KARRIERE

Tidligere konserntopp kaster inn håndkleet etter kun fem måneder i startup

Hege Yli Melhus Ask går av etter uenigheter med gründer Nicolai Prydz om veien videre for oppstartsbedriften Futurexchange.

Hege Yli Melhus Ask har sittet på toppen i både NHST og Gjensidige, men i startupen Futurexchange ble reisen kort.
Publisert Sist oppdatert

For under et halvt år siden takket Hege Yli Melhus Ask ja til jobben som daglig leder i oppstartsselskapet Futurexchange (FXC). Ask har tidligere vært toppsjef i NHST, som blant annet eier Dagens Næringsliv, og direktør i Gjensidige-konsernet.

– Jeg har alltid vært fascinert av hva gründere får til og den skapergleden som finnes. Ved å hjelpe å ambisiøse SMB-selskaper, løser vi en viktig utfordring. FXC har flinke folk og en god idé, og det fristet så mye at dette hadde jeg veldig lyst til å være med på, sa Ask til Shifter den gang.

Det er seriegründer og forfatter Nicolai Prydz som står bak FXC. Selskapet skal bygge en tjeneste som kobler vekstorienterte SMB-selskaper med investorer. Da Ask kom inn, sto både en finansieringsrunde, lansering av pilot, og internasjonal ekspansjon på planen.

Nå bekrefter Ask derimot at hun slutter i selskapet fordi hun og gründer Prydz har «ulik tilnærming» til hvordan FXC skal drives videre.

Hun vil ikke utdype årsaken til avgangen ytterligere, men presiserer at hun fortsatt vil være aksjonær og har tro på selskapet.

– Jeg er glad jeg valgte som jeg gjorde, for jeg har lært mye og tror også jeg har bidratt positivt. En av de viktigste læringene Nicolai var god på, er at det finnes alltid muligheter, også dersom en dør lukkes, sier hun.

– Så ulikt på ting

Den største utfordringen underveis, forteller Ask, var lite ressurser parallelt med mange oppgaver og muligheter.

– Da må vi prioritere knallhardt det som skaper verdi for brukerne, sier hun, men presiserer at hennes avgang ikke er relatert til det.

– Men at det etter hvert viste seg at gründeren og jeg så litt ulikt på ting - og da valgte jeg å ta konsekvensen av det. Jeg har masse pent å si om Nicolai og ønsker at han og teamet lykkes.

Selv om oppholdet i startupen ble kort, forteller Ask at hun rakk å lære mer om fintech, som hun tar med seg videre.

– Mye kan løses mer effektivt og brukervennlig enn det gjøres i dag, og verdikjedene til de store selskapene vil utfordres i alle ledd, sier hun.

Dette er også ting hun har observert på pensjonsfeltet og innen sparing, gjennom styrevervet i Kron og via porteføljeselskapene til Skagerak Maturo Seed, ifølge Ask.

Overgangen fra storkonsern

– Hva må andre ledere i «corporates» som vurderer en slik overgang tenke på?

– Det er befriende å jobbe i et lite selskap, med korte beslutningsprosesser og høyt tempo, selv om dette selvfølgelig - og kanskje særlig i fintech - må balanseres med behovet for struktur og formelle prosesser, sier hun.

– Jeg trives med fart og gjennomføring, og det er nødvendig. En leder i en oppstartsbedrift må kunne være helt hands on samtidig som hun eller han evner å løfte blikket og diskutere strategi, sier Ask.

Utelukker ikke ny startup

I et innlegg på Linkedin skriver Ask at flere store selskaper bør jobbe med oppstartsselskaper.

Overfor Shifter trekker hun frem partnerskapsmodellen til Startuplab som god. Der møter partnerselskapene gründere og diskuterer konkrete løsninger blant annet innen mobilitet og energi.

– Men det er viktig at også lederne med operativt ansvar blir eksponerte, ikke bare strategi- eller innovasjonsavdelingen. Alle store konsern har godt av å bli utfordret på sin tenking og se innovasjonskraften, motet og lidenskapen som ofte preger en startup.

Hva Ask skal gjøre nå, er ikke avklart. Hun avviser ikke at det blir en ny startup.

– Jeg har fått flere interessante henvendelser om styreverv, lederjobber og arbeidsfellesskap, men med koronastengt skole har jeg ikke rukket å tenke så mye på hva jeg skal gjøre til neste år. Det må jeg få komme tilbake til.

– Nå skal jeg nyte familie og jul, sier hun.

Holder lærdommene internt

Gründer Nicolai Prydz i Futurexchange (FXC) vil ikke kommentere saken. Det overlater han til styreleder Nini Høegh Nergaard.

Heller ikke hun vil utdype hva som ligger bak uenigheten mellom Ask og Prydz.

– Styret må forholde seg til at Hege ønsket å slutte, og jobber nå med å finne hennes erstatter.

– Gjorde dere ikke en god nok jobb i forkant av ansettelsen, burde ikke denne ulike tilnærmingen vært oppdaget da?

– Vi hadde håpet at Hege skulle bli i stillingen, men tar beslutningen hennes til etterretning.

Ifølge Nergaard ble det gjort mye arbeid over ganske lang tid fra begge parter i forkant av ansettelsen.

– Det var et modig valg av Hege og det var et modig valg av selskapet. Dessverre gikk det ikke denne gangen. Vi ønsker Hege lykke til videre.

– Hva burde vært gjort annerledes før eller etter ansettelsen?

– Det er viktig å hente lærdom når noe ikke går slik en har håpet. Den læringen tar vi internt.

Veien videre

FXC hentet i høst inn åtte millioner kroner i ny kapital, som ifølge Nergaard er satt i arbeid med utviklingen av produktet.

Selskapet har også mottatt tilsagn om støtte fra Innovasjon Norge, som forutsetter at det henter inn ytterligere tre millioner kroner i eksterne investeringer.

– Vi har tro på at vi vil lykkes med det. Videre har selskapet et team av høyt kvalifiserte medarbeidere som holder fremdriftsplanen for vår satsing. De holder høyt tempo og håndterer mange parallelle prosesser, sier Nergaard.

Gründer Prydz skal fungere som daglig leder i FXC inntil en ny permanent leder er på plass.

– Nicolai har den nødvendige kompetansen til å utføre jobben, men ønsker ikke rollen på sikt. Vi ser etter en leder med erfaring fra tilretteleggersiden i konsesjonspliktig virksomhet, sier Nergaard.