drikkekultur

BI-foreleser og gründer vil ikke vekke oppsikt: – Jeg bruker å hviske når jeg bestiller  

Barbara Solopek er foreleser i innovasjon ved BI og gründer i Vinco Innovation. Hun forteller om møtet med norsk drikkekultur. 

Ny drikkekultur: Barbara Salopek flyttet fra Kroatia til Norge i voksen alder og ble overrasket over hva som møtte henne.
Publisert Sist oppdatert

Dette er sak nummer åtte i Shifters serie om drikkekultur i gründerverdenen. Se alle her.

Barbara Salopek flyttet fra Kroatia til Norge og Bergen i 2006. Hennes bestefar drev pub, så hun hadde nærmest vokst opp på pub og hjalp til der i ungdomsårene - men da hun kom til Norge ble hun sjokkert over alkoholvanene (til nordmenn). 

– Jeg har vært på mange julebord og å se en leder helt full på julebord er det verste man kan oppleve. Personen mister troverdighet og tillit, sier Salopek. 

Drikkekultur

  • I en serie artikler ser Shifter næmere på drikkekultur i gründerverdenen.
  •  15 prosent av nordmenn har et risikofylt drikkemønster, viser tall fra Folkehelseinstituttet. 
  • Med avholdstrender som NoLo, der stadig flere unge står over alkohol eller nøyer seg med noe med lav alkoholprosent, skulle man kanskje tro at det står ganske greit til i et ungt og dynamisk startupmiljø. Eller kanskje ikke? 
  • Tips oss gjerne på kristine@shifter.no 

Salopek er en erfaren foredragsholder innen innovasjon og prosjektledelse og har blant annet stått på Ted X-scenen, og underviser ukentlig BI-studentene i Bergen. 

Hun driver også selskapet Vinco Innovation som jobber med bærekraftig innovasjon,  og holder til i lokaler hos Bryggen Business Hub

Vanskelig å si det høyt 

I mange jobbsettinger blir hun tilbudt alkohol. Hun synes det er vanskelig å si høyt at hun ikke drikker. 

– Jeg bruker å ta med meg min egen vinflaske med alkoholfri vin, sånn at det ser ut som jeg drikker, sier Salopek. 

– Da unngår jeg alle spørsmålene om hvorfor jeg ikke drikker, forklarer hun. 

Nå har hun ikke drukket noe alkohol på to-tre år. 

Hvis hun er et sted man ikke kan ta med medbrakt alkoholfri drikke, og de andre drikker bobler, går hun forsiktig frem for å ikke vekke oppsikt. 

– Da hvisker jeg at jeg gjerne vil ha noe alkoholfritt. 

Hun liker heller ikke brus. Ofte opplever hun at det er lite å velge mellom. 

– Men det begynner å bli bedre nå, mer enn bare eplemost. 

Hun begynte med å kutte ned på alkohol fordi det var så dyrt i Norge sammenlignet med i Kroatia. Hun har også merket at alkohol har gått utover helsen hennes.  

– Jeg skulle løpe halvmaraton mandagen og så skulle jeg liksom drikke i helgen før det? Det føltes så feil. Jeg ville heller fokusere på treningen. Det var første gang jeg sluttet med alkohol, sier Salopek. 

Merker endring 

Innovasjonsmiljøene i Bergen, Oslo og Stavanger melder om økt etterspørsel etter alkoholfri drikke på sine arrangementer, og forteller at de kjører en restriktiv alkohol-linje. 

Salopek merker også denne trenden. Ofte har hun følt at hun er alene om å ikke drikke, men det siste halvåret har hun gjort litt andre observasjoner. 

Som fersking i kontorfellesskapet Bryggen Business Hub skulle Salopek være med på sitt første julebord rett før jul. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Gjennom en tilfeldighet fant hun ut at det var flere andre der som heller ikke drakk alkohol. 

– Jeg var faktisk ikke den eneste som valgte alkoholfritt. Det er fint å vite at det kan være helt normalt å ikke drikke, sier Salopek.