hardware

Continyou slått konkurs, men gründeren jobber mot en siste utvei

Terje Tobiassen skulle redde liv med en smartklokke for eldre. Nå må han redde selskapet sitt i stedet. – De to siste årene har vært spesielt tøffe, sier gründeren.

Terje Tobiassen i Continyou.
Publisert Sist oppdatert

Sandnes-selskapet Continyou ble denne uken slått konkurs.

– Det er veldig kjedelig, sier gründer Terje Tobiassen.

Shifter fortalte for første gang i 2017 den personlige historien bak selskapet.

Gründerens hjerte stoppet mens han kjørte bil, og ambulansepersonalet hadde nesten gitt ham opp, men på det fjerde elektrosjokket startet endelig hjertet å slå igjen.

Tobiassen ville derfor lage en smartklokke som kunne redde andres liv. Den fikk etter hvert SIM-kort og innebygde sensorer som kunne registrerer fall og puls. Klokken har i dag også innebygd GSP-sporing og en toveis-kommunikasjon med alarmknapp.

Selskapet hentet kapital i flere runder, også via folkefinansiering. De ansatte i 2018 KrFs eks-nestleder, Dagrun Eriksen, i ledende rolle, og vant flere priser for sin teknologi.

Continyou har i dag et "firesifret antall kunder", forteller Tobiassen, men nå er det slutt.

– Det er selvsagt mange faktorer som ligger bak. Vi har to vanskelige år bak oss med pandemi, der det ene tok det andre. Men til syvende og sist solgte vi ikke nok.

– Vi må være ærlige og innrømme det, sier Tobiassen.

Stoppet opp

Han mener Continyou samtidig var litt tidlig ute i markedet for trygghetsalarmer.

– Det offentlige er ikke klare for mobile trygghetsalarmer. Det har kanskje vært vår største bøyg. Det offentlige har egentlig vært vårt satsningsområde, men vi har vært nødt til å lene oss på privatmarkedet for å ha noe salg i det hele tatt, sier Tobiassen.

Gründeren forteller at de har fått tilbakemeldinger i det offentlige på at de for små, at de ikke har tilstrekkelig økonomi, og at de må ha levert tre tilsvarende anbud tidligere.

– Og da kommer du jo aldri i gang. Du blir i hvert fall helt avhengig å samarbeide med en større distributør - noe kommunene allerede gjør, sier Tobiassen og viser til at de leverer stasjonært utstyr som kun virker innenfor husets fire vegger.

Continyou var nesten i mål med en ny versjon av smartklokken da kassa gikk tom.

– Det stoppet opp på kapitalsiden, og vi ble på en generalforsamling enige om at vi ikke kom til å få det til med egne krefter, sier Tobiassen.

– Du blir aldri vant til det

Han er ordknapp hva gjelder hvordan, men forteller at de jobber med å finne en løsning.

– Vi har jo et firesifret antall kunder, som nå sitter med et utstyr de nå lurer på hvordan de skal få til å funke. Det er de jeg syns mest synd på. De har jo kjøpt et produkt de faktisk har bruk for, men som de nå ikke kan bruke, sier gründeren.

– Hva håper du vil skje?

– Jeg håper vi kan få på plass en avtale som gjør at noen kan fullføre siste versjon av smartklokken og få den ut i markedet. Det trenger ikke nødvendigvis å være meg, men jeg mener at det vi har gjort så langt, fortjener en god slutt, sier Tobiassen.

– Vi er i noen dialoger, men de er ikke så håndfaste at jeg har et voldsomt håp, men jeg håper jo innerst inne at det kan gå.

– Hvordan har det vært for deg å stå i dette?

– Alle som har startet et selskap har følelser for det, og de følelsene går opp og ned ut ifra hvordan det går med selskapet. Det blir du aldri vant til, enten du er 30 eller 50 år.

– Jeg syns de to siste årene har vært spesielt tøffe. Vi har hele tiden balansert på litt dårlig økonomi, og det er kjedelig.

– Markedet forandrer seg

Selskapet har i dag åtte ansatte, inkludert Tobiassen.

– Jeg kjenner på at det finnes noen muligheter, men de er kanskje små.

– Hva hadde et urolig kapitalmarked for startups å si for dette utfallet?

– Jeg har ingen grunn til å skylde på andre, men våre investorer har også kjent på at markedet forandrer seg.

– Hvorfor gir du ikke opp?

– Fordi enkelte mener det kan være lurt å prøve en siste runde.