Podcast med Thomas Falck: Investoren som ble entreprenør
Thomas Falck takket nei til toppjobb i en etablert storbedrift, for å gå inn i et av landets fremste vekstselskaper.
Overraskelsen var stor da nyheten om at styrelederen i Investinor, og en av de ledende startup-investorene her til lands, hadde fått jobb hos Cognite, John Markus Lerviks hurtigvoksende teknologiselskap. Nylig besøkte han Shifters podcast om det som har vært et viktig valg i livet.
I porteføljen har han størrelser som Inzpire.me, Rayvn, Vibbio og Gobi samt Inspera, Catene, Attensi, og Mercell - investeringer gjort med henholdsvis Are Traasdahl og Viking Ventures.
Startup-styremagnaten hadde tidligere i år fått et godt tilbud om å lede et større norsk selskap. Da gikk han i seg selv for å finne ut hva han egentlig ville. I tankeprosessen kom han frem til at han heller ønsket å bidra i et av landets fremste vekstselskaper.
Telefonen til Cognite-gründeren
Dermed ringte han både John Markus Lervik i Cognite og Henrik Müller-Hansen i Gelato, og spurte om det var jobb å få.
- Problemet med muligheten hos det etablerte selskapet var at det ikke hadde bragt meg så mye mye videre. Det hadde vært gode penger, men ikke utviklet meg. Da er jeg mer fascinert av mulighetene i vekstselskapene.
- Du legger jo hodet lagelig til på hoggestabben. Hva om du hadde fått nei?
- Ja, hva ville det gjort? Min erfaring er at man får mange nei i livet, og så får man av til et ja. Det er lite som har skjedd i min karriere, uten at jeg stakk hodet ut. Et nei er ikke farlig.
Investorjobben
Selv om han nå har sagt fra seg flere av styrevervene i startups, for å fokusere på Cognite, fortsetter han som investor. I Shifters nye podcast forteller han hvordan han jobber med gründerne i de over 40 selskapene han har investert.
- Jeg er nok mer forståelsesfull enn nådeløs, ikke helt stereotypien av en investor kanskje, sier Thomas Falck.
Noen ganger er selskapene i en flytsone, og trenger kun noen heiarop mellom styremøtene. I andre tilfeller er det behov for mer coaching, ja kanskje flere ganger om dagen.
- Jeg går gjennom en mental øvelse før jeg tar helg. Dette trigger kanskje en mail eller to på fredag kveld.
Av og på som rådgiver
Han er opptatt av at han ikke skal være «på» hele tiden, men gjøre kloke intervensjoner når det er nødvendig, komme med innspill og stille de riktige spørsmålene. Midt i mars gikk det for eksempel ganske raskt en epost til porteføljeselskapene da koronaviruset begynte å spre seg raskt i Norge, og landet stengte ned.
- Jeg spurte hvilke muligheter og trusler som lå i det, og hvilke omprioriteringer man måtte gjøre for å ta rev i seilene. Mens noen tok grep, trengte andre mer nudging, forteller Falck i Shifters podcast.
For enkelte gründere som kanskje bare hadde opplevd oppgangstider og optimisme, måtte han dosere kraftig medisin for å få de til å innse realitetene.
I podcasten forteller styrelederen i Investinor om sine bekymringer for fremtiden til den norske økonomien. Han snakker om hva som må gjøres med det mye omtalte kapitalgapet, der det fortsatt er vanskelig å hente de litt større finansieringsrundene som må til for at en startup skal kunne vokse seg stor.
- Norge er overinvestert i olje, både fra et økonomisk og kompetansemessig perspektiv, mener Falck, og understreker at statlig kapital vil være viktig når de private aktørene ikke er mange eller sterke nok.
Hør hele podcasten her, eller last ned og abonner på Shifter-podcasten i din foretrukne podcastavspiller: