EKSPANSJON
Småjobb-appen doblet omsetningen
Luado-gründeren varsler «betydelig svekkelse» av resultatet - og nordisk ekspansjon.
Oppstartsselskapet Luado doblet omsetningen i 2021. Totalt formidlet selskapet småjobber for nesten 14 millioner kroner i fjor.
Selskapet sitter igjen med i underkant av 2,4 millioner kroner i inntekter, mot 1,2 millioner kroner året før. Investeringstakten var imidlertid høy gjennom året, og resultatet vil ende i solid minus. Det bekrefter gründer og daglig leder Jarle Naustvik, men han vil ikke si nøyaktig hvor mye før regnskapet er ferdig.
– Vi har gjort store investeringer, så resultatet vil ha en betydelig svekkelse på kort sikt, sier han. I 2020 leverte Luado et tap på tre millioner kroner.
– Når man er en startup eller scaleup blir man aldri helt fornøyd, og ønsker alltid mer. Men alt i alt var det et godkjent år. Det var også et krevende år, med pandemikonsekvenser for oss. Vi har nok vært mer utsatt enn den klassiske håndverksbransjen, sier Naustvik.
LES OGSÅ: Så nær var Huddlestock stupet - redningsaksjonen som gjorde at Murshid Ali fikk lønn for strevet
Ny forretningsmodell
I 2019 la Luado om forretningsmodellen, fra å være en ren formidler av småjobber i forbrukermarkedet, til en B2B partnermodell. Selskapet inngikk også et samarbeid med Ikea. Senere har også Maxbo og Jernia kommet på banen.
Jobben med å montere Pax-garderober for kunder av den svenske møbelkjempen, er den hyppigst formidlede via Luado.
LES OGSÅ: En «Remarkable» avstand mellom liv og lære
I fjor inngikk selskapet et nytt partnerskap, denne gangen med oppstartsbedriften Unloc, som utvikler løsninger for såkalte smartlåser. Luados «fiksere» fikk ansvaret for montering av disse.
Unloc-oppdragene klokket inn på en andreplass over de hyppigst utførte av Luado-fiksere, og representerer dermed en stor del av inntektsøkningen til selskapet.
På tredjeplass over toppjobbene i Luado-appen, er formidling av husarbeid.
– Er det ikke litt vel mye som rir på én kontrakt?
– Unloc tilbyr en tjeneste med stort potensiale, og partnerskapet har fellestrekk med andre partnere vi lykkes med. Det vi har gjort i 2021, er å «tappe» inn i potensialet som ligger i dette markedet. Begge parter har en forventning om at montering av smartlåser skal bli et betydelig større segment i 2022.
– Men at det har en god innvirkning på 2021, er det ingen tvil om, sier Naustvik.
Partneren Unloc er strålende fornøyd med samarbeidet.
– Luado har levert over all forventning. I løpet av vårt pilotprosjekt fikk vi knallgode resultater og den valideringen som vi trengte for å inngå et strategisk samarbeid. Etterspørselen etter mobile nøkler er raskt økende i Norge og Norden. Unloc forventer sterk vekst fremover, og vi ser frem til å fortsette samarbeidet men Jarle og teamet i Luado, sier gründer og daglig leder Kris Riise i Unloc.
LES OGSÅ: Unloc sikret avtale på avtale, men halverte omsetningen og gikk på stortap
Flere starter selskap
Luado rapporterer også at det foregår en slags profesjonalisering i småjobb-markedet. Andelen tilbydere av diverse tjenester på plattformen som har egen bedrift, økte med 22 prosent i 2021. 67 prosent av jobbene ble utført av folk med enkeltpersonforetak eller aksjeselskap.
Luado har kontrollmekanismer som varsler tilbydere som benytter tjenesten når de nærmer seg ulike terskelverdier for skatt og når de bør opprette eget selskap for å operere i tråd med regelverket. Fiksere som ikke følger kravene blir stengt ute fra plattformen.
– Vi fyller i dag flere roller i arbeidsmarkedet, og er en tjeneste som både kan gi ungdom trygg arbeidserfaring, og samtidig være en aktør som kan spille en viktig rolle på slutten av karrieren, der pensjonister trenger noe å gjøre. De senere årene har vi også sett at Luado kan ha en rolle utover det, forteller Naustvik.
– Det vi ser, er at arbeidsmarkedet er preget av at du må ha en ekstrem utdannelse for å komme deg inn. Vi møter mange som faller litt utenfor den klassiske karrieren. Mange av de som konverterer over til å utføre oppdrag via eget selskap hos oss, er folk som gjør ting på si i starten og lykkes, og vil satser mer, sier han.
Gründeren forteller at Luado hjelper brukere som vil ta steget fra småjobber til å starte eget selskap, og følger tett opp i etterkant.
Kunden er den største konkurrenten
Samme år som Luado gikk over til en partnermodell, ga Finn.no opp markedet for småjobber.
Det er derimot fortsatt konkurranse, ifølge Naustvik, som tidligere har pekt på en annen Schibsted-aktør, Mitt Anbud.
– Det er definitivt konkurranse. Vi har hele tiden hevdet at kunden er den største konkurrenten, gjennom å utsette jobbene, gjør de selv, eller gjennom svart arbeid. Vi skulle gjerne sett at Finn småjobber fortsatte, for å bidra med å utvikle markedet. Vi ser nå at vi tar mer og mer av det vanlige folk gjør selv. Det handler om å gjøre tjenesten så enkel og trygg som mulig.
Dyttet på emisjon
I fjor sommer gjennomførte Luado en rettet emisjon, som i utgangspunktet skulle være på 2,5 millioner kroner. Interessen var imidlertid langt større, ifølge Naustvik, og forteller om kraftig overtegning. I stedet tok Luado inn 4,8 millioner kroner.
Dermed dyttet Naustvik også på en større kapitalinnhenting på 10-20 millioner kroner, som var planlagt til høsten 2021.
Nordisk ekspansjon
Nå setter Luado i gang en ekspansjon i Norden. Først ut er Finland og hovedstaden Helsinki, hvor Luado lanseres i løpet av mars måned. Samarbeidet med Ikea ble avgjørende for hvor selskapet skulle utvide først.
– Det handler om relasjoner og det vi har gjort med Ikea Norge siden 2019. Vi er blant de beste service-tilbyderne deres globalt. Ikea setter enorme krav til etisk standard på sine partnere. Derfor ble også valget lett for dem, fordi vi er blant de første som er sertifisert med den nye standarden til Ikea, forteller Naustvik.
– Hvilke målsetninger har dere?
– Vi har satt oss noen interne ambisjoner, men siden markedet for denne type oppdrag ikke er kommet like langt i Finland, er vi spente. Ikea Finland venter selv et betydelig volum. Det er ingen grunn til at dette ikke skal fungere godt.
Naustvik forteller også at Luado har kontakt med tre andre aktører om partnerskap, som kan føre til en rask nordisk skalering.
– Det er definitivt en interesse for det. Vi har fått partnermodellen til å funke.