FOLKEFINANSIERING
Nå skal Folkeinvest bli et meglerhus for alle
Gjennom å legge til rette for både emisjoner og lån, håper Øyvind Fries å røske opp i markedet for kapitaltrengende oppstartsselskaper.
Denne artikkelen ble først publisert på Bankshift.
– Over de siste seks årene har vi erfart at selskapene som tar kontakt med oss for å hente egenkapital, i mange sammenhenger også har behov for lån, sier Folkeinvest-sjefen, Øyvind Fries når han skal forklare hva planen er for selskapets siste satsing.
Folkeinvest Formidling er det nye navnet på den lånebaserte folkefinansieringsaktøren Monio, som ble kjøpt av Sparebank 1 SR-Bank i fjor sommer.
Det skjedde etter at Monio, i praksis måtte kaste inn håndkleet etter at E24 hadde avslørt at så mye som 1800 folkeinvestorer sto i fare å tape penger som følge av mangelfull informasjon om lånene de hadde investert i.
Medieomtalen førte til at Monio og morselskapet SpareBank1 SR-Bank besluttet å gjennomføre et frivillig oppgjør til samtlige långivere. 29,3 millioner kroner ble utbetalt i fjor.
En nylig avgjørelse i Finansklagenemnda vil koste banken ytterligere noen millioner, siden banken har valgt å følge avgjørelsen.
Vil tilbake til gammelt volum
På det tidspunktet var Monio nest størst av de fire lånebaserte
folkefinansieringsselskapene, med et utlånsvolum på 325 millioner i 2022.
Når utlånsvirksomheten nå starter opp igjen er det langsiktige målet å komme opp i et utlånsvolum av den størrelsen igjen.
– Men først må vi bevise at denne virksomheten har den kvaliteten som Folkeinvest står for, sier Fries til BankShift.
Det er en ganske så stor pivotering fra det som var strategien for et år siden. Da hadde Folkeinvest langt på vei bestemt seg for å ekspandere geografisk og satse i Sverige og Danmark. Da Monio-muligheten bød seg, skiftet man raskt kurs.
– Samtalen med SR-Bank ga oss en mulighet til å prioritere utvidelse av tjenestespekteret. Vi hadde kjøpt et selskap til en akseptabel pris, fått med oss teknologien, kompetansen og en markant eier som kan være med å investere i neste fase, forteller Fries og legger til:
– I et tungt makrobilde var det mer hensiktsmessig å bredde produktet i det markedet vi allerede har etablert.
Alene om både emisjoner og lån
Kjøpesummen fra oppkjøpet i fjor er fortsatt ikke kjent, men det er klart at SR-Bank gikk inn med et betydelig beløp og ble, etter at avtalen var godkjent av Finanstilsynet, største eier i Folkeinvest med 38 prosent.
Mulighetene som åpner seg når Folkeinvest nå blir det eneste norske folkefinansieringsselskapet som tilbyr både egenkapital og lån, er noe Folkeinvest-sjefen synes er spennende.
– Det neste trinnet i vår strategi er å bli et digitalt meglerhus for alle, med trykk på det siste. Selv om vi går i retning av mer tradisjonelle meglerhus, skal vi passe på å beholde vår profil slik at alle har muligheten til å være med, sier Fries.
Slik er en typisk kunde
Han beskriver en typisk kunde for tilrettelegging av lån, som en tre år gammel SMB, med greie regnskapstall og null betalingsanmerkninger. Slike selskaper har, ifølge Fries, frem til nå gjerne endt opp med å gjennomføre en kapitalutvidelse, selv om en brofinansiering hadde vært en bedre løsning. Samtidig er erfaringen på låneformidlersiden lik, noen søker lån der egenkapitalen burde vært styrket.
– Det er i bred forstand selskaper vi ønsker å kunne formidle ulike typer lån til, sier Fries og nevner bedriftslån, næringslån, likviditetslån, brofinansiering og topplån.
– En del bedrifter er tjent med å kunne slippe utvanning, og kan kanskje betjene et lån. Andre bedrifter mangler egenkapital for ønsket lånevolum. Det er i dette grensesnittet vi nå blir en spennende aktør.
Regner med hybridkampanjer i år
– Vil vi få se kampanjer hos Folkeinvest der det blir både
emisjon og lån i samme pakke allerede i år?
– Det tror jeg. Tenk deg: selskap X som har lyst på en egenkapitalrunde, men trenger en brofinansiering som setter dem i stand til å ha nok runway til å gjennomføre runden. Det kan gjennomføres på forskjellige måter; som en konvertibel, eller som et lån som forplikter emisjonen på en annen pris, men at man inngår mandat på begge rundene i en go. Det finnes flere mulige hybridprodukter.
En annen nyhet som Fries har stor tro på er såkalte SPV-er, (Special Purpose Vehicle). Det innebærer at alle aksjonærer etter en emisjon samles i et «selskap» med eget organisasjonsnummer. For selskaper som har en eller et par vellykkede folkefinansieringskampanjer, kan det være en måte å renske opp i aksjonærlisten og gjøre et selskap mer attraktivt for VC-investorer.
– Det er ikke nødvendigvis en løsning for alle selskaper og koster en del penger, men det er en løsning mange har etterspurt, sier Fries.
Han legger til at Folkeinvest også ser på å kunne tilby spredningssalg i forkant av en børsnotering.
Hun tar over lånevirksomheten
Det nye selskapet Folkeinvest Formidling er ganske radikalt endret sammenlignet med det gamle Monio. All utvikling, administrasjon og andre fellesfunksjoner er flyttet til morselskapet.
Igjen finnes en kjerne på fire personer med spisskompetanse på kredittvurdering.
Ny sjef for Folkeinvest Formidling ble Tonje Wehn, som var salgssjef i det gamle Monio, men som også har erfaring fra Handelsbanken, Obos-banken og Sparebanken Vest.