Utsolgt for coronatester på 30 minutter: Nå stopper de salget

Amerikanske helsemyndigheter ba NURX stoppe hjemmetestingen.

Publisert Sist oppdatert

Gründer Edvard Engesæth og hans Nurx opplevde en storm av bestillinger da de som første amerikanske selskap åpnet for DNA-baserte hjemmetester av coronaviruset. I løpet av en liten halvtime var 10.000 tester revet bort, og Engesæth fortalte til Shifter at de nå skulle øke kapasiteten. Men nå har helsemyndighetene i USA sagt stopp for slike hjemmetester.

Det er det offisielt godkjente laboratoriet Molecular Testing Labs som står for analysene av testene som folk selv kan ta hjemme. Sammen med Nurx melder de nå at de har valgt å sette leveringene på "pause".

Snudde seg rundt

Det norskgründede selskapet fikk massiv pressedekning i USA da de i forrige uke hadde på plass en hjemmetest for coronaviruset i det amerikanske markedet.

- Vi bestemte oss for at Nurx-modellen var perfekt til å adressere denne pandemien. Teamet snudde seg rundt, og vi lanserte tjenesten komplett på under to uker, fortalte gründer Edvard Engesæth til Shifter.

WHO har gjentatte ganger sagt at "test, test, test" er noe av det viktigste man kan gjøre for å få kontroll på pandemien. Trump-administrasjonen har fått kritikk for å ha vært for sene med å få på plass tester. I så måte mente Nurx at hjemmetestingen kunne bidra til å dempe presset på helsevesenet, ved å beskytte helsepersonell fra eksponering.

Dialog med helsemyndighetene

Det har ikke lykkes Shifter å få en kommentar fra Engesæth, men på nettsiden skriver selskapet at hverken Nurx eller Molecular har noen som helst grunn til å tvile på nøyaktigheten av testene. Etter det Shifter forstår skal det dreie seg om analyser i en tilsvarende maskin som de som brukes på sykehusene i Norge.

Nurx understreker at de nå er i direkte dialog med myndighetene knyttet til de nye retningslinjene, og oppfordrer potensielle brukere til å sjekke innom for nye oppdateringer med jevne mellomrom.

"Det viktigste vi kan gjøre nå er å støtte opp om FDA (Food and Drug Administration) gjennom denne kritiske situasjonen for folkehelsen. Det vil fortsette å være Nurx' viktigste prioritering, og vi står klar til å hjelpe til med å utvide den nødvendige testingen."

Leverer angrepiller og HIV-tester

Tross dette. Historien om NURX kan for lengst kalles et ekte "gründereventyr". På kort tid har selskapet som ble startet av Engesæth og Hans Gangeskar, blitt et av de aller heteste selskapene innenfor amerikansk helseteknologi.

De har sørget for å gi et stort antall amerikanere bedre tilgang på det som i USA kalles "sensitive health needs", og leverer p-piller, angrepiller og HIV-tester hjem til folk.

Powered by Labrador CMS