Fintech

PNGR legger ned: Klarte ikke å få teamet komplett – da uteble pengene

To og et halvt år etter starten legger gründer Susanne Håvardstun ned PNGR – appen som skulle gi nordmenn privatøkonomisk oversikt i sanntid. Da hun ikke fant den siste personen til teamet – gikk den avgjørende kapitalrunden i vasken.

Susanne Håvardstun
Publisert

– Det har vært fantastisk, lærerikt og ensomt - alt på en gang, sier gründeren på telefon fra Bergen, da Shifter ber henne oppsummere gründerfaringene.

For et par uker siden sto det klart at en styrt avvikling av PNGR var eneste vei videre.

– Jeg hadde faktisk gjort det på nytt, selv om jeg hadde visst at det skulle ende som det gjorde.

– Hva er den viktigste lærdommen du har gjort i løpet av disse årene?

– At du som gründer bør tenke langsiktig mye tidligere, sier Håvardstun.

Mer strategi tidlig

Dagens to år eldre utgave av Håvardstun ville ha fortalt sin yngre versjon at hun skulle ha brukt mye mer tid til å tydeliggjøre og forankre strategien til selskapet og deretter satt seg inn i hva som ville kreves for å sikre at de fremtidige investeringsrundene ville lykkes.

– Jeg tror de færreste som er gründer for første gang, egentlig vet hva de går til. Du kaster deg ut på dypt farvann, og må ta en rekke valg tidlig som påvirker selskapet på lang sikt. Noen av disse valgene er vanskelig å endre i senere tid, og kan få konsekvenser for eksempel ekstern kapitalinnhenting.

I Håvardstuns tilfelle er dette tett knyttet til den uvanlige eiersituasjonen hadde fra starten.

LES OGSÅ: Det startet med at Susanne Håvardstun trengte bil nummer to. Nå skal PNGR gi nordmenn bedre oversikt over privatøkonomien

Ble til under korona

PNGR ble til midt under den første koronabølgen. Susanne Håvardstun fikk ideen til en app som kunne gi brukeren full oversikt over eiendeler, gjeld, inntekter og utgifter på et sted, da familien gjorde en gjennomgåelse av privatøkonomien, og fant ut at de betalte unødvendig mye rente på et billån.

En slik app var det flere som synes var interessant, og etter å ha pitchet ideen i det bergenske fintech-miljøet hadde hun plutselig fått støtte av et stjernelag som ikke er helt vanlig for en fersk startup med en sologründer.

Tunge investorer

Stacc, Shortcut, Olav Rune Øverland, som grundet pensjonsselskapet Gabler, og Jan Åge Skaathun, medgründer av fintech-selskapet Quantfolio, gikk alle inn som deleiere og medgründere i selskapet. I tillegg ble Christoffer Hernæs med som styremedlem og rådgiver.

Ettersom medgründerne hadde pengene og sto for fundingen i oppstarten, fikk de 95 prosent av aksjene. Håvardstun som manglet midlene og ikke ønsket å sitte med for mye risiko selv, fikk de siste fem prosentene og ble ansatt i selskapet.

– At jeg fikk med meg flinke, dyktige personer med troen på dette, som også ville stille med kapital, bekreftet mitt valg, og ga meg den nødvendige selvtilliten til å virkelig tenke stort og satse for fullt, sa Håvardstun til Shifter i desember 2020.

LES OGSÅ: Gründerkritikk mot DNBs økonomiske «helsesjekk»

8000 lastet ned appen

Stacc ble ikke bare største eier, med kontroll over omtrent en tredjedel av selskapet. Som leverandør av bankløsninger hadde Stacc, sammen med Shortcut, også puslebrikkene som skulle til for å utvikle en økonomi-app. I juni 2021 var Iphone-versjonen klar, og rett over sommeren kom PNGR-appen også på Android. Før det var over nå i høst, hadde cirka 8000 personer lastet ned appen.

Dermed kunne PNGR tilby brukerne en økonomisk oversikt, der informasjonen var hentet inn fra offentlige kilder ved hjelp av API-er.

Ulempen med dette var at PNGR på dette tidspunktet besto av Håvardstun, som eneste faste ressurs.

For å komme til neste nivå, og få på plass rådgivning og såkalte «call to actions», det vil si automatiserte forslag på tiltak som kan hjelpe på økonomien, måtte det til mer penger og helt andre ressurser.

Investorene ville ha mer enn én i teamet

Og her kommer vi tilbake til Håvardstuns innsikt om å tenke på lang sikt tidlig. For mens løsningen med å få hjelp av Stacc og Shortcut var perfekt helt i starten, viste seg eiersituasjon og mangel på team ikke være like enkelt i møte med eksterne investorer.

