Shifters julekalender

Startupen hans regner ut hva akkurat ditt klimatiltak vil koste

Shifter pakker opp én splitter ny startup fem dager i uken frem til jul.

– I 2022 er det over 23 millioner SMB-er i Europa. Alle disse må tilpasse seg stadig strengere krav til utslipp og energiforbruk. For mange av disse vil en feilinvestering i det grønne skifte kunne bety kroken på døra, sier Seidr.AI-gründer Ole Harald Moe.
Publisert Sist oppdatert

I dagens kalenderluke:

Seidr.AI, et oppstartsselskap som lar brukerne selv sette opp scenarier og simuleringer for å se hva deres klimamål vil koste.

– Under panseret bygger vi opp en digital tvilling av energisystemet, og simulerer dette ved hjelp av fysikkbaserte modeller. Dette gjør det mulig å se om det for eksempel er mulig å bytte en fossildrevet lastebil med en elektrisk en, eller om man må vente til det er bedre lademuligheter og batterikapasiteter, sier gründer Ole Harald Moe.

Han viser til at nesten alle, det være seg kommuner, fylker eller bedrifter, har klimamål.

– Enten de er påtvunget igjennom strengere reguleringer eller at de selv ønsker å ta ansvar i det grønne skiftet. Men nesten ingen vet hvordan de skal nå klimamålene sine, hvor mye det kommer til å koste eller om det er teknisk gjennomførbart, sier Moe.

– Kan bety kroken på døra

I selskapets software-løsning kan brukerne altså simulere forskjellige scenarier for å se hvor mye det faktisk kommer til å koste å nå bedriftens klimamål.

– Enten det er gjennom overgang til fossilfri transport, produksjon av energi, eller andre utslippsbesparende tiltak, sier Moe - og legger til:

– I 2022 er det over 23 millioner SMB-er i Europa. Alle disse må tilpasse seg stadig strengere krav til utslipp og energiforbruk. For mange av disse vil en feilinvestering i det grønne skifte kunne bety kroken på døra.

Moe jobbet sist i Siemens, der hsn blant blant annet var med å utvikle et simuleringsverktøy for å dimensjonere batteripakker og ladeinfrastruktur.

– I tillegg bidro jeg på flere mulighetsstudier sammen med Bellona, som så på kostnader og utslipp ved elektrifiseringen. I dette arbeidet så jeg at teknologien var moden, og at det var et stadig større ønske fra forbrukerne om å ta det riktige valget.

Han fortsetter:

– Dette gjorde at jeg startet opp et konsulentselskap, MHTech, etter endt utdannelse på NTNU, som spesialiserte i nettopp denne problematikken. I 2022 ønsket vi sammen med flinke folk i Infracity å gi flere muligheten til å ta datadrevne beslutninger i det grønne skiftet, og startet Seidr.AI, sier gründeren.

Dette har de regnet på så langt

Selskapet har så langt gjennomført flere pilotprosjekter, blant annet med Langemyr i Kristiansand, der de benytter Seidr.AI til å regne på kostnader, utslipp og energiforbruk for verdens første nullutslipps mobilitetsknutepunkt.

De har også et pågående pilotprosjekt med Kildn. Her har Seidr.AI regnet på fremtidens båttransport av mennesker i bergensregionen, forteller Moe.

Selskapet jobbet nå med å hente 4,3 millioner kroner fra investorer som de skal matche med midler fra miljøteknologi-ordningen i Innovasjon Norge.

Seidr.AI har også tidligere hentet 700.000 fra eksisterende eiere, og fått både kommersialiseringstilskudd og støtte igjennom EU-programmet GreenOffshoreTech.

– Den store utfordringen fremover blir å gå fra å selge pilotprosjekter til å selge SaaS-løsninger. For oss blir dette en overgang, men vi har et godt team, som er godt rustet til å klare det, sier Moe.

På teamet sitter tech-lead Anette Bergo, forretningsutvikler Mariann Skei Fossheim og arbeidende styreleder Christine Kahrs.

– Teamet skiller seg kanskje litt ut ved at vi holder til på tre forskjellige steder. Forretningsadressen er i Moss, der jeg også sitter, men vi sitter også i Bergen, ved Anette og Christine, og i Kristiansand ved Mariann, sier Moe.

– Hvordan tilbringer du julen?

– Julen skal jeg tilbringe med familien, og bli kjent med min nyfødte datter. I tillegg blir det nok god mat og drikke, og forhåpentligvis litt snø.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!