innlegg
«En bro mellom startups og unge talenter»
Startups burde benytte seg av mulighetene som ligger i internships med studenter, skriver Marian Stubø Solbak.
Leder for Momentum Internship UiO, Marian Stubø Solbak.
Foto: Momentum Internshio / Privat
Startups trenger skarpe hoder, og studenter trenger praktisk erfaring. Momentum ved Universitetet i Oslo er et studentdrevet internship-program som kobler gründere med unge talenter som ønsker å sette kunnskap ut i praksis.
I år mottok programmet hele 336 søknader til en rekke stillinger.
Internship-programmet Momentum er en effektiv rekrutteringsarena hvor startups kan finne engasjerte studenter innen teknologi, helse, farmasi og utdanningsvitenskap.
Gjennom målrettet matchmaking gir programmet både startups og større selskaper tilgang til fersk kompetanse og nye perspektiver, samtidig som studentene får verdifull innsikt i innovasjon og entreprenørskap.
En mulighet for startups til å vokse
Bedrifter som Doscon, SurplusMap og Ludenso har deltatt. Her kan de og andre startups som ønsker å teste ut nye ideer, bygge team og finne fremtidige ansatte.
For startups er Momentum en strategisk mulighet til å knytte til seg unge talenter som tenker nytt og utfordrer etablerte sannheter. Studentene bringer med seg fersk kunnskap, digitale ferdigheter og en entreprenøriell tilnærming – noe som kan gi selskaper et viktig konkurransefortrinn.
En sentral del av programmet er det årlige matchmaking-arrangementet der startups får møte potensielle interns.
Får økonomisk støtte
For å senke terskelen for oppstartsbedrifter med begrensede ressurser, har UiOs interne innovasjonsenhet Veksthuset for verdiskaping en økonomisk støtteordning hvor 50 prosent av lønnen for én praktikant dekkes for de ti første bedriftene som søker, forutsatt at de har færre enn ti ansatte. Større bedrifter som Bayer og Novartis deltar også med fullfinansierte stillinger.
Gir studenter nytt syn på mulige karriereveier
Det var studentene selv som gjennom Studentforeningen for Medisinsk Innovasjon (SMI) tok initiativ til internship-programmet. De ønsket seg et alternativ til de tradisjonelle sommerjobbene.
Gjennom programmet har mange interns fått et nytt syn på karriereveier og kan ende opp med å starte egne prosjekter eller begynne å jobbe i bedriftene de er interns for.
Ordningen støttes av Veksthuset for verdiskaping som eies av Det medisinske fakultet og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Det utdanningsvitenskapelige fakultet har også satt av midler til å støtte ytterligere studentstillinger.
En del av et større innovasjonsøkosystem
Momentum er mer enn bare en internship-ordning – det er en del av et større innovasjonsøkosystem. Momentum holder til i studentinnovasjonshuben UiO iHub i Forskningsparken i Oslo som drives av Veksthuset for verdiskaping. Der er Momentum tett koblet til studentinkubatoren Insj, som har hjulpet over 400 student-startups med å utvikle forretningsideer, samt studentinnovasjonsprogrammet Co-Create.
Co-Create som er drevet av Veksthuset for verdiskaping og andre universiteter og høgskoler i Oslo-området, kobler studenter på tvers for å løse reelle utfordringer gjennom entreprenørskap. Målet er å styrke studentenes kunnskap og erfaring med innovasjon i praksis.
For mange tidligfase selskaper kan riktig talent være forskjellen mellom stagnasjon og vekst. Momentum senker barrierene for å hente inn unge, sultne innovatører som kan bidra til utviklingen av fremtidens selskaper. For startups som leter etter sultne problemløsere – er Momentum en arena man ikke har råd til å ignorere.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.