shifter dypdykk

Daglig leder Rune Larsen og styreleder Anders Haugeto i Iterate.

Iterates metode: Slik skjøt de fart på Porterbuddy og 20 andre startups

De har over 12 års erfaring med å bytte tjenester mot aksjer og blir av mange omtalt som «best i klassen» på slike prosesser. Dette er formelen Iterate sverger til.

Publisert Sist oppdatert

Iterate hentet i mars 100 millioner kroner fra investeringsselskapet Aars. Kapitalen skal fremover hjelpe dem å gro flere gode ideer på hjemmebane. I dag består porteføljen av en tredjedel «in house»-prosjekter. Resterende er eksterne selskaper, og i dette arbeidet bytter Iterate som regel sine konsulenttjenester mot eierposter, i en eller annen form.

Allerede i 2010 begynte de å eksperimentere med denne investeringsmodellen.

– Men jeg vet ikke om det var så mye som fungerte godt, sier Rune Larsen, daglig leder.

– Da var det litt mer tilfeldig hvordan det gikk seg til. Vi hadde heller ikke noe klart definert omfang av hva vi skulle være på med på, eller hvor lang reisen kom til å bli.

Tolv år senere blir selskapet av mange omtalt som «best i klassen» på nettopp slike prosesser, og Larsen og styreleder Anders Haugeto deler erfaringene på veien dit.

Fakta om Iterate

  • Iterate har 80 ansatte og omsetter for 90 millioner kroner.
  • Selskapet startet som et konsulentselskap i 2007, men dreide etter hvert virksomheten til også å utvikle og investere i nye selskaper.
  • Siden oppstarten av venture-satsningen har Iterate eierandeler i 20 nye startup-selskaper, deriblant Woolit, Vake, Flow Technologies, Dagens, og eierposten i Porterbuddy ble nylig solgt.
  • I dag består Iterate av tre forretningsområder: Tradisjonell konsulentvirksomhet innen programvareutvikling, digitalisering, branding og produktdesign, investering og utvikling i tidligfaseselskaper, samt egenutvikling av programvare.
  • Gründerne Anders Haugeto og Kim Ophus Leskovsky og daglig leder Rune Larsen sitter på de største eierpostene i Iterate.
  • Blant eksterne aksjonærer finner du Charles Adler, en av gründerne bak Kickstarter), it-profiler som Torgeir Hovden (CTO for Telenor og gründer av Signatu), Victor Henning (gründer av Mendeley), Sean Percival (CMO Whereby, tidligere visepresident for MySpace), Henrik Gerner-Mathisen og Tord Störtebecker (gründer av Porterbuddy) og Dag og Masha Strømme.

Denne myten mener de å ha motbevist

Én viktig ting de i hvert fall raskt erfarte, var hvor dårlig det funket bare «å få en god del aksjer for å gjøre en jobb» - og så takke for seg. Det kunne fort ende i et tvangsekteskap.

– Vi havnet på utsiden når vi egentlig burde ha vært en del av gründerteamet.

Hauketo fortsetter:

– Vi har jo blitt idiotforklart at investorer ikke vil ta i startups med ildtang, hvis selskapene har fått ekstern hjelp til å bygge produkt eller teknologi.

– Der har vi vært med å avlive en del myter, sier han - og viser til påstanden om «at gründer-teamet må være komplett fra dag én, for i det hele tatt å få kapital».

At gründere blir fortalt dette, resulterer i at mange bare «finner noen» så raskt som mulig og risikerer feilansettelser, hevder duoen. Paradokset er ifølge dem selve hovedårsaken til at mange startups går til grunne; at gründerteamet ikke klarer å jobbe sammen.

– Vi kan da være en partner for deg i tidlig fase, mens du leter etter de rette personene, enten det er på produkt eller teknologi. Du kjøper deg litt ekstra tid, sier Larsen.

Iterates portefølje

  • Flow Technologies
  • Woolit
  • Northern Playground
  • Interpretify
  • Nettbonus
  • Dagens
  • Vake
  • MindCare
  • Hostalabs
  • Neddy
  • Scaleupxq
  • FC Quiz
  • NextTech AR
  • RetailFuel
  • Hjernelæring
  • Zyberia
  • CurlyBrackets
  • Hyperspec AI
  • Noba.app
  • Porterbuddy (exit)
  • Unicad (internt prosjekt)
  • UX Signals (internt prosjekt)

Ett eksempel der Iterate spilte en slik rolle, var da Porterbuddy sto på startstreken.

Slik jobbet Iterate med Porterbuddy

Porterbuddy-gründer Henrik Gerner-Mathisen forteller til Shifter at de jobbet med Iterate fra «dag null», både som sparrings- og teknologipartner, men også som kommersiell rådgiver og pådriver for validering av hypoteser og alternative «go to- market»-modeller. Han nevner også UX- og UI-design og merkevarebygging.

