EASEE-KRISEN
Easee-gründer Jonas Helmikstøl går av
Sjefen tar nå konsekvensen av uføret elbil-laderselskapet har havnet i, og går av. Han blir imidlertid værende i staben - i motsetning til over halvparten av kollegene, som må gå.
Saken oppdateres!
Salgsnekten i Sverige har sendt elbil-laderselskapet Easee ut i en dyp krise.
Nå går gründer og daglig leder Jonas Helmikstøl av. Han har ledet selskapet siden oppstarten i 2018.
Det melder selskapet i en pressemelding, som først ble først omtalt av Dagens Næringsliv.
– Nå som selskapet går over i en ny fase er det riktig både for meg og Easee at noen andre tar over stafettpinnen, og som er bedre egnet til å strukturere og stabilisere selskapet. Det har blitt noen runder både med meg selv og andre for å komme til denne beslutningen. Jeg er stolt over det vi har klart å bygge opp, og av å ha ledet Easee gjennom den mest krevende tiden i selskapets historie, sier Helmikstøl i en pressemelding.
Eksisterende investorer skyter samtidig inn 60 millioner kroner i et nytt konvertibelt lån. Det er i hovedsak Witzøe-kontrollerte Wiski Capital, Dristi Capital og Montin som sammen med gründerne nå investerer i Easee på ny.
200 ansatte mister også jobben i selskapet, som står igjen med en stab på 150. Helmikstøl blir derimot værende som ansatt, og trer inn i styret. De øvrige gründerne forblir også i selskapet.
– Dette tiltaket var noe ledelsen og styret ønsket å unngå så langt det var mulig, og vi har gjort alt vi kan for at det ikke skulle bli nødvendig. Absolutt alle steiner er snudd, men dette tiltaket må dessverre nå til for å sikre Easees fremtid, sier Helmikstøl i meldingen.
En erstatter for Helmikstøl vil tidligst være på plass i oktober, melder selskapet. Frem til da vil han fortsette å fungere som daglig leder.
Easee var et av de virkelige stjerneskuddene i norsk startup-bransje, men i vår varslet det norske Elsäkerhetsverket at de ville beordre stans av selskapets elbil-ladere på grunn av mangler knyttet til dokumentasjonen rundt jordfeilbrytere, blant annet.
Det norske selskapet sa seg uenig, men svenskene sto på sitt - noe som har ført til at en rekke EU-land også har innført tilsvarende salgsforbud. Norske myndigheter har også gjort en vurdering av saken, og landet på at det ikke var grunnlag for å overprøve det svenske vedtaket.
Siden har Easee jobbet intenst å få inn ny kapital. Helmikstøl sa i vår til Shifter at planen var å hente mellom 150 og 300 millioner kroner før sommerferien, noe de ikke lykkes med. Det totale kapitalbehovet for å få selskapet tilbake på rett kjøl var godt over en milliard.
MER OM EASEE-KRISEN:
-
Etter to fullførte «redningsaksjoner» vender superreserven tilbake til start
-
Drakk 5-6 dager i uken: – Vi må snakke om hvordan vi har det
-
Ladeutfordrer ledet av Tesla-avhopper vil hente megabeløp via Folkeinvest
-
Easee-styret ber eierne om frisk kapital
-
Fryktet det ikke skulle bli «easy» å hente penger: – Jeg har fått selvtilliten tilbake
-
Nkom testet åtte elbilladere etter Easee-saken - nå er konklusjonen klar
-
Slik gikk det i Easees kriseår
-
Inntektshopp for Tesla-avhopperens ladeutfordrer
-
Easee-Jonas fyrer opp første startup i Fyrstikk
-
Tapte over 300 millioner kroner