Sara Rywe og Eric Lagier i Byfounders.

Gründere fra Oda, Kahoot og Forgerock backer nytt nordisk milliardfond, og nå skal Eric Lagier og Sara Rywe skjerpe satsingen i Norge

Superfondet har med seg noen av Nordens fremste gründere som investorer. Nå forteller Byfounders-toppene om planen for å investere i langt flere norske oppstartsselskaper enn de har klart til nå.

Publisert Sist oppdatert

Over tre år har gått siden de danske suksessgründerne Eric Lagier og Tommy Andersen startet investeringsfondet Byfounders, backet av noen av de største stjernene på den nordiske og baltiske tech-himmelen. Blant de som skjøt inn kapital var Skype-gründer Niklas Zennström, Vivino-gründer Heini Zachariassen og Endomondo-gründer Christian Birk - og her hjemme Kahoot-gründer Johan Brand.

Nå er en milliard danske kroner fordelt utover 34 porteføljeselskaper, og teamet er godt i gang med å samle inn til et nytt fond, denne gangen enda litt større. Mens det forrige gang var 30, primært danske gründere som investerte, er investorkollektivet økt til over 75 personer, med enda flere fra hele Norden og Baltikum. Gründerne bidrar til å finne gode selskaper, evaluere dem, støtte porteføljeselskapene, og skal også være ambassadører for fondet.

Norsk mangelvare

Selv om fondet hadde ambisjoner om å investere i flere norske startups, ble det imidlertid bare ett selskap fra Norge i den første runden – forsikringstech-selskapet Safety Wing.

– Du toucher på et sårt punkt der. Vi ser det er stadig flere dyktige gründere her i Norge, og skulle ønske at vi var med på reisen til flere av dem. Men vi har innsett at vi må være raskere og bedre i dialogene. Det har jo blitt mange flere valgmuligheter for oppstartsselskapene her enn tidligere, sier Eric Lagier, som er på norgesbesøk sammen med investorkollega Sara Rywe, for å få fart på søket etter norske oppstartsselskaper.

Lagier ser at mye har skjedd siden sist han var her. Konkurransen har hardnet til – med inntoget av flere internasjonale VC-fond, samt at norske investorer selv har giret opp. I likhet med svenske Spintop Ventures, som nylig gikk inn i Indyriot, har også Byfounders laget det de kaller en antiportefølje - en liste over selskaper som de så gjerne skulle ha investert i, men der de var for sent ute.

Pandemi-problemet

– Korona-viruset og den manglende muligheten til å møte hverandre har hatt en stor påvirkning. Det å sitte på en Zoom-call er noe helt annet enn å treffe hverandre ansikt til ansikt, sier Lagier.

Han trekker frem hvordan dialogen foran investeringen i Safety Wing begynte med en gåtur med gründer Sondre Rasch i områdene rundt Nordic Innovation House i Palo Alto, etter anbefaling fra blant annet Neil Murray som allerede var inne i den norske startupen.

– Jeg tror vi har mistet mange fordi vi ikke har hatt muligheten til å være fysisk til stede. Det er derfor vi er her i Norge nå, for å gå ut sammen igjen, møte folk. Vi kommer antagelig tilbake allerede før jul, for å beholde momentet, sier Lagier til Shifter.

For å styrke dialogen med norske selskaper, har de nå også økt antallet norske «speidere» i troppen. Blant de norske investorene er Inzpire.me-gründer Marie Mostad, Kahoot-gründer Johan Brand, Blueye-gründer Christine Spiten, Henrik Langeland fra Enode og Oda-gründerne Karl Munthe Kaas og Christian Mikalsen. I teamet er også Lasse Andresen, som nylig fikk børsnotert sitt Forgerock, og nå er i gang med startupen Indyriot sammen med Kimberly Larsen.

