Patrick Skjennum, CTO, Strise, Johannes Berggren, CTO i Learnlink, Snorre Edwin, CTO i Diwala, James Larsen, CTO, Farmable og Eric Axel Nielsen, CTO i Lucalabs. De er fem av 15 investorer i det nystartete investeringselskapet.

Teknologi-sjefer går sammen om å investere i startups

15 teknologi-sjefer i Norges fremste gründerselskaper står bak CTO Roundtable Invest. De skal gi gründere kompetansen de selv savner blant norske tidligfase-investorer.

Publisert Sist oppdatert

– Det er et hull i markedet ved at mange investorer ikke er tekniske. Det er ikke mangel på investorer som ønsker å investere i teknologi-selskaper. Det er derimot mangel på tidligfase-investorer som faktisk har kunnskap og nødvendig erfaring med å hjelpe gründere med å bygge og utvikle teknologiske produkter og tjenester, sier Snorre Lothar von Gohren Edwin.

Han er CTO og medgründer av Diwala. Edwin er initiativtaker og styremedlem i det nyopprettede investeringsselskapet CTO Invest Roundtable.

Han har fått med seg 15 CTOs fra flere av Norges mest profilerte startups.

CTO Roundtable Invest, som skal investere i tidlig fase teknologiselskaper, springer ut av CTO Roundtable, en slags klubb av CTOs, som ble startet av Edwin og Lucalabs’ CTO, Erik Axel Nielsen i 2018.

Dette er CTO Roundtable Invest

  • Eric Axel Nielsen - CTO, Luca Labs
  • Valdemar Rolfsen - CTO, Ignite Procurement
  • Stian Petludn - CTO, Dagens
  • Herman Schistad - CTO, Kron
  • Nikolai Heum - CTO, Enode
  • Gard Rimestad, leder developer foundations i Schibsted
  • James Larsen - CTO, Farmable
  • Simon Oliver Ommundsen - CTO, No Isolation
  • Sindre Seppola, tidligere CTO i Mingle
  • Johannes Berggren - CTO, Learnlink
  • Frede Fardal - tidligere CTO i Graphic, nå CEO i Newsec Maps
  • Martin Abelson Sahle - CTO, Alvin.ai
  • Axel Franck Næss - CTO, Tise
  • Martin Jensen - CTO, TRY Pearl
  • Patrick Skjennum - CTO, Strise
  • Gjermund Bjaanes - CTO, Empower
  • Frode Bjerte - CTO, Unacast
  • Ken Grønnbeck - Manager i Oda

– Vi inviterer med oss et knippe utvalgte CTOs fra den norske startup-scenen. Det er en arena hvor man kan komme sammen med personer i samme rolle og dele kunnskap og erfaring, forteller Nielsen.

Shifter har skrevet mye om mangelen på tekniske kompetanse i norsk næringsliv, også blant oppstartsbedrifter. Da Edwin luftet ideen om å starte et investeringsselskap, var ikke resten av roundtable vonde å be.

Investorene i CTO Roundtable Invest har spyttet inn mellom 50 og 100.000 hver. Målet var å starte investeringsselskapet de selv skulle ønske de hadde i en tidlig fase av gründerreisen.

– Vi er alle CTOs i startups, så vi har mye erfaring, innsikt og mye teknisk kompetanse. Vi har fått en god del feedback fra andre investorer, som sier at dette er noe som mangler i investeringsmiljøet i Norge, sier Edwin.

De har vært i enkel dialog med blant annet The Factory, Trond Riiber Knudsens TRK Group, Boitano og Skyfall Ventures.

Vil bidra med erfaring og kompetanse

CTO Roundtable Invest har ikke satt et strengt mandat på hva og hvem de skal investere i ennå, men har noen foreløpige føringer.

Det skal være et teknologiselskap og gjerne en gründer med grunnleggende utviklerkompetanse.

– Det må være en teknisk komponent i produktet. Kunnskap vi sitter på har ingen verdi om det ikke er noe teknisk i selskapet, da kan man hente penger et annet sted, sier CTO i Lucalabs, Erik Axel Nielsen.

Det skal også være pre-seed. De vil ikke utelukket noe, men forteller at fokuset vil være på B2B og litt B2C.

Hvor langt selskapet må ha kommet i produktutviklingen, er ikke fastsatt.

CTO i edtech-selskapet Learnlink, Johannes Berggren, som allerede har erfaring som investor, er derimot klar i sin tale på hva han mener gründere må ha på plass for å bli vurdert. Blant annet må de kunne ha klart å lage en slags minsteløsning av produktet eller tjenesten.

– Det er så demokratisert å lage en MVP nå, så det bør være mulig å lage et produkt som kan testes ut av noen brukere. Hvis du kommer med en idé eller «pitch deck», men ikke har klart å lage en liten MVP og få noen brukere, kommer i hvert fall jeg til å være ganske negativ til det, sier han.

Er midt i reisen selv

Hver av de 15 i CTO Invest mener de bringer til markedet sårt tiltrengt teknisk kompetanse til et case. De erkjenner derimot at det er mye en gründer kan trenge hjelp til, som de nødvendigvis ikke kan hjelpe med.

Så det er naturlig for CTO Invest å gå inn sammen med andre typer investorer.

– Det er helt naturlig at vi co-investerer med andre, så kan andre investorer dekke de bitene vi ikke nødvendigvis ikke har. «Ticket-sizen» vår er heller ikke så stor, så for at investeringen skal monne, må vi gå inn med andre, sier Nielsen.

Johannes Berggren i Learnlink sier at det også er en annen ting CTO Roundtable Invest har, som skiller dem ut fra flere andre tidligfase-investorer.

– Det er veldig vanlig at man begynner å engleinvestere etter at man har gjort en exit og kanskje tjent masse penger. Man er ofte ferdig med å bygge selskap og bruker resten av karrieren til å investere og hjelpe andre til å bygge opp sine.

– Vi er derimot midt i dette selv, og de utfordringene som startups og gründere har i dag, er vi klar over, og vi kjenner på disse utfordringene selv hver dag. Vi blir dermed en investor som virkelig kan møte gründere og forstå dem, sier han.

Pay it forward

Suksessen til Silicon Valley/ Bay Area, og Stockholm for den saks skyld, har blant annet blitt knyttet til at smart kapital beveger seg nedover i verdikjeden.

Det er ingenting som skal tilsi at det samme ikke vil skje i Norge: Gründersuksesser vil spre om seg med penger og kompetanse som vil fungere som gjødning for neste runde suksesser.

Norge har derimot ikke kommet helt dit ennå.

Investorene i CTO Roundtable Invest ser på initiativet sitt som en svært forsiktig start på noe lignende, i mye mindre skala.

– Silicon Valley har denne Pay-it-forward-tankegangen inngrodd i kulturen. De som har vært med på en reise, hjelper andre med på neste runde. Vi har vært med på mye, og selv om vi ikke er i mål med våre respektive startups, vil vi allerede nå dele alt vi har lært og litt av pengene vi har tjent, sier Nielsen.

– Dette har vært en suksessfull oppskrift for startup-miljøer over hele verden, så da er det jo bare å «gønne på» og gjøre det i Norge også, legger Berggren til.