StartupLab lander kjempeavtale med DNB, og vil ha flere utenlandske gründere til Norge

Alexander Woxen vil ha spesielt én type oppstartsselskaper til landet, og fyller nå på med ti millioner i drivstoff fra landets største bank.

Publisert Sist oppdatert

Nylig avsluttet tech-inkubatoren i Forskningsparken en strategiprosess, der de staker ut kursen frem mot 2025. Målet er å doble «produksjonen» av startups, og at minst 100 selskaper i året skal gjennom StartupLab. De kommer til å gire opp i Oslo og Bergen, men planen er også å orientere seg mot internasjonale startups innenfor utvalgte områder.

Slike startups vil de ha

Daglig leder Alexander Woxen forteller at StartupLab med jevne mellomrom har fått henvendelser fra utenlandske oppstartsselskaper. Man har imidlertid ikke hatt som mål å ta inn disse akseleratoren eller inkubatoren, slik for eksempel Katapult-akseleratoren har hatt.

– Vi har sett på hvordan vi kan gjøre noe for utenlandske selskaper innenfor områder der Norge har klare komparative fortrinn, og kommet frem til at miljø og energi er et slikt område, sier Woxen til Shifter.

Konkurrenter?

Fra før har den Equinor-støttede akseleratoren Techstars et spesielt fokus på det som har med energi å gjøre. Også Katapult til Selvaag-arving Tharald Nustad kan sies å være en slags konkurrent, med tanke på at de henvender seg til selskaper som bidrar til å gjøre en positiv forskjell - flere innenfor cleantech.

– Vi tror økosystemet har rom for flere aktører. Det vil helt sikkert være noen selskaper som har vært hos Techstars som kommer til oss, og også omvendt. Så jeg opplever ikke at vi er en direkte konkurrent, men snarere at vi har en felles ambisjon om flere vekstkraftige bedrifter.

– Hva med oljestartups?

– Det blir miljødelen av energi, men ikke olje. Det er det andre som kan ta seg av, og som kan det området vesentlig bedre enn oss, sier Woxen, som viser til at StartupLab trolig vil ha et større fotavtrykk innen områder som for eksempel ladeinfrastruktur for elbiler og hydrogenproduksjon.

De nye investeringene

Han presiserer at de ikke vil ha en spesiell grense for hvor mange internasjonale selskaper de vil ta inn i varmen.

– Det blir en målrettet side av dagens bredde og det skal være tydelig hvorfor de søker seg til oss. Vi skal ikke tiltrekke bedrifter bare fordi de ikke når opp i sitt eget økosystemsystem.

– Oppretter dere også et eget investeringsfond til energi og miljø?

– Vi er jo inne i den siste perioden i dagens fondet, og er sannsynligvis fullinvestert i år. Vi har imidlertid ikke planer for et eget fond for dette området spesifikt, og kommer til å beholde den samme spredningen i vårt neste fond. Altså sektoragnostisk innen tech.

DNB fornyer

StartupLab har også landet det Woxen kaller "en historisk avtale" med DNB. Banken har hatt noen røffe uker i sitt forhold til startups. Før jul ble den anklaget for å ha rappet navnet til SHE Invest, ved å bruke hashtagen #huninvesterer i sine sparekampanjer. Nå går de inn med hele ti millioner kroner i partnerskapet med StartupLab.

Også hos en corporate-yndling som StartupLab er dette mye penger, med tanke på at Woxen og co stort sett inngår avtaler som ligger på mellom en til tre millioner kroner.

– Tenker du at det er krevende å inngå en slik avtale nå etter bråket som var før jul?

– Vi fryktet at DNB ville spørre seg om dette egentlig er verdt omdømmerisikoen. For samarbeid mellom nye bedrifter og etablerte bedrifter er utrolig viktig for verdiskapningen, spesielt som tidlig kunde. Erfaring og læring er jo en del av denne reisen - etter hvert som økosystemet modnes. Men vi opplever at det positive overskygger definitivt det negative her.

Mulighet, ingen tvang

De siste fire årene som partner har banken jobbet tett med flere av selskapene på labben, og har endt opp med å bruke selskapets teknologi eller investert. Han viser blant annet til Fundingpartner, Brevio, Kindly og Unite Living som har vært del av akseleratorprogrammet som de samarbeider om.

– Dette er mer enn en ren sponsoravtale, sier Nissik Juell, partneransvarlig på StartupLab.

Han presiserer at labbens partnerskap med DNB ikke innebærer at oppstartsselskapene ikke kan samarbeide med andre banker.

– Det gir en mulighet, men det er ingenting som er påtvunget, påpeker Alexander Woxen.