investor

Strise-investor Maki.vc lukker nytt fond på en milliard - vil investere mer i Norge

Maki-partner Paavo Räisänen ser lysere på kapitalmarkedet og har dette i kikkerten i Norge. 

Paavo Räisänen er partner i finske Maki.vc.
Publisert Sist oppdatert

Siden starten i 2018 er det blitt to fond på totalt to milliarder kroner til forvaltning. Pengene er plassert i selskaper som tekstilprodusenten Spinnova som gikk på børs i 2021 og eggehviteprodusenten Onego Bio som ikke benytter innsatsvarer fra dyr. I Norge har Maki investert i Strise og Databutton. 

Finnene investerer i presåkorn og såkorn-fasen i Norden og Nord-Europa, med en forkjærlighet for deep tech og sterke merkevarer. 

Det tredje fondet er på 100 millioner euro og skal stort sett gjøre som de forrige, men nå med et enda tydeligere avtrykk i Norden og Baltikum. 

Fondet er et såkalt artikkel 8-fond, som innebærer at investeringene skal kunne klassifiseres i et ESG-rammeverk (lysegrønne), men ikke i like stor grad som artikkel 9-fond (mørkegrønne). Typiske investeringer er mellom 300.000 og tre millioner euro. 

Syv investeringer er allerede gjort, blant annet i Distance Technologies som utvikler «VR uten briller», et selskap startet opp av gründerne fra den finske VR-giganten Varjo. Det nye fondet har også satset på kvatedatamaskiner gjennom Qmill som utvikler algoritmer for teknologien. Det selskapet ble startet opp av tidligere teknologidirektør i Nokia Technologies. Ever Cars er en markedsplass for omsetning av elektriske biler. 

Det nye fondet har over 50 investorer, blant annet med bakgrunn fra selskaper som Skype, Withsecure (tidligere F-Secure) og Supercell.

Elefanten i rommet

Shifter tar en prat med Maki-partner Paavo Räisänen samme dag som verden har våknet til at Donald Trump igjen er blitt president i USA. Det synes nesten uansvarlig å ikke ta en kort prat om det. Men Räisänen er ikke spesielt overrasket over utfallet med tanke på retningen meningsmålingene gikk de siste ukene før valgdagen. 

– Hvilke konsekvenser tror du Trumps politikk kan få for nordiske gründere? 

– Vi får se. Europa og Norden har fortsatt et svært godt utgangspunkt med supergod utdanning og mange talentfulle mennesker. Startupmiljøene her har modnet de siste ti årene, og slik sett ligger alt til rette for at man kan bygge store ting her. 

– Er det noen næringer som bør flytte over til USA nå, kanskje for å unngå tollmurer og andre skatter? 

– Jeg tror ikke vi kommer til å se noen storstilt utflytting akkurat. Programvare-selskaper er i liten grad bundet opp av grenser. Når det kommer til biotech, slik som porteføljeselskapet vårt Onego Bio, så bygger de allerede fra USA fordi reguleringene er enklere å forholde seg til der. Med AI er det nok det samme. Så vet vi at grønne subsidier har vært rause i USA under Bidens Inflation Reduction Act, men at Trump har lovet å omgjøre, så der får vi se hva som skjer. 

Satset tidlig på kvantedata

Maki er stolte av at de har satset på deep tech og løsninger som kan synes å være langt forut for sin tid. Et eksempel er kvantteknologi som såvidt er begynt å dukke opp innen analyse av stordata. 

Maki satset på IQM, som bygger kvantedatamaskiner, tilbake i 2019. Räisänen forteller at det ble ansett som et dristig trekk også den gangen. 

– Jeg husker det som veldig fristende, for teamet var eksepsjonelt sterkt, men caset var også ekstremt risikabelt, sier han. – Og siden har selskapet utviklet seg bra. 

