Finansiering
Skrotet investeringsfond etter urimelige krav: «Disse giftpillene kommer man faen ikke unna»
Anders Hamnes i Oneflow velger å hente 275 millioner fra børsen, etter at venture-investorer krevde særbehandling.
Mandag kom nyheten om at den Stockholm-baserte nordmannen Anders Hamnes skal hente 275 millioner svenske kroner til sitt selskap for digital avtalehåndtering.
Swedbank Robur Ny Teknik, Handelsbanken Fonder, Andra AP-fonden (AP2) og Humle Fonder er blant de som allerede har sagt seg villig til å delta i emisjonen i forbindelse med noteringen på Nasdaq First North - dette utgjør totalt rundt 215 millioner svenske kroner. Prisingen er for øvrig på 830 millioner svenske kroner.
Dumpet investorer
Det er flere grunner til at Anders Hamnes og Oneflow velger børs fremfor et videre ventureløp, der det hentes vekstkapital fra private investeringsfond utenfor børsen. Den kanskje viktigste årsaken er at han er mektig lei investorer som krever særbehandling, og at børsen er et sted der alle aksjonærer behandles likt.
– En av våre kjerneverdier er «in it together». VC-selskaper skal alltid ha spesialbehandling, med ulike typer preferanser, det er alt annet enn «in it together». Det gjør vondt langt inn i sjela.
Hamnes hevder at så å si alle VC-investorer forsøker å presse inn klausuler i avtalene som gjør at de får mer makt enn eierandelen tilsier.
– De kan blokkere det ene og andre, og man mister kontrollen, for eksempel muligheten til å gå på børs, påpeker han, og fortsetter:
– Jeg har hatt hundrevis av VC-møter, og disse giftpillene kommer man faen ikke unna. Så da går vi på børs i stedet.
Markedsføringseffekt
Hamnes får daglig epost fra VCer som ønsker kontakt, så det er ikke manglende interesse det står på. En annen fordel med børssporet er markedsføringseffekten det vil gi. Det åpner opp for investeringer fra de som ikke opererer innenfor venture.
– Noen sier jo at det kan være forstyrrende for et selskap med oppturer og nedturer man gjerne opplever på børsen. Hva tenker du om det?
– Det er jo et bra argument mot å gå på børs. Vi skal være dyktige til å informere og forklare de ansatte denne dynamikken, så det ikke blir et problem for oss. Børsen kan være irrasjonell på kort sikt, men vi jobber langsiktig.
Hamnes hevder at nyheten om en børsnotering ble tatt godt i mot av de ansatte.
– Folk ble veldig glade og stolte. Vi har også vært gjennom en tung due dilligence-prosess som selskap, som har en stor verdi.
Konkurranse og vekst
– Det er jo sterk konkurranse i det landskapet dere befinner dere i, hvordan skiller Oneflow seg ut fra andre digitale signeringsselskaper?
– Det er mange aktører innenfor dette, men vi er jo mye mer enn et e-signeringsselskap. Vi jobber med hele prosessen, alt fra malene, forhandling, signering, og ikke minst forvaltning av avtalen i ettertid.
Ved utgangen av fjoråret hadde Oneflow 19.000 betalende kunder i 24 ulike land, Regnskapet viser at selskapet har hatt en gjennomsnittlig inntektsvekst på 59 prosent de siste to årene, og de årlige abonnementsinntektene er nå oppe i 57 millioner svenske kroner.
Gjennom pandemien har også selskapet ansatt heftig og mangedoblet staben. Pengene fra børsnoteringen skal gå til både videre produktutvikling og dessuten ekspansjon internasjonalt.
“Entrepreneur by heart”
– Det understrekes at du fortsetter som sjef etter børsnoteringen. Er Oneflow et evighetsprosjekt for deg?
– Jeg er 48 år, og det er fortsatt jævlig kult. Vi koster på, og skal vokse masse fremover. Vi ekspanderer ut i Europa, og så lenge det er gøy og jeg er rett daglig leder, fortsetter jeg, sier Hamnes.
Selv har han ikke solgt en eneste aksje underveis.
– Jeg har absolutt hatt muligheten, og på et tidspunkt vil jeg kanskje kjøpe et hus. Men jeg er «entrepreneur by heart», har ingen dyre vaner, og ikke behov for penger. Det er heller ikke det som motiverer meg. Hvis man har penger som motivasjon, tror jeg hverken man blir lykkelig som entreprenør eller at det er et sunt utgangspunkt for å bygge noe som langsiktig skal bli stort og bra.
Les også Anders Hamnes sin forrige utblåsning når det gjelder sære VCer.