Vil endre investorrollen

Det store innsalgsargumentet til byFounders overfor startups er at de er et fond skapt av gründere. De snakker ikke bare om «gründervennlighet», men utøver det i praksis – nettopp fordi de vet godt hvor skoen trykker, ifølge Lagier. Fondet har for eksempel også lagt vilkårene for investeringer (term sheet) åpent ut på nett, så alle skal kunne se at det ikke er noen skjevheter der.

– Det er masse kapital der ute, ja mer enn det noen gang har vært. Alle gründere har utfordringer, ingen er supermennesker. De mangler alltid noe, enten det handler om ressurser eller kompetanse. Vi har et kollektiv av erfarne gründere som kan gå inn og hjelpe med det meste.

Eller som han beskrev det da han og Tommy Andersen lanserte det første fondet: Byfounders vil gjøre noe med maktforholdet mellom investor og gründer, der de med pengene tradisjonelt har hatt overtaket.

– Vi skal endre den gamle rollen, der investoren opptrer som at han er Gud som bestemmer hvem som skal leve eller dø.

Gründervennlighet handler om å ha det Lagier kaller «ekte medfølelse» med gründerne - møte entreprenørene øye til øye, ha de gode samtalene om det som går bra og også det som går dårlig.

– Denne type diskusjoner, der vi er veldig ærlige med hverandre, gjør det til noe annet enn bare en vanlig investering. Det er et partnerskap, en reise vi er på sammen.

Nordmenns ambisjoner

Sara Rywe er en av de som skal holde et ekstra øye med Norge fra byFounders side. Hun er imponert over fremgangen til norske startups, men ikke alt er like rosenrødt.

– Supply-siden øker drastisk i Norge, men det er fortsatt en lang vei å gå. Vi investerer i selskaper som vi tror skal bli de neste globale «gamechangers». Det er noen i den norske poolen som har de ambisjonene, men det er ganske mange som har en norsk tilnærming.

Som internasjonalt orientert investor møter hun ofte norske startups som utelukkende har pitch-dekket sitt på norsk, med alle tall i norske kroner.

– Det er en sterk signaleffekt. Vi tviler ikke på at folk her har globale ambisjoner, men dette handler om hvordan de formidler det. Det er ganske stor forskjell på å bli ledende i Norge i 2025 versus å bli verdensdominerende i 2025. I Norge ser vi ikke like mange rollemodeller med slike ambisjoner som i Sverige.

Ser til Estland

Eric Lagier peker på at det er flere unntak, blant annet de norske gründerprofilene som backer fondet.

– Lasse Andresen er for eksempel en rollemodell. Han tenker globalt fra første stund, som jo er den største utfordringen med gründere her i Norden, sier Lagier.

Han mener likevel at flere bør tenke som man gjør i Estland, et land som faktisk har skapt flere enhjørninger enn Frankrike.

– Franske gründere tenker gjerne at de skal vinne Frankrike, og at de har vunnet når de har tatt det markedet, men da har de samtidig dette som et tak. I Estland derimot kan du ikke skape en suksess dersom du bare konsentrerer deg om hjemmemarkedet, for det er rett og slett for lite.

– Vi ser at også flere nordmenn nå tør å tenke stort, og at Norge er på vei bort fra jantelov og skadefryd hvis noe går galt, legger Lagier til.

Selv er han en stor forkjemper for «gledesfryd», eller det man kaller «mudita» i buddhismen, et ord han også har fått tatovert på underarmen:

– Noe av det som virkelig driver meg, og det som er grunnen til at jeg ville starte byFounders, er at det gjør meg lykkelig å se andre lykkes.

Bra å feile

Selv om Lagier gleder seg over at gründere lykkes, har han også sansen for gründere som har gått på trynet – de som har lært noe på veien.

– Vi har investert i noen gründere som ikke lykkes, som har kjempet en kamp for å få det til, men ikke klart det. Når disse starter noe nytt igjen, ønsker vi at de skal komme til oss. De har mye erfaring om hva man ikke skal gjøre og gjøre, og har mye større sannsynlighet for å få det til. Man må ikke være redd for å prøve igjen.

