innlegg
«Vi trenger klare kjøreregler for offentlig-privat samarbeid»
De siste ukene har nettavisen Shifter tatt opp viktige problemstillinger knyttet til samspillet mellom helsetjenesten og helsenæringen i Norge, skriver kronikkforfatterne.
Fra venstre: Ådne Iden Høiland, direktør i Eitri innovasjonssenter; Asbjørn Lilletun, daglig leder i Norinnova; Anne Cathrin Østebø, daglig leder i Validé; Erling Nordbø, daglig leder i Aleap og Lena Nymo Helli, daglig leder i Norway Health Tech
Foto: Haukeland Universitetssykehus / Eitri, Norinnoca, Validé, Aleap og Norway Health Tech.
- Lena Nymo Helli, daglig leder i Norway Health Tech
- Ådne Iden Høiland, direktør i Eitri innovasjonssenter
- Erling Nordbø, daglig leder i Aleap
- Anne Cathrin Østebø, daglig leder i Validé
- Asbjørn Lilletun, daglig leder i Norinnova
12. november skrev avisen om St. Olavs hospital som har fått midler fra Helse Midt-Norge om å utvikle en turnusplanlegger – en type teknologi som flere norske oppstartsselskaper allerede utvikler og selger i markedet.
Denne uken kom det en ny sak. Oppstartsselskapet Dynamon har hatt en innovasjonskontrakt med Helse Bergen, men helseforetaket har nå avsluttet samarbeidet, og deres eier Helse Vest ønsker nå å anskaffe et tilsvarende verktøy som det Dynamon utvikler, i form av en oppgradering av eksisterende systemløsninger. Denne løsningen vil de anskaffe av en annen bedrift som helseforetaket har en rammeavtale med fra før av.
Disse eksemplene viser hvor sårbart og vanskelig det er å drive innenfor helsenæringen i Norge. Det viser også at næringslivet risikerer å måtte konkurrere med det offentlige når de skal selge sine tjenester.
I Regjeringen sitt «Veikart for helsenæringen» står det at næringslivet skal ha en betydelig rolle i samspillet som kreves for å løse utfordringene i helse- og omsorgssektoren.
Det står også at Regjeringen vil arbeide for at det legges godt til rette for samhandling mellom helse- og omsorgstjenestene og ulike private aktører i økosystemet for helseinnovasjon. Regjeringen har gjennom satsingen «Hele Norge eksporterer» utpekt helsenæringen som en av våre nye eksportnæringer.
Dette er gode ambisjoner, men eksemplene som Shifter har omtalt, viser at vi fortsatt har en vei å gå for å sette veikart og politiske satsinger ut i livet på en måte som skaper forutsigbarhet og klare kjøreregler mellom den offentlige helsetjenesten og det private næringslivet.
Norway Health Tech er Norges største helseklynge, og Aleap, Eitri, Validé og Norinnova er landets største inkubatorer for helseinnovasjon. Sammen jobber vi med å bygge sterke økosystemer rundt næringen, styrke offentlig-privat samarbeid, og hjelpe selskapene våre å vokse internasjonalt samtidig som vi hjelper helsetjenesten å koble seg på de løsningene som finnes.
Helseteknologinæringen er en av våre mest gründerintensive næringer, og mange norske selskaper utvikler løsninger i verdensklasse – innenfor forebygging, diagnostikk, behandling og helselogistikk. Men utviklingen av slike løsninger er kostbare og tidkrevende. Næringen trenger kapital for å lykkes, og viktigst av alt; den trenger kunder! Derfor er det en forutsetning for å lykkes at våre hjemlige helseforetak og kommuner kjøper deres gode løsninger.
Et fungerende hjemmemarked er et kinderegg. Bruk av helseteknologi er personellbesparende og letter arbeidsbyrden i helsevesenet. Helseteknologi øker produktiviteten og sparer oss for kostnader, blant annet ved å fungere som beslutningsstøtte for klinikere. Og sist, men ikke minst; det er til det beste for pasientene, som får nye og bedre behandlingsmetoder takket være helseteknologi.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.