MERKEVARE

Tilfeldig utvalg av norske startups.

Hemmeligheten bak et startup-navn som skinner

Bare ved å se på bedriftsnavnet, vet man ofte at det er en oppstartsbedrift. – Det er mange gründere som tenker litt kort, mener Heydays-sjef Ida Bentsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken ble først publisert i 2021!

Første dag etter påske meldte Shifter at Kolonial.no bytter navn til «Oda» før de skalerer internasjonalt.

Og det var bare var en forsmak på det som skulle komme to dager senere: Megainvestering på to milliarder kroner fra Softbank og Prosus.

Men tilbake til navnet «Oda».

Gründer og daglig leder Karl Munthe-Kaas fortalte Shifter at ledelsen kjapt ble forelsket i navneforslaget:

– Oda betyr poesi, det er et kort navn på tre bokstaver, enkelt å huske, sterk nordisk tilknytning og lyder fint, sa han.

Shifter har snakket med to av Norges ledende designbyråer om trender innen startup-navn. Oda går inn i rekken av navnetyper det er mye av blant startups globalt.

Veldig snille navn som ikke støter noen

Designbyrået Heydays har jobbet med en rekke norske startups.

Og de har blant annet hjulpet Kolonial helt fra tidlig fase, med både visuell identitet og å kvalifisere navnet.

Heydays kom imidlertid til kort i konkurranse med amerikanske A Hundred Monkeys, som har utviklet det nye navnet. Byrået som har gjort strategi og identitet for Oda, er Design Studio fra London.

Designdirektør og medgründer i Heydays, Lars Kjelsnes, forteller at trenden med korte «catchy» navn startet i Silicon Valley. Derfra har det spredd seg til hele verden.

– Navnene er korte og slutter ofte på a,o y. Det er veldig snille og positive navn, som ikke skal «støte» noen. Ofte er betydningen lite konkret, sier han.

Kjelsnes og daglig leder i Heydays, Ida Bentsen, uttaler seg her på generelt grunnlag.

Fordel å bryte bransjespråket

Daglig leder i Bielke&Yang, Christian Bielke Steffensen, har jobbet med navn og merkevare for blant annet Askeladden (Dr.Dropin, Verd), Nyby, Fynd, Dignio og Lett.

Han er enig i at mange startup-navn ligner på hverandre.

Christian Bielke Steffensen

Steffensen mener det alltid vil være trender innen navn, som med alt annet. Han tror ikke vi har ikke sett slutten på Spotify, Shopify, Seekify, Lendify eller Swish og Vipps.

Men det ser han ikke på som et problem.

– Startups i seg selv vil ikke prøve å skille seg ut fra andre startups. De vil skille seg ut i et marked som er tatt og etablert av andre. Det er derfor man ser trenden hvor startups velger navn som skiller seg fra de etablerte aktørene innenfor det markedet de går inn i, sier han.

Bentsen i Heydays mener det amerikanske insurtech-selskapet Lemonade er et eksempel på et navn som har lykkes med å skille seg ut i en etablert og tradisjonell bransje.

– Hvis du er en startup og skal inn i en kategori hvor det er veldig mange etablerte aktører, som forsikringsbransjen, så gjelder det å finne et hull hvor du kan skinne. Ved å bryte bransjespråket, kan det hjelpe selskapet å stå ut, sier hun.

Mange gründere tenker litt kort

Bentsen og Kjelsnes mener et godt bedriftsnavn kjennetegnes av at det kan romme mer innhold «down the road». Spesielt i gründerselskaper er det vanskelig å vite hva selskapet faktisk er om noen år.

– Ha et navn som kan romme mye. Det er mange gründere som tenker litt kort på hva navnet skal romme over tid, sier Heydays-sjef Bentsen.

Kollega Kjelsnes gir et eksempel:

– Med en gang man har en bildedelingstjeneste som heter noe med «lei en bil», så lukker man litt døren for at man kan begynne med å leie ut andre ting eller bruke teknologien på andre måter.

Dette var én av grunnene til at Kolonial gikk over til Oda. Selskapet har vokst til å bli mer enn bare dagligvare.

Steffensen i Bielke&Yang mener et godt navn sier noe om opphav; hvor det kommer fra, tjenesten, verdier. Det er ikke noe galt i, eller uvanlig å bytte navn underveis, men han understreker at jo lengre man venter, desto dyrere blir det.

Han trekker frem to uvanlige navn som har lykkes – begge svenske: Klesmerket Acne og den Volvo-eide elbilprodusenten Polestar.

Selv om Acne og Polestar er kontroversielle navn som noen mener gir assosiasjoner til kviser og strippere, mener Bielke de har lykkes med å bygge en sterk merkevare.

– Navnene gir forskjellige assosiasjoner – men de har etablert seg, man har vendt seg til dem og man knytter helt andre verdier til selskapene enn hva navnet sier alene.

– Kahoot og Mailchimp er også eksempler på gode og unike navn som man kan bygge en identitet og historie rundt, sier Steffensen.