2023
Vipps, sushidroner, Easee og Anita Krohn Traaseth – her er årets ti mest leste saker
Det har ikke manglet på dramatikk i året som gikk, og Shifter-leserne har forsynt seg fra hele menyen.
Shifter har dekket alt fra suksesshistorier til bedrifter som har måttet navigere gjennom økonomiske stormer.
Blant de mest leste sakene finner vi krisen hos Easee og Bandits kamp for kapital, samtidig som vi også kan lese noen gladsaker.
1. Vipps droppet terminal-betaling
En sak som fikk mye oppmerksomhet blant Shifters-lesere var da Vipps besluttet å avvikle tjenesten i betalingsterminaler på grunn av svært lav bruk
Selskapet innrømmet at det fantes enklere alternativer til deres funksjon, som «tæpping» av kort og Apple Pay. På over to år klarte Vipps ikke å oppnå mer enn to promille markedsandel (les mer her!).
En av utfordringene som ble trukket frem, var blant annet at én av fem Vipps-brukere ikke kunne betale i terminaler på grunn av manglende støtte fra alle banker.
Selskapet understreket videre behovet for å rydde i produkt-porteføljen etter sammenslåingen med Mobile Pay. Tidligere avsluttet Vipps også satsingen på mobilabonnement.
Det skal nevnes at Vipps i høst gjorde et lite comeback i butikk, gjennom integrering i Æ-appen til Rema 1000.
2. Easee i krise – innrømmet feil
Shifter har gjennom året fulgt med på utviklingen rundt Easee etter at det svenske Elsäkerhetsverket la ned et salgsforbud mot selskapets ladebokser.
Vekstselskapet fikk beskjed om at salget kunne bli stoppet allerede i februar fordi Elsäkerhetsverket hadde funnet det de mente var tekniske mangler, blant annet knyttet til jordfeilbryteren.
Easee har på få år blitt den ledende leverandøren av elbil-ladere i Europa. Salgsnekten i Sverige har også konsekvenser i Norge og andre markeder.
Etter å ha levert en nesten 300 siders klage på vedtaket, innrømmet Easee-gründeren Jonas Helmikstøl at selskapet ikke hadde hatt tilstrekkelig kontroll og videre at dokumentasjonen ikke var 100 prosent tilstrekkelig.
Han beklaget og kalte saken en «dyr lærepenge», men hevdet likevel at ladeboksene ikke var farlige i seg selv. Helmikstøl stilte samtidig spørsmål ved Elsäkerhetsverkets fremferd og etterlyste klarhet i hva de ønsket av svar.
I august skrev Dagens Næringsliv at selskapet nå prises til 283 millioner kroner av investorene, som stiller med et konvertibelt lån på 60 millioner kroner. Året før anslo gründer Helmikstøl overfor samme avis, at selskapet var verdt 10 milliarder kroner. Det konvertible lånet er en del av kriseplanen for å redde selskapet.
I september ble det kjent at «millimetermannen», eller Erik Fossum Færevaag, tok over som sjef for Easee.
3. Hundrevis av millioner sto på spill for startupen under SVB-kollapsen
De norske gründerne bak Vic.ai, Alexander T. Hagerup og Kristoffer Røil, ble hardt rammet av den største bank-kollapsen siden finanskrisen - nærmere bestemt i Silicon Valley Bank (SVB).
Banken var kjent for å støtte opp om oppstartsbedrifter og gründere.
På tampen av fjoråret sikret Vic.ai – som utvikler en plattform som automatiserer regnskapsføring ved hjelp av kunstig intelligens – en halv milliard kroner i frisk investorkapital. Til sammen har selskapet hentet godt over milliarden siden oppstarten i 2017.
Mesteparten av pengene ble altså satt på en konto hos SVB, som betydde at gründerne måtte handle raskt etter kollapsen ( les mer her!).
4. Sbanken og DNB fusjonerte – fikk ikke beholde Apple Pay
Som en del av fusjoneringen av Sbanken og DNB, fikk de tidligere kundene i Sbanken ikke beholde Apple Pay-løsningen (les mer her!).
Sbanken var en av de første bankene som tillot betaling gjennom Apple Pay.
Som forklaring på hvorfor Apple Pay opphørte, skrev Sbanken helt kort i en melding til sine kunder:
«Etter fusjonen er ikke Sbanken lenger et eget finansforetak, men en del av finanskonsernet DNB Bank ASA. DNB har ikke samarbeid med Apple Pay. Derfor vil avtalen Sbanken har hatt med Apple Pay opphøre».
5. Dronegründere som leverer sushi på hytta
En mulig suksesshistorie kan være Trondheim-oppstarten Aviant, som har utviklet et dronesystem ved navn Kyte som leverer mat til trønderske kunder (les mer her!)
Etter å ha hentet inn 23 millioner kroner i en emisjon i fjor, fikk selskapet 9,5 millioner kroner fra Innovasjon Norge tidligere i år.
Gründer Lars Erik Fagernæs fortalte til Shifter at midlene skulle brukes til å utvide tjenesten for å inkludere medisiner. Samtidig skal selskapet utvide sin matleveringstjeneste til de populære hyttemarkedene i Sør-Norge, med planer om å starte på Sjusjøen.
Dronebasen vil ligge på Lillehammer, og rekkevidden for leveransene vil være på 30 kilometer.
