seg om covid-19, ikke andre typer virus.

Ruller ut i Europa

Lion Healthcare AS jobber til vanlig med å utvikle et kosttilskudd basert på peptider fra laks og andre fiskearter, blant annet har de solgt dette til Kina.

Selskapet fra Drammen sitter på salgsrettighetene til test-produktet i Europa, samt Mexico, og jobber nå med å kommersialisere produktet. Hun forteller at de allerede har en avtale med en engelsk distributør, og at de nå er i dialog med norske og tyske distributører.

- Vi starter salget nå, fastslår Kristoffersen.

Tori Pedersen i Lion Healthcare viser frem tester og smittevernutstyr som de nå vil rulle ut i markedet.

Nettverkseffekt

Både Kristoffersens bakgrunn og eksport-erfaringene til Kina gjør at Lion Healthcare har et omfattende nettverk i det kinesiske næringslivet og gode kontakter inn mot myndighetene. Gründeren mener dette er en nyttig resurs nå.

Selv er hun født og oppvokst i det hun kaller "en liten by" i det nordre Kina, med 3,5 millioner innbyggere. Hun er utdannet ingeniør og har en master i business administration fra Norge og Storbritannia. Tidligere har hun hatt flere lederroller i store i store internasjonale selskap som Siemens og DNV GL. Hun var direktør i norske Smartfish før hun startet Lion Healthcare.

- Min oppvekst, kulturelle bakgrunn og erfaring fra Asia og Europa har gitt meg et innblikk i hvordan kulturer og forretninger fungerer i Kina og Europa. Det har vært en unik ressurs i denne situasjon, sier hun.

Godt posisjonert

I januar og februar jobbet Lion Healthcare med å skaffe smittevernutstyr fra Europa til et Kina i krise. Nå jobber selskapet med å skaffe til veie slikt utstyr andre veien, til Europa, nå når den kinesiske industrien er mer og mer tilbake på beina igjen og kan hjelpe til.

- Kina trengte massivt med utstyr, og vi fikk oppdrag fra kinesiske myndigheter med å handle inn fra Europa, og sendte det til Kina. Nå er det andre veien.

Hun viser til at Kina er et stort land og at regelverket er komplisert, det er lett å trå feil.

- Det er fort gjort å tape mye penger på grunn av upålitelige leverandører. Vi har folk på bakken i Kina som kan hjelpe til. Hvis det oppstår problemer med eksporten, for eksempel at produkter stopper opp på grensen, er det vanskelig å gjøre noe med det her fra Norge, påpeker hun.

Flere aktører

Shifter kjenner til flere andre som har importert tester.

Tidligere har Shifter skrevet om helseteknologi-gründer Anders Eikenes i Oivi som også har importert anti-stoff-tester. Også disse er nå en del av den kliniske utprøving hos NOKLUS.