sensorer

Nysnø-selskapet Disruptive Technologies fikk Tandberg-veteran i styret og på eiersiden 

Nye detaljer om 80-millioners runden i toppinvestorenes sensor-yndling.

Mini-sensoren til Disruptive Technologies.

Disruptive Technologies var et av de aller første selskapene Nysnø satset på. Sensorselskapet ble startet på innovasjonene til Erik Fossum Færevaag tilbake i 2013. 

Gründeren skulle senere forlate selskapet for å lede Nofence, som han også forlot for å redde Easee, en jobb som nå er erklært «mission accomplished». 

Nysnø kom inn som investor i mars 2019. På nettsiden sin forklarer de hvordan sensorer kan redde klimaet via ressurseffektivitet, et stikkord for mange av selskapene i Nysnø-sfæren. Ifølge investoren kan «sensorer benyttes til å fremme ressurseffektivitet både innen energi og fysiske forsyningskjeder. Disruptive’s sensorer samler data kontinuerlig og leverer innsikt til et analyseverktøy. Storskala forsøk i forretningsbygg viser energibesparelser i størrelsesorden 30–50 prosent kun knyttet til belysning ved bruk av sensorer».

Investorene har stått i kø

Nysnø er ikke alene i troen på det modne tech-selskapet. Fondet tok plass ved siden av andre investorer som TD Veen, familiekontoret bak Skagenfondene-gründer Sigurd Veen, videokonferanse-ekspertene i Ubon Partners, Odd-Johnny Winge og Fredrik Halvorsen, Witzøe juniors Wiski Capital, impact-fondet Norselab, sensor-guru Geir Førre i Firda og Johan Andresen-familiens Ferd. 

I en fersk runde kom også Gunnar Sellæg inn gjennom Core Equity og tok like så godt rollen som styreleder i samme slengen. 

– De har et eksepsjonelt bra produkt. Det er nå gått ni år siden de startet opp, og fortsatt er det ingen konkurrenter som har klart å hente inn forspranget. Som en av kundene sa til oss da vi vurderte selskapet: «Disruptive er Apple for sensorer». De vinner på alle parametere, uttalte Sellæg til Shifter tidligere i år om selskapet han hadde fulgt med på siden 2015.

Hentet 80 millioner og fikk med Cisco- og Tandberg-veteran

Rundens totale størrelse har ikke vært tidligere omtalt, men skal etter det Shifter kjenner til være på 80 millioner kroner.

Amerikanske Rich Snyder, som var styreleder i Tandberg tilbake på 90-tallet og igjen fra 2005 til 2010, er også blant de ferskeste investorene i selskapet. Også han har tatt plass rundt styrebordet. Snyder sitter i styret til Ava Security og har vært om lag 15 år i Cisco, senest med tittelen «senior vice president Americas partner Sales». I dag er han pensjonist, investor og styregrossist.

Venter på gjennombruddet

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Men etter mange år med utvikling har selskapets sensorbrikker slitt med å få skikkelig fotfeste i markedet. Bare i årene fra 2018 til 2022 er samlet driftsresultat på minus 400 millioner kroner. Og omsetningen i konsernet har i samme periode økt fra 5,7 millioner i 2018 til 45,9 millioner i 2022.

Den siste runden verdsetter selskapet til rundt 361 millioner. I likhet med de fleste andre techselskaper som ikke har en blinkende AI-løsning midt i forretningsmodellen, har prisingen falt kraftig. I 2019-emisjonen ble selskapet verdsatt til 870 millioner kroner, og i 2022 kjøpte Disruptive tilbake egne aksjer til en prising til rundt en milliard. 

Så langt har Nysnø, som totalt har investert 30 millioner i Disruptive, med andre ord lite å vise til, men selskapet skal ifølge den nye styrelederen ha begynt å få god medfart i flere markeder. 

Daglig leder Bent Lundberg fortalte i 2022 til Shifter at det var tegn til at produktet begynte å feste seg innen eiendom, og han så noen lovende tegn i Storbritannia. Men han har siden vært taus utad om utviklingen. 

Et mulig signal om hvordan det går kommer i form av et nystartet selskap med gründere fra NTNU. Bev/Art bruker Disruptive Technologies´ sensorer til å samle klimadata ved museer.