OPPKJØP

Disse gründerne har gitt seg etter at Kahoot kjøpte selskapene deres

Kahoot har brukt mer enn fem milliarder kroner på syv oppkjøp. Fem av gründerne bak disse selskapene har nå kastet kortene.

F.v. Daniel Senn (Poio), Lars Petter Kjos (Motimate), Eske Gunge (Actimo), Rolf Risnes (Motimate) og Mark Szulyovszky (Drops) har alle forlatt gründerselskapene sine etter at Kahoot tok kontrollen.
Publisert Sist oppdatert

Over en periode på drøyt to år har det børsnoterte læringsteknologiselskapet Kahoot brukt over fem milliarder kroner på å kjøpe opp selskaper i samme segment (riktignok godt hjulpet av et gigantoppkjøp med en total verdi på over fire milliarder kroner).

I alle avtalene ble det kommunisert at staben og gründerne ble med videre.

Nylig ble det derimot kjent at de to gründerne bak norske Motimate forlater selskapet, mindre enn et år etter at Kahoot slukte prosjektet for over 200 millioner kroner.

Fra før er det kjent at Eske Gunge, den danske gründeren av Actimo, har gjort det samme. Shifter har også fått bekreftet at Poio-gründer Daniel Senn ga seg kort tid etter oppkjøpet av leseappen i 2019. I tillegg sluttet medgründer og teknologisjef i Drops, Mark Szulyovszky, nesten umiddelbart etter at det norske selskapet tok over språklæringsverktøyet.

Gründerteamene bak finske Whiteboard, amerikanske Clever og norske Dragonbox er på sin side fortsatt i selskapene sine, etter hva Shifter forstår.

Totalt betyr det at gründere bak fem av syv Kahoot-oppkjøp har gitt seg.

Les svaret til Kahoot-sjef Eilert Hanoa nederst i saken!

Oppkjøpene til Kahoot

  • 2019: Dragonbox for 157 millioner kroner (link) og Poio for 210 millioner kroner (link).
  • 2020: Drops for minst 280 millioner kroner (link) og Actimo for 300 millioner kroner (link)
  • 2021: Whiteboard for 100 millioner kroner (link), Motimate for 200 millioner kroner (link), Clever for opptil 4,2 milliarder kroner (link)

Ikke som forventet

– Det har ikke vært noen plan å ikke skulle være med videre. Noen ganger er det sånn at ting endrer seg underveis. Nå har vi vært en stund i Kahoot, og opplever at gjengen er godt integrert der, sier gründer og avtroppende daglig leder i Motimate, Rolf Risnes.

Han avviser at det ligger en konflikt bak avgangen til han og makker Lars Petter Kjos.

– Det er en selvstendig vurdering. Vi satt i gode roller i Kahoot. De har håndtert det profesjonelt. Det er mer et resultat av at vi innser selv at det vi er best på, er å bygge.

Motimate-gründerne beholder eierskapet de fikk i Kahoot etter oppkjøpet.

Rolf Risnes og Lars Petter Kjos i Motimate.

– Var opplevelsen etter oppkjøpet annerledes enn du så for deg?

– Ingenting er som du tror. Det ble ikke helt som vi trodde, men Kahoot har et fantastisk sterkt «brand». Dette handler mest om meg, og ikke så mye Kahoot.

Risnes viser til at han har vært gründer mer eller mindre sammenhengende siden før årtusenskiftet. Mesteparten av tiden har han jobbet sammen med kompanjongen Kjos.

– Da lærer du at du er god på noen ting, og ikke så god på andre ting. Det vi har fått til, er å bygge ting til en viss størrelse. Etter det er det kanskje annerledes. Det er en erkjennelse og en ærlig sak, sier han.

LES OGSÅ: En av gründerne måtte ut - bare slik kunne de lykkes

Grunnlaget for beslutningen om å gi seg

Det mest krevende med oppkjøpet har vært å gå fra å være gründer til å jobbe i en større organisasjon, forteller Risnes.

– Det er en del av grunnlaget for beslutningen.

– Er det noe du ville gjort annerledes?

– Ikke i sammenheng med oppkjøpet. Mer generelt skal man ikke være redd for å ta plass som gründer og gjennom det fysiske eierskapet.

LES OGSÅ: Gründeren ba alle ansatte om å evaluere henne som leder, så ga hun seg som sjef.

Strategien til Kahoot

Shifter har stilt Kahoot flere spørsmål, men administrerende direktør Eilert Hanoa hadde ikke anledning til å stille til intervju om saken. I stedet svarer han generelt i en epost:

«Vår strategi er å integrere nye selskaper inn i gruppen etter gjennomført earn-out, for å oppnå best verdiskapning i form av forbedrede produkter på vår plattform, større og mer skalerte team med muligheter for medarbeidere, samt kommersielle fordeler,» skriver han.

Eilert Hanoa, administrerende direktør i Kahoot.

Earn-out er en prisstruktur i fusjoner og oppkjøp, der selgerne må «tjene» deler av kjøpesummen basert på resultatene til virksomheten etter oppkjøpet. Actimo-gründeren nådde sine målsetninger før han forlot selskapet.

«Vi er veldig takknemlig for at grunderne og teamene deres har jobbet så godt for å integrere selskapene inn i gruppen i denne perioden, som gir varige verdier for både den større Kahoot!-familien og ikke minst millioner av brukere», skriver Hanoa videre, og legger til at han er glad for at de aller fleste deretter blir med videre i andre roller.

«Mens noen forfølger andre muligheter, profesjonelt eller personlig. Det opplever vi som en helt naturlig og udramatisk utvikling, og vi ønsker dem alt godt.»

Han svarer foreløpig ikke på spørsmål om hvordan det påvirker selskapet i praksis at gründerne hopper av.