Tibber-gründerne Edgeir Aksnes og Daniel Lindén.

Tibber henter 590 millioner kroner fra internasjonale prestisjeinvestorer

Det norske strømselskapet er i sterk vekst, og sikrer seg nå over en halv milliard kroner i vekstkapital.

Publisert

Det Førde-baserte strømselskapet Tibber har vokst kraftig det seneste året, både i hjemmemarkedet og ute i Europa. Nylig passerte selskapet 100.000 betalende kunder og leverte for første gang et positivt konsernresultat.

Nå har selskapet sikret seg 65 millioner dollar, tilsvarende 590 millioner norske kroner, i en emisjon. I tillegg til egenkapitalen har selskapet sikret seg ny arbeidskapital fra Nordea.

– Vi så tidlig på høsten at vi nådde målene, både for året og for serie A-runden. Vi lå mange måneder foran. Da så vi to ting: det er mye vi fortsatt ønsker å gjøre både med teknologi og for kundene, og det andre er at det ligger et potensiale her. Da måtte vi vurdere om vi skulle sakke farten eller utnytte muligheten. Vi landet på det siste, sier gründer og daglig leder Edgeir Vårdal Aksnes i Tibber.

Han opplever appetitten for Tibber som «ekstremt stor», både blant forbrukere og investorer.

– På grunn av teamet og hva vi har oppnådd så langt, og ikke minst fordi vi driver innen grønn forbrukerteknologi. Basert på interessen kunne vi nok fylt runden tre ganger. Men vi hadde satt en grense, for det er det vi trenger for neste fase, sier han.

Shifter erfarer at verdivurderingen av selskapet i denne emisjonen lå på halvannen milliard kroner. Til sammenligning ble selskapet priset til 350 millioner kroner da det hentet penger for et år siden. Selv ønsker ikke Vårdal Aksnes å kommentere prisingen.

– Det er ikke nødvendigvis størrelsen på runden vi vurderer som viktig, men hvordan den er satt sammen og perspektivet på utvikling.

Nye tungvektere på eiersiden

Inn på eiersiden kommer flere internasjonalt anerkjente ventureinvestorer, deriblant Eight Roads Venture, som var blant de første som satset penger på Alibaba, og Balderton Capital, kjent for investeringer i selskaper som Revolut, Twitter og Voi. I tillegg følger Paypal-gründer Peter Thiel sitt venturefond Founders Fund opp sin investering fra 2019.

– Generelt hadde vi mange tilbud på bordet. Vi kunne fått enda flere også, om vi hadde ønsket det. Det er et luksusproblem. Vi måtte finne ut hvordan vi ønsket å utvikle oss som selskap, og er veldig fornøyd med det to nye vi har fått inn; de kommer med masse kompetanse og med kjente investeringer. Det er ekstremt verdifullt når vi skal ta de neste stegene inn i nok en mengde med ukjent farvann, sier Vårdal Aksnes.

Den neste fasen innebærer flere ting både på produkt- og kundesiden, forteller gründeren. Eksisterende produkter skal videreutvikles, nye skal lages, samtidig som nye markedssegmenter skal erobres, både når det gjelder demografi og geografi.

– Vi har hatt stor suksess blant «early apdoters»-delen av markedet, men nå er vi på vei inn i andre deler av markedet. Det betyr at vi fortsatt må være relevante hos innovatørene, men også være relevant for foreldregenerasjonen, for eksempel, sier Vårdal Aksnes.

– Vi gleder oss til å lansere flere nye produkter som gjør hjemmet enda smartere. Målet er å gi europeiske strømkunder verktøy som gjør at de en dag blir helt uavhengige av strømnettet og strømmonopolene, sier gründer og administrerende direktør Edgeir Vårdal Aksnes i Tibber i en pressemelding.

Målet til selskapet er å omsette for mellom halvannen og to milliarder kroner neste år.

Fornøyde kunder nøkkelen

Nylig skrev Shifter at stadig flere internasjonale ventureinvestorer viser interesse for norsk teknologi. Nevnte Founders Fund er blant investorene i Portal One, og Softbank investerte nylig 1,98 milliarder kroner i Kahoot.

I den sammenheng fortalte også Balderton Capital ved Magda Lukaszewicz, som har ansvaret for investeringer i Norden, at de hadde kommet langt i samtaler med flere startups i regionen. Nå viser det seg at den samme Lukaszewicz er hjernen bak avtalen med Tibber.

– Jeg har sett mange norske startups som er tankeledere innen bærekraft, og bevisstheten rundt bærekraft er høy blant norske forbrukere, noe som gjør det til et bra testmarked. Jeg tror at Norge er utrolig godt posisjonert innen energi og bærekraft, og vi har sett flere riktig skarpe team på dette området i det siste, sa hun til Shifter.

Alston Zecha i Eight Roads Venture trekker i pressemeldingen frem fornøyde kunder som én av mange årsaker til at de har valgt å investere i det digitale strømselskapet.

– Vi har fulgt med på strømbransjen i årevis og så umiddelbart at Tibber er en «game changer». Med bransjeledende teknologi, en innovativ forretningsmodell og ekstremt positive kundeanmeldelser leverer Tibber grønn strøm til en av markedets beste priser. Tibber gjør en fantastisk jobb ved å tilby kundene en brukervennlig app som gjør strøm relevant og engasjerende, samtidig som man sparer penger, sier han.

Tibber-gründeren mener også at det har skjedd store endringer i kapitalmarkedet, til fordel for norske startups.

– Det virker som at det har vært en betydelig bevegelse. Det er sikkert tofoldig; mange norske startups gjør det bra internasjonalt, og så virker det som at investorene leter litt annerledes etter de gode casene.