BÆREKRAFT

Petter Reistad, daglig leder i Celsia. Foto fra DNB NXT på Oslo Innovation Week 2022

Celsia inngikk storavtale med Verdane

Den norske startupen skal sørge for at investeringskjempen Verdane holder det de lover med sitt nye, ambisiøse impact-fond.

Publisert Sist oppdatert

Investeringsselskapet Verdane oppgir selv at de forvalter over fire milliarder euro, eller nærmere 45 milliarder kroner. I porteføljen er mange norske selskaper, deriblant Spond og Oda.

I fjor lanserte de Europas største vekstfond i det såkalte impact-segmentet, det vil si investeringer i selskaper som bidrar med å skape både økonomisk avkastning og en positiv samfunnsmessig eller miljømessig effekt.

Det statlige investeringsselskapet Nysnø Klimainvesteringer skjøt inn 170 millioner kroner i satsingen.

Etter et lengre pilotprosjekt, har Verdane nå inngått en avtale med Celsia, bekrefter gründer Petter Reistad. Den brennhete norske startupen tilbyr programvare som hjelper til med klimarapportering i tråd med de nye kravene i den såkalte EU-taksonomien, som trådte i kraft i de fleste europeiske land ved nyttår (I Norge skjer dette riktignok først ved neste årsskifte).

Hvert enkelt selskap i porteføljen til det nye Verdane-fondet skal jevnlig rapportere på skreddersydde impact-mål. Celsia får nå ansvaret for at rapporteringen skjer på riktig måte.

– Å få Verdane på kundelisten er et enormt kompliment til produktet vi har bygget og kompetansen vi sitter på. Verdane gjennomførte en pilot der vi onboardet et knippe av deres porteføljeselskaper til Celsia, og prosessen og resultatet ble så vurdert av Verdanes bærekraftsteam. Dette er altså ikke resultatet av fine slides og en god pitch, men av en grundig pilot der produktet og prosessen vår har snakket for seg selv, sier Reistad til Shifter.

Markedsledende

Tidligere har også milliardfondet Summa Equity valgt Celsia for å håndtere EUs nye krav.

Reistad mener at avtalen med Verdane nå sementerer den norske startupen som det markedsledende systemet for såkalt SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) bærekraftsrapportering for investeringsselskaper.

– Selskaper som Verdane har kompetansen til å gjennomføre prosessen manuelt in-house, men bruker Celsia fordi dette gjør prosessen rimeligere og mer effektiv, og minsker sjansen for feil. Business caset er rett og slett relativt klart, noe man raskt innser om man begynner å regne på dette, sier gründeren.

Celsia, som er gründet av avhoppere fra Aker-initiativet Cognite, var den første investeringen til Kjell Inge Røkkes nye gründerhub Runway FBU. Senere har også DNB kommet inn på eiersiden.

I fjor, som var det første fulle driftsåret til Celsia, omsatte selskapet for 5,77 millioner kroner. I år er målsetningen å tre- til firedoble abonnementsinntektene.

Reistad vil ikke kommentere hva Verdane-avtalen betyr i kroner og øre.