sensorer
Nysnø-selskapet Disruptive Technologies fikk Tandberg-veteran i styret og på eiersiden
Nye detaljer om 80-millioners runden i toppinvestorenes sensor-yndling.
Disruptive Technologies var et av de aller første selskapene Nysnø satset på. Sensorselskapet ble startet på innovasjonene til Erik Fossum Færevaag tilbake i 2013.
Gründeren skulle senere forlate selskapet for å lede Nofence, som han også forlot for å redde Easee, en jobb som nå er erklært «mission accomplished».
Nysnø kom inn som investor i mars 2019. På nettsiden sin forklarer de hvordan sensorer kan redde klimaet via ressurseffektivitet, et stikkord for mange av selskapene i Nysnø-sfæren. Ifølge investoren kan «sensorer benyttes til å fremme ressurseffektivitet både innen energi og fysiske forsyningskjeder. Disruptive’s sensorer samler data kontinuerlig og leverer innsikt til et analyseverktøy. Storskala forsøk i forretningsbygg viser energibesparelser i størrelsesorden 30–50 prosent kun knyttet til belysning ved bruk av sensorer».
Investorene har stått i kø
Nysnø er ikke alene i troen på det modne tech-selskapet. Fondet tok plass ved siden av andre investorer som TD Veen, familiekontoret bak Skagenfondene-gründer Sigurd Veen, videokonferanse-ekspertene i Ubon Partners, Odd-Johnny Winge og Fredrik Halvorsen, Witzøe juniors Wiski Capital, impact-fondet Norselab, sensor-guru Geir Førre i Firda og Johan Andresen-familiens Ferd.
I en fersk runde kom også Gunnar Sellæg inn gjennom Core Equity og tok like så godt rollen som styreleder i samme slengen.
– De har et eksepsjonelt bra produkt. Det er nå gått ni år siden de startet opp, og fortsatt er det ingen konkurrenter som har klart å hente inn forspranget. Som en av kundene sa til oss da vi vurderte selskapet: «Disruptive er Apple for sensorer». De vinner på alle parametere, uttalte Sellæg til Shifter tidligere i år om selskapet han hadde fulgt med på siden 2015.
Hentet 80 millioner og fikk med Cisco- og Tandberg-veteran
Rundens totale størrelse har ikke vært tidligere omtalt, men skal etter det Shifter kjenner til være på 80 millioner kroner.
Amerikanske Rich Snyder, som var styreleder i Tandberg tilbake på 90-tallet og igjen fra 2005 til 2010, er også blant de ferskeste investorene i selskapet. Også han har tatt plass rundt styrebordet. Snyder sitter i styret til Ava Security og har vært om lag 15 år i Cisco, senest med tittelen «senior vice president Americas partner Sales». I dag er han pensjonist, investor og styregrossist.
Venter på gjennombruddet
Men etter mange år med utvikling har selskapets sensorbrikker slitt med å få skikkelig fotfeste i markedet. Bare i årene fra 2018 til 2022 er samlet driftsresultat på minus 400 millioner kroner. Og omsetningen i konsernet har i samme periode økt fra 5,7 millioner i 2018 til 45,9 millioner i 2022.
Den siste runden verdsetter selskapet til rundt 361 millioner. I likhet med de fleste andre techselskaper som ikke har en blinkende AI-løsning midt i forretningsmodellen, har prisingen falt kraftig. I 2019-emisjonen ble selskapet verdsatt til 870 millioner kroner, og i 2022 kjøpte Disruptive tilbake egne aksjer til en prising til rundt en milliard.
Så langt har Nysnø, som totalt har investert 30 millioner i Disruptive, med andre ord lite å vise til, men selskapet skal ifølge den nye styrelederen ha begynt å få god medfart i flere markeder.
Daglig leder Bent Lundberg fortalte i 2022 til Shifter at det var tegn til at produktet begynte å feste seg innen eiendom, og han så noen lovende tegn i Storbritannia. Men han har siden vært taus utad om utviklingen.
Et mulig signal om hvordan det går kommer i form av et nystartet selskap med gründere fra NTNU. Bev/Art bruker Disruptive Technologies´ sensorer til å samle klimadata ved museer.