To investeringer i Norge

Norske Strise, som snart er mer kjent for podcasten sin om hvitvasking enn anti-hvitvaskingsproduktene de leverer til finansbransjen, ble en av de første investeringene utenfor Finland. Makis første kontakt med gründer Marit Rødevand kom på Slush tilbake i november 2019. I påfølgende februar var investeringen signert. 

Det skulle ta flere år før den neste norske signaturen ble sikret. Men høsten 2023 gikk Maki inn Databuttons AI-basert verktøy for å bygge applikasjoner uten dyptgående koding. Denne gangen var det en introduksjon fra Sondo-partner Kjetil Holmefjord som satte hjulene i sving. 

– Det er en glede å jobbe med disse teamene, sier Räisänen. – Kulturen vår går godt med deres, og vi løser problemer sammen. 

– Når kommer den neste investeringen her? 

– Vi ser kontinuerlig etter caser her. Energi er dere sterke på, men også på AI og dataanalyse. Teknologi innen bygg- og anlegg er av nokså høy kvalitet. Som i de andre landene vi er i, kan en enslig forsker komme over noe spennende som det kan lages selskaper av, da vil vi ofte se mer, sier han. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Skatt mindre viktig

Skatt har vært et gjentakende tema i Norge det siste året, med flere investorer som har varslet lavere interesse for å investere her. 

Räisänen ser stort sett forbi støyen. 

– Det er ikke verdens undergang, sier han og understreker at det er viktig å verken overvurdere eller undervurdere omfanget av skatteendringer. 

Sett fra Finland, som hadde sin egen runde med foreslotte innstramminger i exit-skatten, er det egentlig bare en ting som virkelig bekymrer Maki-partneren. 

– Dersom færre flinke utlendinger kommer til Norge for å bygge selskaper selv eller være med å bygge andres selskaper, så er det veldig negativt. Både Strise og Databutton har lykkes med å hente ekstreme talenter fra utlandet til Norge. Nå kan det bli en situasjon hvor for eksempel forskningsteamene må plasseres utenfor Norge, sier han. 

Økosystmene vokser

Som startup-miljøer er Finland og Norge kommet ganske likt av sted, med rundt 10-15 års modning og om lag det samme antallet enhjørninger (unoterte selskaper verdsatt til en milliard dollar). Samtidig har Finland en av verdens største tech-konferanser i Slush hver november, elever som fortsatt gjør det ganske mye bedre på Pisa-testene og en betydelig teknologisk arv etter Nokia.

Räisänen peker gjerne på Supercell, selskapet bak Clash of Clans-spill-fenomenet, som ble kjøpt av kinesiske Tencent for 84 milliarder kroner i 2016. Folk fra selskapet investerer nå i Makis tredje fond. 

– Vi ser nå at stadig flere med bakgrunn fra blant annet Supercell starter egne selsakaper. Økosystemer vokser videre. 

Samtidig må de nordiske landene fortsatt se opp til sin svenske storebror, hvor avstanden opp synes å øke år for år. 

Räisänen tror det blant annet handler om kultur. 

– For markedsføring og kommersielle roller er tilgangen på talent rett og slett bedre i Sverige. I Finland har slike roller kanskje fortsatt litt lavere status og gis litt lavere prioritet. Jeg håper det endrer seg. 

Tegn til forsiktig optimisme i kapitalmarkedet

Maki står nå altså klar til å investere mer i Norden. Men hva med andre investorer? 

– Hvordan er situasjonen i kapitalmarkedet nå? 

– I London møtte jeg nylig med en del VC-fond som investerer i senere faser. De fortalte at mens markedet var totalt dødt for rundt ett år siden, var det definitivt på vei opp igjen nå, med så høy konkurranse om de beste dealene at det var vanskelig å vinne dem. Det er også mye «tørt krutt» der ute fortsatt, så jeg venter at det annonseres flere store runder. For presåkorn og såkorn, hvor vi primært investerer, har ting stort sett vært greit med en stabil strøm av dealer.