KAPITALTILGANG
– Vi trenger ikke flere råd. Vi vet hva vi holder på med
Google vil «utdanne» 30 norske kvinner i å bygge bedrift. Gründere er bekymret for at nysatsingen hopper bukk over det største problemet.
– Kvinnelige gründere trenger ikke å bli lært opp. Vi trenger ikke opplæring i å skaffe kapital. Vi trenger kapitalen, sier Eva Helen Rognskog.
Satpos-gründeren skrev i fjor en kronikk i Shifter der hun fortalte hvordan hun ble ledd av og holdt utenfor i gründer-, teknologi- og investormiljøet.
Nå reagerer hun på Googles nyeste initiativ.
I samarbeid med DigitalNorway, SHEconomy og ODA-Nettverk, lanserte it-giganten denne uken et inkubatorprogram for «kvinner som sitter inne med en forretningsidé».
30 håndplukkede deltakere skal ifølge Google gjennom et intensivt program over åtte uker, der de vil få undervisning og rådgivning fra foredragsholdere og bransjeeksperter.
– Norge har et skrikende behov etter flere kvinnelige gründere, uttalte Norgessjef i Google, Tine Austvoll Jensen, i annonseringen.
Hva skjer etterpå?
Blant de utvalgte er Medlytic-gründer Ida Susanna Fattah; overlegen som i fjor endret kurs og sikret selskapet storkunder som Helsedirektoratet og Felleskatalogen. VR-gründer, Siva Snarby, er også med. Hun hentet i fjor 11 millioner kroner til selskapet CTD, fra blant andre Sagene Tech Ventures og eks-Kahoot-topp Martin Kværnstuen.
Inkubatorprogrammet viser til at hele tre av fem norske kvinner er negative til å bli gründer, og at over halvparten av dem ikke engang ville ha vurdert å gå den veien.
Samtidig peker en rekke forskning på at kvinner diskrimineres når de først har tatt steget. Ifølge fjorårets rapport fra Unconventional Ventures (UV), ble 76,3 prosent av alle ventureinvesteringer i Norge gjort i gründerteam bestående utelukkende av menn.
En Atomico-rapport fra 2021 viser samme tendens i Europa på tvers; 42 prosent av kvinner i teknologibransjen har opplevd å bli diskriminert, ifølge en spørreundersøkelse.
– Kvinnelige gründere kan få så mye rådgivning som bare det, men hvis det ikke blir enklere for dem å skaffe nok kapital, kommer vi ingen vei, sier UV-gründer Thea Messel.
Styrer unna selve problemet
Hun understreker at et inkubatorprogram uten kapital lik Google Norges Westart, likevel kan være nyttig, men sier:
– Det er lettere å lansere et slikt program istedenfor å ta tak i selve problemet, selv om vi nå har så mye tall og vitenskap om hva som foregår, sier Messel.
Det København-baserte ivesteringsselskapet med norske Messel i front, satser utelukkende på underrepresenterte gründere, som kvinner. De arrangerer selv et «equity free»-akseleratorprogram, men ifølge Messel skal UV dette halvåret også begynne å følge opp med kapital i disse selskapene.
– Manglende kapitalbehov blant kvinnelige gründere er et stort problem i bransjen, men aller viktigst; et stort og uutnyttet potensiale - som flere og flere investorer får øynene opp for. Det gjelder både i Norge og globalt, sier hun.
Messel mener løsningen ligger i mer mangfold blant beslutningstakere.
– Når vi nå vet så mye om strukturelle bias og nettverksmessige barrierer, burde det være enkelt for dem som sitter på kapitalen, å lage spesifikke initiativer for å investere i underrepresenterte grupper, som for eksempel kvinner, sier hun.
Et stort behov, mener arrangørene
Sondre Ronander, kommunikasjonssjef i Google Norge, sier de er «skjønt enige i at tilgang på kapital er en viktig utfordring». Han mener likevel det bare er én utfordring blant flere, og at å sette disse opp mot hverandre, ikke er særlig produktivt.
– Vi tar sikte på, og håper, at inkubatorprogrammet vårt skal hjelpe disse bedriftene på en rekke områder, herunder også kapitalinnhenting, legger Ronander til.
På spørsmål om Googles venture-arm er på noen måte er involvert, svarer han:
– GV er et separat selskap fra Google, så det vil ikke være riktig for oss å kommentere.
Liv Dingsør, daglig leder i DigitalNorway, som også står bak initiativet, sier:
– Kvinnelige grundere møter en rekke barrierer når det gjelder kapitalinnhenting, som for så vidt også gjelder gründere og vekstselskaper generelt.
– Det må vi fortsette å jobbe med på mange ulike måter, sier Dingsør.
Hun er dessuten overbevist om at mange fremdeles trenger gode råd på mange områder av sin gründerreise, og viser til den store interessen - og søknadsbunken.
– Forhåpentligvis vil programmet styrke gründerne på en rekke områder, inkludert å bygge selvtillit og kompetanse til å jobbe strukturert og aktivt med kapitalinnhenting.
Menn må bryte ut av mønsteret
Rognskog forteller at hun i etterkant av kronikken om diskriminering, fikk mange telefoner og eposter fra folk i næringslivet.
– De opplever akkurat det samme, helt uavhenging av bransje, sier hun.
Å hente kapital, for eksempel, er en helt grunnleggende jobb i det å drive bedrift, mener Rognskog, som sier hun som kvinne og gründer «hele tiden» blir undervurdert.
– Jeg kommer fra offshore-bransjen, så sånn sett var det ikke overraskende å bli møtt på denne måten, men likevel overraskende at vi ikke har kommet lenger.
– Vi trenger ikke flere råd. Vi vet hva vi holder på med.
Gründeren mener ansvaret ligger hos eksisterende investorer, og at løsningen i første rekke ikke nødvendigvis er å rekruttere nye, for eksempel kvinner, inn i disse rollene.
– Men det er viktig ikke å bli et hylekor i rødstrømper og bli en provokasjon i seg selv, men mye av ansvaret ligger på menn som sitter på pengene.
– De må tørre å bryte ut av mønsteret og gamle tankesett, sier Rognskog.