Dessuten er det ingen skam å snu om på ting underveis.

– Som en av våre gründere sa da vi møttes, «du er ingen ekte gründer før du har pivotert». Mange av antagelsene dine i begynnelsen kan være feil. Men det er i gjennomføringen man finner ut av ting. Man må ikke være redd for å endre på ting overfor investorene.

Hybrid hverdag

Det er ingen umiddelbare planer om å opprette noe Oslo-kontor for å bøte på mangelen på norske selskaper i porteføljen. Tidligere hadde de en person i San Fransisco, men det ble en ensom tilværelse.

– Vi vil ikke ansette en person som sitter alene i Oslo, men vil ha dedikerte personer som dekker Norge. Jeg er en av dem, sier Sara Rywe som selv er fra Dalarne i Sverige.

Hun har vært dypt involvert i det svenske startup-miljøet i en årrekke, og selv har bakgrunn som gründer.

I stedet for å ha egne kontorer forskjellige steder i Norden, reiser de rundt til ulike destinasjoner, og jobber i en hybrid med hjemmekontor og utekontor, samt noe på hovedkvarteret i København.

– En gang i måneden møtes teamet, men på forskjellige lokasjoner. Nå er vi her i Oslo.

Bærekraftsinvestorer

Byfounders har som flere andre fond rettet øynene spesielt mot såkalte impact-selskaper. Noen av de gründerne som har prestert best i porteføljen, er nemlig de som har et mål om å skape en bedre verden.

– Noen av de største problemene vi har i dag handler om helse og klima. Potensialet i å løse disse problemene er derfor store, sier Sara Rywe.

Eric Lagier viser til at forbrukerne krever mer bærekraftige løsninger enn før. Klimavennlige produkter er ikke lenger «nice to have», men «need to have» for stadig flere.

– Det gir en mulighet til å disrupte industrier der det før har handlet om at alt bare skal være billigst mulig, sier han.

Rywe peker også på en annen grunn til at slike selskapene gjør det bra – nemlig at de har det lille ekstra som gjør det lettere å rekruttere. Ifølge en undersøkelse fra Danske Bank fikk selskaper med et slikt høyere «purpose», 25 prosent flere søkere på sine ledige stillinger.

– Folk vil føle at jobben har en mening. Det er derfor lettere for en impact-startup å tiltrekke seg talent. På denne måten er man et steg foran hvis man bygger et selskap der de ansatte kan være stolte av det selskapet gjør.

Rywe trekker frem Corti, Qvin, Bob W, Greenlely, Lucinity, Monta og Normative fra porteføljen.

Så mye investerer de

Fondet investerer i presåkorn- og såkornfasen - fra noen hundre tusen euro og opptil fire millioner euro. De investerer i både B2B- og B2C-selskaper, og tar i mot alle henvendelser, hvor de måtte komme fra.

– En stor del av casene er folk som tar kontakt med oss. Vi vil aldri være et eksklusivt fond der folk trenger en varm introduksjon for å snakke med oss. Så gå til nettsiden vår og send en epost til oss, vi vil lese alt som kommer inn, oppfordrer Rywe.

Byfounders leder ofte an i en første runde fra deres side, og fyller gjerne på med ekstra, men tar ikke ledelsen som investor utover såkornsrunden. I den forbindelse kommer Rywe også med en liten advarsel mot en utvikling der flere av de store fondene nå investerer i både små og store runder, på tvers av fasene, fra såkorn og opp til Serie B.

– Det er fantastisk at det kommer mer penger inn i økosystemet, men som gründer bør man også være forsiktig. Hvis du får en såkornsinvestering fra et slikt multifasefond, kan det være en ganske dårlig signaleffekt hvis de ikke tar den neste runden.