rekruttering
Tech-rekrutterere henter millioner, og spår voksende marked tross kapitalkrise
Gründer Erik Falk Hansen tror ikke talentkrisen er over, og gir gass med lånte penger via en annen startup.
Vekstsjef Dominik Amon (t.v.) og daglig leder Erik Falk Hansen i Avantgarde Search.
Foto: Presse
Rekrutteringsselskapet Avantgarde Search har slått seg opp på å hente smarte hoder til den fremvoksende tech-sektoren. Da selskapet selv skulle legge sin nye vekstplan, gikk veien til kapital naturlig nok via et annet fremgangsrikt oppstartsselskap, Fundingpartner, som gjennom sin løsning for lånebasert folkefinansiering på få år har bygget seg opp til å bli et alternativ til tradisjonelle banklån.
– Vi ble sterkt anbefalt å låne penger til ok renter, i stedet for å gi vekk eierandeler gjennom en emisjon, sier Erik Falk Hansen, gründer og administrerende direktør i Avantgarde.
Lån revet bort
Rekrutteringsselskapet var riktignok en gjøkunge i reiret blant de svært mange eiendomsutviklerne som vanligvis bruker Fundingpartners tjenester til mellomfinansiering.
– Vi fryktet at mange av investorene der ute var opptatt av å investere i eiendom eller teknologi, sier Erik Falk Hansen.
Likevel ble lånet på tre millioner kroner revet bort i løpet av noen korte timer. Nå skal rekruttererne hente ytterligere tre millioner kroner via en emisjon.
– Bare tre millioner ville ikke gjøre så stor forskjell. Vi kom frem til at det var bedre å slå på stortromma og hente det dobbelte, sier Avantgarde-sjefen, som nå starter jakten på de siste investorer som også vil inn på eiersiden.
Fra langsomt til raskt
Kapitalen skal ifølge Erik Falk Hansen holde til to år med røde tall og minus, før selskapet igjen er tilbake i pluss fra 2025 - hvis alt går etter planen.
14 ansatte i dag skal bli til 35 på slutten av neste år. Blant annet skal AvantGarde åpne kontorer i Danmark og Sverige. De setter også opp et eget team som skal jobbe inn mot større teknologiselskaper og konsulentselskaper.
– Nå er vi ferdig med den langsomme veksten, og skal gå «all in», fastslår Falk Hansen.
Siden sommeren 2022 har selskapet lansert 13 tunge lederstillinger. Gjennomsnittlig antall søkere har vært 52 per stilling. Noe som viser at det er andre tider enn bare for kort tid siden. For hele 2022 var gjennomsnittlig antall søkere på lederstillinger 29. Selskapet har også hatt en markant økning i teknologer og ledere som kontakter dem.
– Det betyr ikke nødvendigvis at de ikke er i jobb, men de ser seg etter noe nytt på grunn av de er usikre på fremtiden til selskapet de er i.
Trendene
Falk Hansen tror situasjonen vil gi gode tider for rekrutterere også fremover. Han avviser at talentkrisen er lagt død på grunn av kapitalkrisen og dens konsekvenser.
– For teknologer så vil jeg klart si nei. Jeg tviler vel også på at det vil bli tilfellet. Da må det bli en langvarig krise, mener Falk Hansen.
Han tror på tre trender i arbeidsmarkedet for tech-hoder:
Det blir mer tilgjengelig arbeidskraft på norsk jord og selskap har mindre behov for å bruke tjenester fra utlandet.
Det blir noe mindre arbeid for selvstendige konsulenter og selskap som har innleide konsulenter, ønsker heller å bruke muligheten til å få inn faste ansatte.
Det vil bli flere ledere «på markedet». Både startups, scaleups og større selskap jobber med å tynne ned ledergruppen.
Flere operative stillinger forsvinner, spesielt i de selskap som de siste årene har bygd opp tunge avdelinger innenfor HR, L&D, Supply Chain osv.
En søken mot trygghet
– Forsvinner talentene også tilbake til de «trygge» bransjene?
– Det er naturlig å anta at det vil bli tilfellet, og spesielt dersom det blir en langvarig krise. Ikke nødvendigvis for at det er tryggere å være ansatt i et stort selskap, men ofte fordi slike selskap har bedre betingelser utover lønn, sier Erik Falk Hansen.
Han viser til forsikringer og andre goder for den ansatte og familien.
– Slik den økonomiske situasjonen er i verden, så vil dette være noe som blir viktigere enn tidligere for mange. Jeg må dog også si at det ofte er like sannsynlig å bli en del av en nedbemanningsrunde i et stort selskap som i et mindre selskap. Jobber man i en teknisk stilling innenfor utvikling, produkt, analyse eller lignende så tror jeg imidlertid at de fleste selskap gjør alt for å unngå å gå til oppsigelser.
Rekrutteringsgründeren understreker at det uansett vil være mange folk der ute som alltid vil trives bedre i et mindre selskap, uavhengig av markedssituasjonen.
Lønnsutviklingen
– Hvordan vil situasjonen påvirke lønnsnivået for teknologer?
– Det vil nok ikke redusere lønnen til teknologer noe særlig, men det vil nok helt klart stagnere noe. Det tror jeg vi sånn overordnet er godt tjent med, selv om jeg forstår godt at en teknologi ikke vil si det. Hadde det bare fortsatt slik som det har gjort, så ville vi vært på et nivå lønnsmessig som hadde gjort det omtrent umulig for startsups og scaleups å sikre seg teknologer.
Han tror vi her i Norge var på vei til å få det som i USA, hvor vi innen et par år ville vært oppe i 2-millionersklassen i lønn til teknologer.
– Ser man bort fra tekniske stillinger, så tror jeg nok lønningene vil gå noe ned i privat sektor, det gjelder også innenfor ledelse.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.