krig i ukraina

Ukrainske utviklere melder om flere oppdrag fra Norge etter krigens utbrudd

Når russiske leverandører i tillegg byttes ut, kan det bety ytterligere interesse for ukrainske tech-talenter. – Vil klare å redde både selskapet og ryktet til Ukraina, sier gründer Andrew Burak.

– Vi vet aldri hva som skjer i morgen, sier Lara Sokolova, norgessjef i Lanars.
Publisert Sist oppdatert

Lara Sokolova er norgessjef i Lanars. Selskapet som utvikler teknologiløsninger på vegne av kunder, har 80 ansatte fordelt på kontorer i Norge, Georgia og Ukraina.

90 prosent av kundene er ifølge Sokolova fra Europa, og de fleste av disse er norske selskaper, deriblant startups som Defigo og Memento U.

Fundingpartner har også tidligere stått på kundelisten til Lanars.

Les også: Norske startups fortviler: – Åpenbart vært for treige med å iverksette flytting

Nå observerer Sokolova en trend der kundene er villige til å utvikle enda mer via dem, tross den vanskelige og uforutsigbare situasjonen for mange av Lanars utviklere.

De fleste av dem befinner seg i sentrale Dnipro, og noen er i Kiev, Kharkov og Lviv.

Hver morgen og ettermiddag møtes alle digitalt.

– Situasjonen er stabil for våre ansatte akkurat nå, og de jobber som normalt, men vi vet aldri hva som skjer i morgen, sier Sokolova.

Avslutter russiske kontrakter

I tillegg til å motta flere oppdrag, erfarer hun at mange selskaper avslutter sine kontrakter med russiske leverandører, og at de nå ser etter en ny teknologipartner.

Sokolova vil imidlertid ikke spekulere i hva det eventuelt kan bety for dem, og sier:

– Som nåværende situasjon har vist, er det vanskelig å spå noe som helst.

Hun forteller videre en enorm støtte for øvrig. Mange norske selskaper har blant annet tilbudt utviklerne å komme hit, men ingen har så langt benyttet seg av muligheten.

– Først og fremst er det vanskelig å krysse grensene, spesielt for menn mellom 18 år 60 år. Mange flykter også til vest i Ukraina, men uten et sted å bo. Da er det bedre å bli i vår egen by, enn å øke belastningen på den delen av landet, sier Sokolova.

Fire nye kontrakter under krigen

Den samme trenden ser Andrew Burak, gründer og daglig leder i programvareselskapet Relevant Software. Selskapet har en rekke norske kunder, deriblant Svenn og Airthings.

Burak fortalte før krigens utbrudd om beredskapsplanen deres. Nå er deler av den iverksatt. Det innebærer at ansatte er evakuert fra de krigsherjede områdene Kharkiv og Kyiv, og vest i landet, blant annet til teknologihuben Lviv. Gründeren anslår at 90 prosent av staben er i tilnærmet vanlig arbeid.

– Våre ansatte hjelper selvsagt flyktninger og hæren, så vi er enda mer lojal til vår fleksible arbeidstid, men selskaper er i full drift, sier Burak.

CEO Andrew Burak i Relevant Software tror på snarlig fred og «business as usual».

Han forteller at selskapet ikke har mistet én eneste kunde etter krigens utbrudd. Tvert imot har de inngått fire nye kontrakter.

– Og vi får stadig nye henvendelser om våre tjenester.

Burak forteller om stor velvilje blant kundegruppen, og trekker særlig frem de norske.

– De har vist enorm støtte, og har ikke endret sin plan for samarbeidet med oss.

– Så jeg vil tro vi vil klare å redde både selskapet, og ryktet til Ukraina. Vi forventer at krigen snart er over, og at vi kan gå tilbake til «business as usual», sier Burak.

Mange initiativer

Det vokser stadig frem nye initiativ for å hjelpe, også fra teknologi- og oppstartsmiljøet.

Spleis-kampanjen Nerd Aid 8, som i skrivende stund har blikket 4,4 millioner kroner til Røde Kors, er et eksempel. Safetywings oversikt over relevante ressurser er et annet.

Det norske rekrutteringsselskapet First Engineers tilbyr en «fast track» for ukrainske utviklere, produktsjefer, designere og digitale markedsførere som nå trenger jobb.

Daglig leder Tor Daneshmand forteller at de kom særlig tett på situasjonen da en av selskapets ansatte måtte flykte fra Ukraina like før krigen brøt ut i forrige uke. Mannen hennes, som ennå er der, står nå i fare for å miste jobben sin i et selskap i Hviterussland.

Han jobbet remote fra Ukraina.

– Vi ser det fryktelige som skjer der, og da lurer man på hva man kan hjelpe til med.

I stedet for å jakte kandidater på vegne av en kunde, ønsker First Engineers nå å ta utgangspunkt i kandidatene og finne en jobb til dem, enten remote eller i Norge.

– Det er allerede et stort behov for dem her. Trenger ukrainske utviklere hjelp til å finne en jobb?

– Det er nok en del ukrainere som mister jobbene sine lokalt, sier Daneshmand.

– Disse talentene er i en god posisjon med tanke på behovet for deres kompetanse. De er kjempedyktige, så med dette initiativet ønsker vi å akselerere prosessene for dem som faktisk har mistet jobben sin, sier han.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått?

– Vi har fått mest tilbakemeldinger i sosiale medier så langt, og noen tips på aktuelle kandidater. Nå skal vi jobbe for å spre dette i vårt nettverk, men jeg regner med det kommer noen søknader, sier Daneshmand, men legger til:

– Det er en hårfin balanse, og man må være litt forsiktige med kommunikasjonen. For det blir kanskje oppfattet som et kommersielt initiativ, men dette er helt pro bono.