Da den første sonderingen etter mer eksternt kapital tok fart i fjor høst, var Håvardstun ikke helt forberedt på at investorene lade så stort vekt på at det fantes et team og at det teamet har hadde fullt eierskap til selskapet og bare det.

– Det hadde gjort en forskjell om jeg fra begynnelsen hadde forsøkt å rigge selskapet slik at vi ville vært attraktive for den type investorer vi ønsket å ha med oss på lang sikt. Her tenker jeg spesielt på å bygge team, og sikre at teamet eier tilstrekkelig til å tåle flere emisjonsrunder.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Et minus å være i minoritet

– Så det at du var eneste ansatt og minoritetseier, var et minus i denne sammenhengen?

– Det stemmer. Investorene vi snakket med likte konseptet vårt, men de ønsket at management skulle eie mer av selskapet og det var nødvendig med et større team, sier Håvardstun, og fortsetter:

– Hadde vi hatt en strategi som gikk på «monetizing», er det ikke sikkert at de hadde vært like opptatt av det. Når det handler om brukervekst, og en lengre periode med funding før inntektene begynner å komme, blir det noe helt annet.

Håvardstun tok tilbakemeldingene med seg tilbake til eierne.

– Jeg må si de tok det veldig bra. Fordi de hadde troen på PNGR, var de villige å gjøre de justeringene som trengtes for at management-teamet ville eie mest.

Slike endringer er imidlertid ikke gjort over en natt, og før alt var plass, hadde Putin invadert Ukraina og kapitalmarkedet var blitt radikalt endret, men ikke komplett umulig.

Manglet til sist én utvikler

For å komme seg videre til neste nivå, var PNGR i behov av 8-10 millioner kroner. Pengene skulle brukes til å få ansatt et team på tre-fem personer, med et fullverdig teknisk med CTO, frontend- og backend-utviklere og en markedsressurs.

De skulle også gå til å få på plass rådgivning og «call to actions», slik at PNGR, kunne begynne å tjene penger. Forretningsmodellen gikk på at appen med økonomisk skulle være gratis for brukerne. Inntektene skulle komme fra partneravtaler med banker og andre som kunne tilby bedre økonomiske avtaler. Ifølge Håvardstun hadde selskapet inngått avtaler med fem selskaper.

– Til slutt falt det på vi ikke klarte å lande teamet. Vi var egentlig bare en person unna – en av utviklerstillingene. Men det var en avgjørende forutsetning for å kunne gå videre, sier Håvardstun.

Hun konstaterer at det å være avhengig å finne rett teknisk person i dagens arbeidsmarked, gjør det ekstra vanskelig for en liten startup.

– Det er vanskelig å lokke folk med å gå ned i lønn, da er det som gjenstår eierskapet, sier hun.

Uten team ble det heller ikke penger fra investorene –dermed var eneste alternativ å gå for styrt avvikling.

– Som tur var aksepterte vi aldri det innovasjonslånet fra Innovasjon Norge. Da hadde det vært mye vanskelig å avvikle selskapet under ordnede former, sier PNGR-gründeren.

Tredje selskapet som gir opp

Det betyr at PNGR blir det tredje privatøkonomi-relaterte selskapet som har måttet kaste inn håndkleet i 2022. I februar må gründerne Lillian van Cuilenborg og Kathleen Meling i Lifeplanner gi opp drømmen om å bli nordmenns digitale safe, og noen måneder etterpå måtte Jens Braathens digitale sparegrise Nøffe også gi opp.

– Er det vanskeligere å lykkes med privatøkonomiske apper enn andre?

– Jeg tror fintech-selskaper generelt har det vanskeligere i disse tider. Det gjør det jo ikke enklere at det er reguleringer knyttet til nesten alt, sier Håvardstun og legger til:

– Men ja, det koster mye per bruker å levere en komplett privatøkonomisk oversikt. Det gjør det nok litt vanskeligere.

Skal bidra med gründererfaringer

– Hva skal du gjøre nå?

– Jeg har gått tilbake til min tidligere arbeidsgiver. Jeg skal jobbe som managementkonsulent med vekst- og innovasjonsprosjekter i etablerte selskaper. I tillegg skal bidra med erfaringer fra gründerlivet inn i Slingshot-akselerator-programmet som PwC er med og holder i, forteller Håvardstun,

Dermed er ikke noen fare for at viktig læring går tapt fra forsøket med PNGR.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*