Norges første enhjørningsgründer? John Markus Lervik forteller om sitt første møte med sin nye investor.

Røkke og Lerviks magiske møte med investorlegenden fra Silicon Valley: Slik banet de vei til milliardinvesteringen

John Markus Lervik i Cognite har blitt kontaktet av over 100 VC-investorer, men han hadde lenge varmet opp en av de aller, aller heteste.

Publisert Sist oppdatert

Det er tidlig morgen Silicon Valley, og sen ettermiddag på Fornebu. En av de virkelige seniorene i investormiljøet «over there» har stått opp klokken seks for å være med på en videokonferanse han ikke vil gå glipp av.

TCV-topp Jake Reynolds i har tidligere ledet investeringer i Splunk, Webroot og ExactTarget, sistnevnte nå kjent under nytt navn; Salesforce Marketing Cloud - men denne gangen har han «handlet» norsk. På direktelinje til Aker-kvartalet kan han endelig fortelle om noe han har hatt lyst til å gjøre i lang tid – investere i Cognite fra Norge.

– Det er utrolig kult at vi har fått verdens mest kompetente teknologiinvestor som partner, sier gründer og administrerende direktør John Markus Lervik om den store begivenheten tidligere denne uka – da det ble kjent at at norske Cognite henter 1,2 milliarder kroner i frisk kapital fra venturekapitalfondet Technology Crossover Ventures (TCV), til en verdivurdering på over 13 milliarder kroner.

Superporteføljen

Venturekapitalfondet med sine over 70 ansatte, ble grunnlagt av amerikaneren Jay Hoag i 1995. Teknologiinvestoren med bosted i Palo Alto i California, har flere ganger blitt anerkjent på Forbes' Midas-liste som en av bransjens beste.

Blant fondets aktive porteføljeselskaper kan TCV skilte med giganter som Airbnb, Klarna, Revolut, Spotify, Strava, Netflix og Tripadvisor, blant flere. Selv sitter Hoag i styret til de tre sistnevnte, og har en aktiv rolle i mange andre.

«Det har vært intellektuelt og følelsesmessig gledelig å se hvordan Netflix-teamet kontinuerlig har motbevist skeptikerne», skal teknologiinvestoren ha uttalt i 2013 etter å ha solgt en del Netflix-aksjer med dobbel avkastning, ifølge Forbes.

Hoag har per mai i år en estimert formue på i overkant av 370 millioner dollar, ifølge børsdata-nettstedet Wallmine.

Så langt skal TCV ha investert over 14 milliarder dollar i ledende teknologiselskaper, i tillegg til å være delaktige i flere enn 125 børsnoteringer og strategiske oppkjøp.

Røkkes møte med Silicon Valley

For å forstå hvorfor en av Nord-Amerikas heteste tech-investorer går inn i et norsk selskap, må vi tilbake til september 2018 – da Kjell Inge Røkke og hans høyre hånd i Aker, Øyvind Eriksen, er på læringsreise til Silicon Vally, sammen med Cognite-gründer John Markus Lervik. Første stopp på rundturen til «dalens topp 10» er hos den nevnte TCV-sjef Jake Reynolds i Menlo Park.

Det blir et møte mellom to vidt forskjellige verdener, industribyggeren Røkke som har bygget sine verdier på varer som kan tas og føles på, og VC-legenden Reynolds som er flasket opp i «The Holy Grail of Software».

– Vi holdt en enkel presentasjon om hva vi ønsket å få til. Nå tre år senere ser vi at vi har fått til akkurat det vi sa vi skulle få til.

Klar for Cognite

Ifølge Lervik skal Reynolds ha vært begeistret allerede den gangen. TCV hadde tidligere investert i selskapet OSIsoft, en plattform for lagring av sensordata. Selskapet ble i fjor høst solgt for fem milliarder dollar til AVEVA, men Reynolds fikk ikke ut det fulle potensialet fordi han hadde måttet selge seg ut på et tidligere tidspunkt enn ønsket.

I norske Cognite så han en dataplattform som lå på nivået over OSIsoft i teknologistacken, en som koblet alle dataene sammen til noe nevenyttig for industrien – i hans hode et selskap som derfor kunne bli enda mye større – særlig når det også var backet av en industriell eier som Aker.