Logistikk- og teknologiselskapet ble på nyåret kjøpt opp av svenske Instabox.

– Iterates metodikk og gjennomføringsevne er tilpasset teknologi-startups og deres behov for hastighet og fleksibilitet, også når det gjelder kapasitet, kostnadspådrag og vederlagsmodeller, sier Gerner-Mathisen, som for øvrig også er aksjonær i Iterate.

Det første Iterate gjorde, var å arrangere en «produktsprint» på tre, fire uker der de sammen fikk på plass det første designet til Porterbuddy. Logoen som også i dag viser en «P», ble skapt allerede her, forteller Larsen og Haugeto. De gjennomførte også markedstesting, og Iterate fikk for denne første fasen delvis betalt i penger og i aksjer.

Deretter gikk de hvert til sitt i en periode.

– Vi har også lært viktigheten av ikke å gjøre for mange og tunge avtaler, men sørge for at vi gjør mindre iterasjoner, der vi hele tiden kan føle på om dette er et riktig partnerskap eller ikke. Det skal være mulig å si at dette ikke funket, sier Larsen.

Det er imidlertid heller unntaket enn regelen, men kan i noen tilfeller handle om at markedsmulighetene likevel ikke finnes, eller at de ikke deler samme arbeidskultur.

– Vi har hatt prosjekter der vi har begynt på samme måte som med Porterbuddy, men stoppet etter relativt kort tid, før vi har investert noe i det hele tatt, sier Haugeto.

– Hvilke rød flagg ser dere etter?

– Hvis du har så klokkertro på visjonen din, at du ikke egentlig vil forholde deg til den læringen som kommer tilbake fra markedseksperimentene. Det er en typisk ting; at man ikke er så utforskende som man burde ha vært på et tidlig stadie, sier Larsen.

– Om halvannet år skal dere ikke kjøpe flere tjenester av oss

Da Porterbuddy og Iterate fant sammen igjen, hadde førstnevnte hentet en god del kapital, og de skulle i gang med en tyngre «byggeprosess». Iterate plasserte tre av sine hos dem i et halvt år, og gjorde deretter avtale om å bidra seks måneder av gangen.

30 prosent av regningen ble konvertert til eierandeler. Resterende ble betalt underveis.

– Vi prøver alltid å bli enige med gründerne om dette i forkant. Blant annet hva slags eierandeler vi skal ende opp med, og hvordan det vil se ut på «cap table» i etterkant.

Iterate inngår alltid en avtale på like betingelser som kommersielle investorer, og tilsvarende partnerskap varer typisk et sted mellom 12 og 18 måneder totalt.

– Vi ønsker ikke å være et konsulenthus som bare suger penger ut av startupen. Det er viktig for oss å være med som en hjelper, og så trekke oss helt ut og sørge for at selskapene kan gå på egen hånd, sier Larsen og legger til:

– Vi sa det til Henrik i Porterbuddy også. Vi kan godt ta en del av regningen i aksjer, men om halvannet år skal dere ikke få lov til å kjøpe flere tjenester av oss. Da er vi ute.

Premisset før Iterate takker ja

Iterate har en liste på cirka 20 selskaper i porteføljen, og i forbindelse med kapitalinnhentingen tidligere i år, har enda flere fått øynene opp for konsulentene.

– Hva takker dere ja og nei til?

– Vi må være sikre på at våre ansatte har lyst til å jobbe med de selskapene som kommer inn. Det er et premiss. Alle våre ansatte har mulighet til å eie en del av Iterate, og dermed har de et indirekte eierskap til selskapene de jobber med, sier Larsen.

– Hvilke krav stiler dere før dere eventuelt gjør en investering?

– Vi stiller få krav. Vi vet at vi mest sannsynlig havner i en posisjon som minoritetseier, og da må vi gjøre alt vi kan for at selskapet skal styre seg selv. Vi tar ofte styreplass, men det er fordi vi blir spurt om å være med. Vi tvinger oss aldri på, sier Haugeto.

– Hvorfor er det viktig å kombinere egne prosjekter med eksterne?

– Vi får så mye impulser begge veier, som gjør at vi kan spille hverandre gode. Vi ønsker også å lage et miljø der ansatte ikke trenger å slutte for å bygge ideen sin.

– Hva får vi se mer av fremover?

– For oss handler det om å gjøre det mulig for flere å lykkes med startup-drømmen sin. Med større muskler på kapitalsiden, så kommer Iterate til å bidra inn i det norske startup-økosystemet på samme måte som til nå, men med betydelig større effekt.

Oppsummert:

  • Ikke inngå for mange lange og tunge avtaler. Jobb heller i kortere iterasjoner.
  • Sørg for at avtalen er tydelig. Den kan for eksempel løpe i seks måneder av gangen.
  • Bli en minoritetseier og trekk deg tilbake etter 12-18 måneder.
  • Ikke still krav, men bli enig.