innovasjon Norge
– Ideen om at det er nok kapital der ute, er bare tullete
Startup-profiler mener næringslivstoppens kritikk av Innovasjon Norge bommer.

Et DN-intervju med seriegründer Jon Bøhmer utløste denne uken en bølge av kritikk mot Innovasjon Norge. Flere profilerte næringslivstopper, som Jens Rugseth og Joachim Høegh-Krohn, hevder Innovasjon Norge er for byråkratisk, at de mangler kompetanse og sløser med offentlige penger.
PR-veteran Hans Geelmuyden tok til orde for at Innovasjon Norge bør legges ned, som også flere har gjort før ham.
Diskusjonen hagler fremdeles, også på Linkedin. Startup-veteran og tidligere gründersjef i Innovasjon Norge, Pål T. Næss, er blant dem som onsdag gir uttrykk for at kritikken bunner i urealistiske forventninger og misforståelser.
Også inkubatorsjef i Trondheimsbaserte 6AM, Thor Richard Isaksen, ble «helt paff» da han så forsiden av Finansavisen tirsdag.
– For meg høres dette ut som noe lokalt DOGE-aktig oppgulp, type «bare legg ned dritten», sier han til Shifter.
– Ikke nok penger i omløp
Isaksen kan forstå at det finnes misfornøyde brukere av Innovasjon Norge, og som kanskje synes det er mye styr med rapporteringer og strenge krav «og sånne ting», som det jo er med brukere av absolutt alle tjenester.
– Men det er helt utenkelig å se for seg et innovasjonsøkosystem i Norge i dag uten Innovasjon Norge, sier han.
– Fordi?
– For hva hadde det vært da, spør Isaksen tilbake og fortsetter:
– Som Hans Geelmuyden kommenterte, ideen om at det er nok kapital der ute til å løfte de beste casene frem, er bare tullete. Det er så lite arbeidende kapital tilgjengelig for den aktivaklassen i Norge, at å tro at den lille slanten som finnes skal kunne peke ut og støtte de beste casene, det er bare tull, sier han.
– Man kan jo prøve å tredoble ligningsverdien på eiendom i landet, og så tvinge folk til å investere pengene sine i noe annet – så kan vi se hvor mye kapital som faktisk ville blitt tilgjengelig. Så lenge enkelte næringer og eiendom er prioritert og har store skattefordeler, så er det ikke nok penger i omløp.
«Plenty med pappapenger»
Isaksen mener det er så lite tidligfase-kapital tilgjengelig i Norge, at Innovasjon Norge i dag kun fungerer som et lite kompenserende tiltak.
– Den dagen vi har et likt spillefelt for alle aktivaklasser, også startups, da kan vi ta diskusjonen om vi trenger Innovasjon Norge eller ikke, sier han.
Det er også en erkjennelse, ifølge Isaksen, at Geelmuyden kommer fra et område i Oslo der kapitaltettheten er høyere enn i resten av landet, og hvor man kan anta at det er «plenty med pappapenger» tilgjengelig.
– Men for oss som må leve i den virkelige verden, så er det vanskelig å se for seg hvordan vi skal klare å bygge nye teknologi-selskaper uten at Innovasjon Norge går inn og tar risiko der absolutt ingen andre har lyst, sier han.
Inkubatorsjefen understreker at 6AM ikke får driftsstøtte fra Innovasjon Norge.
– Men jeg opplever Innovasjon Norge som en helt sentral og positiv aktør i miljøet vårt, sier han og legger til:
– Til syvende og sist står jo disse Geelmuyden-gründerne fritt til å la være å søke penger hos Innovasjon Norge, så slipper de å lese seg opp på tilskuddsordninger, skrive søknader og levere rapporter på hva de brukte pengene til. Helt fair.
– Vi ville ikke ha overlevd uten
Også Ronny Liverød mener kritikerne bommer grovt.
Han leder i dag Startuplabs satsing på bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen, men har også en bakgrunn som medgründer i Emerald Geomodelling, et selskap som leverer geologisk innsikt til infrastrukturprosjekter i tidligfase.
– Da jeg selv var gründer var støtten fra Innovasjon Norge helt sentral, og vi ville ikke ha overlevd uten. De gjorde at vi klarte å få selskapet opp og gå, og det er denne kritiske tidlig-fasen jeg mener blir glemt i diskusjonen, sier Liverød.
– Det er jo i bredden du til slutt finner de som kan bli et topplag.
Emerald Geomodelling etablerte i 2022 en fullt eid virksomhet i Brasil for å samarbeide tettere med aktører som Rumo Logistics og Vale Rails innen jernbaneindustrien, men selskapet har fremdeles hovedkontor i Oslo.
– Du kan ikke kaste barnet ut med badevannet. Det blir for enkelt å si at alt er håpløst. Å få støtte fra Innovasjon Norge gir rom for å teste ideer, få til product market-fit - og kanskje senere hente privat kapital, sier Liverød.
– En alternativ vei
Han mener dessuten Innovasjon Norge bidrar til et avgjørende mangfold.
– Det blir fort fokus på én modell, venturemodellen, men det finnes masse innovasjon og selskaper som bygger fantastiske produkter og solide bedrifter uten å gå den veien. De har samtidig behov for støtte til å vokse, og da kan statlige midler og lån være en alternativ vei, sier Liverød.
Eks-gründeren er samtidig ikke uenig i behovet for effektivisering og eventuell kompetanseheving blant saksbehandlere, som ved alt annet i byråkratiet, men sier:
– Målet må være å bygge et best mulig selskap, ikke å tilpasse seg krav fra ventuemodellen.