6. Desperat kapitaljakt for Bandit
I løpet av høsten har Shifter også fulgt utviklingen til Bandit, et netthandelskonsept startet av Askeladden, og som har vært i en desperat søken etter kapital for å unngå konkurs (les mer her!).
Det hele startet da Markuss Rozins, lederen for Bandit, i et brev varslet investorene om at selskapet sto i fare for å måtte stenge ned bare dager senere hvis det ikke tilførtes ny kapital.
I ettertid ble dødsdommen utsatt ettersom selskapet fortsatt så muligheter for å komme seg ut av knipen.
Bandit, basert på den kinesiske plattformen Pinduoduo, gir brukerne muligheten til å gå sammen om innkjøp for å oppnå bedre vilkår enn det man vanligvis får i butikker.
I desember kunngjorde Bandit at de trolig hadde reddet selskapet fra konkurs ved å sikre 1,1 millioner kroner. For å fullføre finansieringsrunden måtte de imidlertid hente ytterligere 900.000 kroner.
Askeladden valgte ikke å tilføre ny kapital, men gikk med på å redusere sin eierandel til ti prosent.
Etter at denne saken ble publisert, kom også nyheten om at Bandit likevel hadde gått konkurs på siste arbeidsdag før nyttårsaften.
Les mer om dette her.
7. Sparkesykkelaktører ble kastet ut av Oslo
Etter at Oslo kommune gjennomførte en anbudskonkurranse for å begrense antall sparkesykkel-aktører i byen ble Tier og Bolt kastet ut. På samme tid fikk sykkelbedriftene Ryde og Voi lov til å flytte inn (les mer her!).
Anbudskonkurransen ble gjennomført for å unngå oversvømmelser av elsparkesykler som man hadde sett tidligere.
Konkurrentene ble vurdert etter fremkommelighet, trygghet og klima- og miljø. Tier ble kastet ut på grunn av middels gode rutiner for å sikre fremkommelige offentlige rom. Bolt mistet også lisensen på grunn av middels gode rutiner og tiltak for å ivareta sikkerheten til tredjeperson, spesielt på offentlige veier.
Ryde ble rangert som den beste aktøren blant de totalt ni søkerne som ønsket lisens i byen – og gjorde dermed comeback i hovedstaden.
Lisensperioden var fra april 2023 til mars 2024.
Et annet resultat av anbudskonkurransen var at antallet sparkesykler som leies ut i hovedstaden vil bli redusert til 5000, ned fra tidligere 8000.
8. Lunar kuttet i Norge etter tøff tid
Lunar, den danske utfordrerbanken, ble nødt til å kutte ned i Norge på grunn av tøffe økonomiske tider (les mer her!).
Dette resulterte i at Norges-sjef Eilin Schetne forlot selskapet.
Lunar hadde gått igjennom en utfordrende periode, inkludert problemer med egenkapitalkrav, nedbemanninger, regulatoriske krav og nedskrivinger.
Det nøyaktige antallet ansatte som mistet jobben i den siste nedbemanningsrunden ved Oslo-kontoret er ikke kjent.
Schjetne kunne ikke kommentere årsakene til Lunar's beslutning, men uttrykte at hun hadde hatt en fantastisk tid i selskapet og ikke angret på jobben.
9. Remarkable-gründeren ga seg selv skattebonus
En Shifter-gjennomgang av lederlønninger i norske oppstartsbedrifter, viste at Remarkable-gründeren Magnus Wanberg valgte å gi seg selv en bonus for å betjene formueskatten (les mer her!)
Wanberg hadde en total lønn på nesten fem millioner kroner i fjor, som plasserte han blant lønnseliten for selskapsbyggere.
Samtidig eier han også over 30 prosent av aksjene i Remarkable, som gjør at han blir påvirket av den norske formuesskatten.
I stedet for å følge i andres fotspor og flytte til utlandet, valgte Remarkable-styret – som alltid har vært ledet av Wanberg selv – å gi toppsjefen en ekstra bonus for å takle skatteregningen.
10. Anita Krohn Traaseth blir investeringstopp
Anita Krohn Traaseth ble utnevnt til den nye konsernlederen i det familieeide investeringsselskapet DSD (les mer her!)
Fra før har hun vært investor og styremedlem i en rekke oppstartsselskaper etter at hun forlot stillingen som sjef for Innovasjon Norge.
DSD er en del av Folke Hermansen as som eies av Hermansen-familien i Stavanger, og opererer innen hav, mobilitet, reiseliv og helse.
Konsernet er blant annet involvert som investor i oppstartsbedrifter som Tidewave, Asistobe, Swipload, Technologies, Minuendo, Brudeli Green Mobility, Easyx og Resani.
Krohn Traaseth har vært styremedlem i selskapet siden 2021, og tok over etter Ingvald Løyning, som gikk av med pensjon.
Hun har tidligere hatt en rekke ledende stillinger, inkludert administrerende direktør i Hewlett-Packard Norge, og har deltatt i regjeringens rådgivende utvalg for innovasjon og vekst i grøntsektoren mot 2035.
I listen har vi unnlatt flere saker som omhandler konkurser hos flere oppstartsselskaper, selv om disse havnet på topp ti. Årsaken er at Shifter istedenfor har valgt å lage en fullstendig liste over konkursene i 2023 som du kan lese her!