– Det tidlige salget av OSIsoft hadde tydeligvis irritert ham lenge, og allerede i det første møte begynte han å snakke om å få komme inn på eiersiden i Cognite. Men TCV investerer typisk 100 millioner dollar eller mer i et selskap, så det ble for tidlig for oss den gangen, forteller John Markus Lervik, og viser til at den norske startupen da bare hadde en håndfull kunder, inkludert deres egen medeier Aker.

Starten på et «vennskap»

Lervik beskriver signingsferden i Silicon Valley og interessen fra TCV som en bekreftelse på at de var på riktig vei, ikke minst ble også Røkke og Eriksen enda mer overbevist om mulighetene i det nye prosjektet.

– Det var hyggelig og ga oss en ekstra selvtillit. Som gründer er man jo kontinuerlig paranoid – «er vi sikre på at dette er en god idé», «går det fort nok», «er det noen andre som er lenger enn oss». Møtet ga oss en trygghet som har vært god å ha med seg senere.

John Markus Lervik fortsatte å holde jevnlig kontakt med Jake Reynolds, selv om han innså at det ikke kom til å bli noen investering med det første. Det ble mange samtaler på tvers av Atlanteren, aldri med spørsmål om kapital, men for å holde den gode relasjonen varm når Cognite en dag skulle bli moden for en investering i den riktige størrelsesordenen.

– Slike toppsjefer er jo bare vanlige mennesker de også. Det har vært veldig viktig å investere denne tiden, bygge et «profesjonelt vennskap». For du skal ikke tro at andre er klare når du er klar. Siden vi møttes i 2018 har vi derfor snakket sammen nærmere 15 ganger. Vi har pratet om stort og smått – markedet, konkurrenter og om hvordan det går på andre plan også. Vi har delt noe vi har sett, og de deler det de har sett. For hver gang vi møttes, har Cognite kommet litt videre. Nå i vinter så Jake at vi hadde levert på det vi sa i 2018, og toget var klart til å gå, sier Lervik.

Uvant eierskap

Cognite ble som kjent gründet av John Markus Lervik og Aker. Industrigigantens velfylte lommebok finansierte oppstarten med et par hundre millioner, og ga en solid majoritet i selskapet. Lervik satt på knappe ti prosent.

– For amerikanske VC-investorer er jo det en litt uvanlig eiersits. Opplevde du noen gang en skepsis til dette?

– Det er jo en ny struktur for mange av dem. Det har vært enkelte diskusjoner rundt det, og det har vært behov for noe «education» overfor investorene. Samtidig ser de at vi går inn i et ekstremt stort og komplekst landskap, der kompetanse og nettverk fra industrien er en konkurransefordel. Vi har sikkert vært kontaktet av over 100 investeringsselskaper, og mindre enn fem har hatt problemer med denne delen, sier Lervik.

I stedet har domene-kunnskapen til Aker-systemet vært med på å åpne dører i et marked der utfordringene har stått i kø. Lervik viser til at Cognite strengt tatt bygger en helt ny softwarekategori – noe som kan beskrives som et «Google Maps» over alle verdens industrielle prosesser, en plattform med et bredt spekter av applikasjoner til ulike formål. Ikke bare skal det bygges et produkt, men de må også overbevise industriaktørene om at dette faktisk er noe de trenger. Da har det vært en fordel med en eier som også kan være en kunde.

– Samarbeidet med Aker har gjort at vi har kommet 10 ganger raskere fremover enn vi ellers ville gjort.

Inn i styret

Det lukter også børs av investeringen fra TCV. Selskapet er ifølge Forbes kjent for å investere i porteføljeselskapene etter at de er blitt børsnoterte, derav «Crossover» i konsernets navn.

I høst uttalte Cognite-sjef John Markus Lervik til Shifter at selskapet ikke hadde konkrete planer om å gå på børs, men bekrefter nå at selskapet ønsker seg inn på børs i USA.

TCV får en eierandel på 9,4 prosent etter transaksjonen, mens Aker beholder majoritetsandelen med 50,5 prosent av aksjene. Samtidig går Jake Reynolds inn i styret.

Man kan nå trygt si at Cognite har en solid eierside, etter at de i fjor fikk inn også Accel, Facebooks største investor.