«Fremover kommer posørene og amatør-investorene til å poppe opp som kviser»
Hurra! Norske startups har endelig kommet i puberteten, skriver Jørn Haukøy.
Endelig er vi der. Med nyere tids kunngjøringer fra Kahoot, Spacemaker, Oda (tidligere Kolonial) og AutoStore, kan vi fastslå at vi har et fungerende økosystem for startup i Norge. Alle med kjennskap vet at de nevnte selskaper er noen få av flere. Jeg trekker likevel frem disse da de har fått viktig anerkjennelse langt utenfor startup-scenen og utenfor Norge. Når E24 skriver om en gründer som snapper en «liten» villa-juvel fra en Private Equity-investor i Holmenkollen skjønner alle at dette har vokst til å bli noe mer enn den «ungdomsklubben» Langeland skrev om i «ShowTime». Vi har et fungerende økosystem!
Janteloven i bakspeilet
Det er snart ti år siden jeg skjønte at noe var på gang i Norge. Jeg satt den gang med en startup i en inkubator i Berlin. En dag fikk jeg en e-post på norsk fra noen som var veldig nysgjerrige på økosystemet og virkemiddelapparatet. Noen måneder senere kom en gjeng fra StartupLab på besøk. Fulle av pågangsmot og overbevisning la de ut om et gryende økosystem. Stort fjernere fra janteloven enn vi var et stykke ned i glasset den hyggelige kvelden i Berlin, er det vanskelig å komme. Flybilletter ble bestilt, og etter en minst like entusiastisk omvisning på loftet til MESH hadde jeg en flex-desk i økosystemet.
Det er alt for mange mennesker, bedrifter og organisasjoner som har bidratt til at jeg synes det blir rett å trekke frem enkelte utover mine egne anekdotiske eksempel. Det får heller komme når historien skal skrives.
De som ikke lykkes
Først og fremst synes jeg vi bør feire oss selv. Det vil si alle som opplever å ha bidratt. Særlig synes jeg de som har gitt alt uten å lykkes bør feires. Fritt etter Taleb er det like viktig å feire fallerte forretningskvinner som falne soldater, da det ikke er mulig å vinne «krigen» uten.
Videre synes jeg det er viktig å feire de som har bidratt som tilretteleggere uten å være gründer eller investor. Virkemiddelapparatet, etablerte bedrifter, kontorfellesskap, konferanser og nisjemedier – det er summen som gjør at vi omsider har et økosystem å vise til.
Voksesmerten kommer
De besøkende ba meg beskrive utviklingen av økosystemet i Berlin for snart ti år siden, og jeg svarte den gang at «økosystemet er kommet i puberteten». Utsagnet er treffende for Norge i dag. Fremover kommer posørene og amatør-investorene til å poppe opp som kviser. Vi kommer til å vri oss i voksesmerter når den første store fallerer og realiserer milliardtap. Og grasiøs blir vi først når støtteapparatet har utviklet finmotorikk tilpasset nye lemmer og muskler. Men før vi tar fatt på reisen mot voksenlivet må vi feire de som feires bør, enten de er fallerte eller kan invitere til konfirmasjon i nykjøpt villa.