Impact

Katapult har fått sin første enhjørning: «En stor seier»

Softbank investerte i gründerne som hyller Katapult-akseleratoren for jobben de gjorde for selskapet.

Nina Heir i Katapult.
Publisert Sist oppdatert

Helt siden Tharald Nustad startet Katapult for seks år siden har teorien vært at selskaper som løser de virkelige problemene verden står overfor, også representerer de beste investeringsmulighetene. I forrige uke kom nyheten som viser at teorien for alvor har begynt å kaste av seg.

Det har gått litt over tre år siden Katapult investerte 150.000 dollar i oppstartsbedriften Esusu fra sitt såkornfond. For dette fikk de norske impact-investorene en eierandel på rundt åtte prosent. Da Softbank nylig ledet an i en emisjon på 130 millioner dollar, ble det amerikanske fintech-selskapet blir den første enhjørningen i porteføljen.

Abbey Wemimo og Samir Goel, gründere i Esusu som nå er verdt over en milliard dollar.

Beviset

Daglig leder Nina Heir i Katapult Accelerator gleder seg stort over utviklingen til Esusu.

– Dette er utrolig gøy. Vi var det første norske investorselskapet som spesialiserte oss på investeringer i globale impact-selskaper, og ble møtt med mye skepsis. Når vi nå beviser at vår modell er riktig, styrker det posisjonen vår fremover, sier Heir, og legger til:

– Det er en enormt stor seier for oss, og gir motivasjon til å fortsette å vise hva vi kan få til. Samtidig er dette bare ett case, vi hviler ikke på våre laurbær, men vi spretter noen bobler og klapper hverandre på skuldrene.

Drevet av personlig erfaring

Allerede under akseleratoren i 2018 forsto Katapult-teamet at de satt på en potensiell juvel. Riktignok var selskapet knapt startet opp. Men gründerteamet med Samir Goel og Abbey Wemimo hadde en enorm driv.

– De var selv fra minoritetsfamilier, og hadde kjent på problemet de nå prøvde å løse. For oss var det ikke overraskende at de kom til å lykkes, sier Nina Heir.

Både Samir Goel og Abbey Wemimo var innvandrere til USA. Wemimo fortalte hvordan han og moren hadde slitt da de kom fra Lagos i Nigeria, og ikke hadde noen amerikansk kreditt-score.

– Vi trengte penger, men ble avvist av bankene fordi vi ikke hadde noen finansiell historie å vise til. Moren min pantsatte gifteringen og lånte penger til 400 prosent rente hos pantelåneren, fortalte Wemimo til nettstedet Nasdaq.com i fjor.

Katapult fulgte opp

Slik gikk det til at gründerne bestemte seg for å skape en plattform som kunne gi millioner av amerikanere muligheten til å få den nødvendige kreditt-scoren for å få innpass hos bankene, uten å følge de tradisjonelle veiene for dette.

Esusus plattform holder oversikt over leietagernes betalingshistorikk, og rapporterer dette inn til kredittvurderingsaktørene. Slik kan folk vise at de er gode betalere, og bygger en finansiell «cv». For utleierne øker det både inntekt og gir økt trygghet om at pengene kommer inn, når de får en helt annen innsikt enn de har hatt før. Ifølge artikkelen hos Nasdaq hadde selskapet allerede i januar i fjor flere hundre tusen enheter i 25 forskjellige amerikanske stater.

For Katapult sin del gjorde fremgangen at de også fulgte opp med en følgeinvestering på et større beløp i selskapets såkornsrunde høsten 2020, da gründerne hentet totalt 2,3 millioner dollar fra en rekke amerikanske investorer.

Les også: Hvordan vinne i venture når spillereglene skrives om?

Abbey Wemimo (f.v.), Robert Henning og Samir Goel den gangen de var med i Katapult-akseleratoren i 2018.

Mentorer og rådgivere

Nina Heir i Katapult-akseleratoren forklarer hvordan de jobbet med å gjøre selskapet «investeringsklart», altså attraktiv for andre investorer enn bare Katapult.

– Vi bruker mye tid på å rigge selskapene for de neste finansieringsrundene på reisen, det er noe av det viktigste vi gir av verdi til våre porteføljeselskaper. Dette arbeidet omfatter å hjelpe dem med å forstå hvordan investorer tenker og gjøre scenario-analyser på ulike finansieringsstrategier.

I tillegg arrangerer Katapult investordager hvor selskapene får presentere seg for investorer fra hele verden. De fortsetter å følge opp selskapene med rådgivning og introduksjoner etter at de er ferdige i programmet.

– Katapult har spilt en transformativ rolle i vår startupreise. Erfaringen hjalp oss med å bedre salgsprosessene våre, komme inn i nye markeder og tenke kritisk rundt vår videre vei for produktet. Uten Katapult ville Esusu aldri vært der det er i dag, sier Samir Goel.

Les også: Katapult satset nye millioner på startups i koronatiden

Anders Lier, Nina Heir, Haakon Brunell og Tharald Nustad - den gangen de dro i gang Katapult Accelerator.

Spår flere enhjørninger

Tharald Nustad, hovedeier og grunnlegger av Katapult annonserte i 2021 den første enhjørningen fra Katapult systemet, Solugen, ett selskap innen klimateknologi.

– Det er høyst sannsynlig at det kommer flere enhjørninger fra vår portefølje i tiden fremover, kanskje allerede i 2022, sier Nustad.

Katapult sin totale portefølje består av 138 selskaper fra 35 land, og i fjor investerte de i ytterlige 18 impact-drevne selskaper innenfor hav- og klimateknologi. Med økt satsning og planer for både ett større såkornfond og et oppfølgingsfond for havselskapene, har Nustad sterk tro på flere suksesser innen kort tid.

Han peker på at selskapene som gjør en forskjell i de viktigste spørsmålene her i verden, også tiltrekker seg dyktige talenter og innovative miljøer, noe som gir større sjanse for å lykkes.

– Det er nå vi begynner å se at rene impact-selskaper får enhjørningstatus. Denne trenden har vi sett komme siden vi startet Katapult, og jeg blir overrasket om det ikke finnes flere i vår både eksisterende og kommende portefølje.

- Vårt hovedfokus er å flytte så mye kapital som mulig over til selskaper som jobber med impact, og som løser de store problemene verden står overfor, sier Tharald Nustad.

Inntil videre har Katapult blitt sittende som investor i Esusu, men opplyser at de alltid har en god dialog med selskapene om når en mulig exit skal komme.