kapitalgapet
De ville investere én million kroner i klima-startups, men ble stoppet
Dagens regler opprettholder kapitalgapet mellom kvinner og menn, mener gründer og etterlyser mer innovasjon i finansprodukter.
WIN-nettverket, her ved Estefania Lopez (til venstre), Marianne Hauknes, Elke Visschers, Angela R. Holter, Jeanette Grendahl, Rita Anson og Camilla Andersson, som er ny daglig leder.
Foto: WIN/Illustrasjonsfoto
Women Investor Network Norway (WIN) ville i fjor investere i Katapults klimafond.
Investeringsselskapet som i dag kan smykke seg med hele fire enhjørninger i porteføljen, skulle gjennom den nye storsatsingen på klima, investere i ti til 14 startups.
Les også: Tharald Nustad ble kalt naiv og andre investorer humret bak ryggen hans - nå har han fått en eventyrlig gevinst
WIN var ifølge gründer og daværende daglig leder Angela Holter fullt klar over at fondet var omfattet av Verdipapirloven og dens krav til å være en profesjonell kunde, men trodde likevel det ville være tilstrekkelig å investere minimumsbeløpet på én million kroner gjennom et syndikat av profesjonelle og ikke-profesjonelle investorer.
De gikk derfor i gang og samlet raskt 750.000 kroner fra 17 kvinner, men her stoppet også rekrutteringen mot millionmålet, etter kontrabeskjed fra WINs juridiske partner.
Ikke alle investorene i syndikatet kunne klassifiseres som profesjonelle; det være seg for eksempel å ha minst fem millioner kroner i egenkapital, eller å ha gjort minst ti større transaksjoner per kvartal det siste året, blant en rekke kriterier som må oppfylles.
Opprettholder kapitalgapet
Holter ble skuffet da det verken sto på investeringsviljen eller tilgang på kapital.
– Jeg ble ikke overrasket, og slike reguleringer finnes jo av en grunn, men jeg skulle ønske det var mer fleksibilitet på en eller annen måte, sier hun og legger til:
– Realiteten er jo at noen finansprodukter, og gjerne de attraktive, ikke er tilgjengelige for små investorer, noe som hindrer dem i å få en god avkastning.
– Dette bidrar til å opprettholde syklusen der de rike bare blir rikere, sier Holter.
Les også: Folkefinansiering sørger for bedre kjønnsbalanse blant investorer og gründere
Marianne Hauknes, kommunikasjonssjef i WIN, stiller samtidig spørsmål ved fraværende regler hva gjelder private direkteinvesteringer i oppstartsselskaper, noe som tradisjonelt er forbundet med en høyere risiko enn i et fond - via et syndikat.
– Selv om dette ikke gikk slik vi ønsket, var det positivt for oss å se den store viljen til å investere, og at mange kvinner ønsket om å lære mer, sier hun.
At WIN ikke fikk investere i klimafondet, ble også en motivasjon, forteller Hauknes.
Nettverket har i etterkant laget flere kurs og et "digitalt bibliotek" om investeringer.
Stor risiko
Jørn Haanæs, investeringsdirektør i Katapult, viser til lovens intensjon om beskyttelse.
– Dette er svært viktig for å ivareta sikkerhet for investorer, spesielt for ikke-noterte aksjer som kan være komplekse produkter.
– Investeringer i tidlig fase er forbundet med stor risiko, og tilsynet er opptatt av at det reguleres og håndheves tilsvarende, legger Haanæs til.
Han understreker at reglene gir en god beskyttelse, og at Katapult konkluderte riktig i situasjonen med WIN.
– Vi håndterte situasjonen slik vi skal, så rutinene fungerer i henhold til intensjonen som er å beskytte både oss og investorene. Våre fondsprodukter er kun tilgjengelige for profesjonelle investorer, men det finnes enkelte unntak. Kriteriene var ikke tilstede her og dermed kunne vi dessverre ikke invitere inn investorgruppen, sier Haanæs.
På et generelt grunnlag er han imidlertid enig i behovet for mer innovasjon i finansprodukter. Målet er i så fall at flere kan få en trygg eksponering mot feltet.
– Det hadde vært flott, sier han.
Nyheter og innsikt rett i epostboksen
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.