STATLIGE PENGER
Slik fordelte Innovasjon Norge pengene til gründere under pandemien
Drøyt en tredjedel av de ekstra 650 millionene som skulle sørge for å holde innovasjonstakten oppe i krisetid, gikk til gründere i fjor. Her er hele listen.
Nylig fortalte Innovasjon Norge at de delte ut to milliarder kroner til gründere i fjor, fordelt på ulike tilskudd, garantier og lån.
Blant annet fikk det statlige selskapet en ekstra bevilgning på 650 millioner kroner over statsbudsjettet, som skulle sikre at utviklingsprosjekter ble iverksatt og gjennomført selv om pandemien herjet.
Av denne ekstra «gullpotten» gikk 234 millioner kroner til gründere, viser tall Shifter har fått innsyn i. Totalt fikk 62 selskaper tilslag (se hele listen nederst i saken).
Innovasjon Norge fører ikke en oversikt over hvor hvilke typer selskaper som får avslag, men totalt søkte 410 bedrifter om ekstraordinær støtte på totalt 1,86 milliarder kroner.
12 stakk av med halvparten
Blant gründer-bedriftene som fikk penger, var elbilladerselskapet Easee. Tilskuddet på 11 millioner kroner fikk de bare to måneder før startupen viste frem et regnskap med firedoblet omsetning og et positivt resultat på en halv milliard kroner. Les mer om saken her!
Tilskuddet til Easee var det femte største av bevilgningene til gründerbedrifter, definert av Innovasjon Norge som selskaper yngre enn tre år. Riktignok ble flere av mottakerne stiftet i 2018, deriblant det nevnte ladeboksselskapet, men Innovasjon Norge har kun regnet med fulle driftsår.
På topp var det børsnoterte hydrogenselskapet Teco 2030, som ble spunnet ut av Teco-gruppen i 2019. De mottok 20 millioner kroner, men rekordutbetalingen er bare en del av en større støttepakke fra Innovasjon Norge. Selskapet mottok nemlig også 20 millioner kroner via Miljøteknologiordningen, samt 10 millioner kroner i såkalt bedriftsutviklingstilskudd.
Deretter følger det nye prosjektet til seriegründer og tidligere Google-topp Tarjei Vassbotn, som går under navnet Projectx, men etter hva Shifter kjenner til er det snakk om et komplett arbeidsverktøy for behandling av informasjon og kommunikasjon. Tredjeplassen, med et tilskudd på 14,4 millioner kroner, gikk til Erlebygg, som har utviklet en ny metode for produksjon av monteringsferdige hus.
Seks selskaper mottok mer enn 10 millioner kroner i støtte fra denne gründerpotten, mens de 12 selskapene på toppen av listen stakk av med mer enn halvparten av totalen.
Fikk million, gikk konkurs
Den minste summen som ble gitt som ekstraordinært tilskudd til gründere var på en halv million kroner, og gikk til det drøyt 20 år gamle industrikonsernet Momek sitt Tappingmate-prosjekt, som er skilt ut i et eget selskap og dermed havner i gründer-kategorien. Tappingmate er ifølge selskapet en robot som skal revolusjonere tappeprosessen i prosessindustrien.
Blant de øvrige mottakerne var Lifeplanner. Selskapet fikk 1,2 millioner kroner i november, men gikk konkurs drøyt to måneder senere.
På listen finner vi også Futurexchange, som fikk 3,9 millioner kroner. I fjor fikk selskapet tidligere NHST-toppsjef Hege Yli Melhus Ask inn som sjef, men hun gikk av etter kun fem måneder grunnet uenigheter med gründer Nicolai Prydz.
I tillegg viser listen at selskapet Onsitesecuritysolutions har fått støtte via potten to ganger, hvorav én var til datterselskapet Onsite firefighter. Til sammen mottok de støtte på 2,4 millioner kroner.
Flere ordninger
Foruten den ekstraordinære potten, ga Innovasjon Norge 647 tilsagn om tilskudd til markedsavklaring, tilskudd til kommersialisering og oppstartlån i fjor. Til sammen utgjorde dette 268,6 millioner i oppstartfinansiering.
Innenfor gründerkategorien ble det også delt ut 61,7 millioner kroner i innovasjonskontrakter, og 194 millioner kroner i miljøteknologitilskudd.
Til sammen oppgir Innovasjon Norge at de delte ut 1,1 milliarder kroner i tilskudd til gründere i fjor.
I årsrapporten skriver Innovasjon Norge at de er i gang med en gjennomgang og evaluering av finansieringsordningene for oppstartsbedrifter. Dette arbeidet skal gi grunnlag for fremtidige justeringer.
Evalueringen skjer i regi av Menon og ferdigstilles juni 2022.